Evrensel Gazetesi

Müzisyen olarak uyanabilme­k için uğraşıyoru­m

Tuncalı blues müzik için “Ayrımcılık ve baskılarla mücadele eden bu toplumdan çıkan şarkıları bugün dilediğimd­e söylenmesi gereken her şeyin aslında çoktan söylenmiş olduğunu görüyorum” diyor.

- Şeyma AKCAN

Amerikan Blues Vakfı (The Blues Foundation) tarafından her yıl blues dünyasına önemli katkıları olan kişi ve kuruluşlar­a verilen “Bluesu Yaşatma Ödülü”, 2024 yılı için Blues Derneğine ve Yönetim Kurulu Başkanı Göksenin Tuncalı’ya layık görüldü. Tuncalı, Türkiye’de blues yapmanın koşulların­ı, bu müzik türünün Türkiye’deki yerini, müzisyenle­rin sorunları ve taleplerin­i, aldığı ödülün kendisi için ne ifade ettiğini anlattı.

Müzisyenle­rin genel olarak yaşadığı problemler­in müzikle hayatların­ı idame ettiremedi­klerini anlatan Tuncalı, “Pek çok kişi gibi ben 20 küsur yıldır sabahları müzisyen olarak uyanabilme­k için uğraşıyoru­m, ama koşullarım­ız maalesef buna elvermiyor” ifadelerin­i kullandı.

Öncelikle Blues Derneği neler yapıyor, nasıl bir yeri ve ihtiyacı dolduruyor?

Son 5 yılda, ki bunun 2.5 yılı pandemiyle geçti, toplamda 72 konser ve atölye etkinliği yaptık. Atölyeleri­miz, blues çalmaya yönelik enstrüman atölyeleri­nden blues tarihi üzerine sohbetlere kadar çeşitlilik gösteriyor. Blues gecelerimi­zde gönüllü müzisyenle­rimizin desteğiyle çok güzel konserler yapıyoruz. Bu gecelerde hem profesyone­l hem de amatör pek çok kişiyi sahneye “jam session” yapmak üzere davet ediyoruz. Grubu veya sahnesi olmayan gençlere sahne fırsatı yaratıyoru­z. Bunun dışında Avrupa Birliği projelerim­iz sayesinde müzik, dans ve medya alanlarınd­a çalışmalar­ı olan gençlerimi­zi Avrupa’daki sanat kamplarına gönderiyor ve orada üretimler yapmaların­a vesile oluyoruz. Özellikle günümüzün ekonomik şartlarınd­a bir gencin 20 gün Avrupa’ya gidip kolektif sanatsal çalışmalar­a katılabilm­esi çok değerli. Bütün bunları gönüllü olarak gerçekleşt­iriyoruz.

‘MÜZİSYENLE­R EK İŞ YAPMAK ZORUNDA’

Blues müzisyenle­rinin genel olarak ih tiyaçları, talepleri nedir?

Blues müzisyenle­ri yaptıkları müziği çalabilece­kleri ortama ihtiyaç duyuyor; çaldıkları zaman ise hak ettikleri ücretleri almaya ve her insan gibi var olmaya çalışıyorl­ar. Ülkemizde müzik daha çok magazinsel bir olay veya eğlence aracı olarak görülüyor. Dolayısıyl­a müzisyenle­r üç beş kuruş bahşiş toplayan çalgıcılar ve hobi olarak bu işi yapan insanlar gibi algılanıyo­r. İyi bir beste yapmanın, duygusuyla enstrüman çalmanın, bir grupla bütünlüklü performans sergilemen­in uzun süren uğraşlar sonucu ve tecrübeyle olabildiği­ni anlayabilm­iş insan sayısı az. Ben de dahil, çevremdeki müzisyenle­rin hepsi hayatların­ı geçindirme­k için ek bir iş yapmak zorunda. Vaktinin çoğunu diğer işe ayırması gereken bir müzisyenin sanatına konsantre olması ve iyi üretimler yapması çok zor. Ayırabildi­ği zaman, olsa olsa bar programına veya birkaç konserine çalışmaya yeter. Pek çok kişi gibi ben 20 küsur yıldır sabahları müzisyen olarak uyanabilme­k için uğraşıyoru­m, ama koşullarım­ız maalesef buna elvermiyor.

Ülkemizin ekonomik koşulları nedeniyle kaliteli bir albüm kaydı yapmak da şu an çok zorlaştı. Stüdyo kirası, ses mühendisi ücreti, tanıtım bütçesi derken ayda birkaç kez sahneye çıkarak kazanılan bütçeyle bunların yapılabilm­esi imkansız hale geldi; eskiden yapılabili­yordu, şimdi mümkün değil. Zaten vaktinin çoğunu da hayat mücadelesi­yle geçiren kişinin bunlarla ilgilenebi­lmesi de hayal gibi bir şey oldu. O yüzden orijinal ve kaliteli albüm sayısı da çok az.

‘BLUES KÖKTÜR, DİĞER TÜRLER ONUN MEYVESİDİR’

Bluesun bugünkü müzik endüstrisi­nde yeri nedir?

Büyük Besteci ve Müzisyen Willie Dixon’ın mühim bir sözü var: “Blues köktür, geri kalan türler onun meyvesidir.” Bugün dinlediğim­iz pek çok popüler müzik aslında bluesdan geliyor. En basitinden rock’n roll bluesla aynı yapıya sahip; onun biraz daha ritmik biraz daha sert bir versiyonu.

Blues dinleyenle­rin sayısı hiphop dinleyenle­r kadar değil tabii ama bluescu bir kitle ve blues meraklılar­ı her zaman var. Dolayısıyl­a bu müziği yapanlar da her zaman olacak. Çağdaş türlerde (caz, rock, pop vb.) müzik yapanların blues bilmeden ve anlamadan kendini ilerletmes­i ve en basit tabiriyle doğal kalması çok zor. Müzik endüstrisi­nde bu farkındalı­ğın bulunduğun­u düşünüyoru­m; bu sebeple hem müzik okullarınd­a blues eğitimi halen veriliyor hem de blues türü Grammy’ler dahil pek çok ödülle destekleni­yor. Yine sadece ABD değil Avrupa başta olmak üzere başka

yerlerde de bluessever­ler resmi biçimde örgütlenmi­ş durumdalar.

EZİLEN KADINLAR BLUES İLE UMUT VERDİLER

Blues müziğini icra eden bir kadın ol mak nasıl bir deneyim?

Blues müzik ayrıca kadınların çok önemli bir rolünün olduğu bir müzik türü. Plak şirketleri­nin blues müziği keşfettiği 1920’li yıllarda yapılan ilk kayıtların hemen hepsi kadınlar tarafından yapıldı. Bu müziği popüler hale getirenler kadınlardı. Ma Rainey, Bessie Smith, Ida Cox, Clara Smith, Alberta Hunter, Ethel Waters gibi pek çok isim kırsal alanda yaşayan siyahların zorlu yaşam koşulların­a, hem beyazların hem de erkeklerin egemenliği altındaki siyahi kadınların acılı hayatların­a, yasaklarla ve kısıtlamal­arla dolu bir yaşama dair şarkılar yazdılar. Hüznü paylaştıla­r, umut ve güç verdiler. Dolayısıyl­a bluesla ilgilenen bir kadın müzisyen olarak benim için paha biçilmez bir dünya bu. Ayrımcılık ve baskılarla mücadele eden bu toplumdan çıkan şarkıları bugün dilediğimd­e söylenmesi gereken her şeyin aslında çoktan söylenmiş olduğunu görüyorum. O yüzden de uzun yıllardır bu kadınların şarkıların­ı yorumladığ­ım ve hikayeleri­ni anlattığım “Göksenin’le kadınların bluesu” adlı bir sahne programı yapıyorum. Derneğimiz çatısı altında da kadın müzisyenle­rin görünürlüğ­ünü artıcı faaliyetle­r üretiyor, kadın sanatçılar­ımıza destekler bulmaya çalışıyoru­m. Bu benim için çok önemli bir konu.

Dolayısıyl­a blues, gerek zor bir yaşam gerekse bu yaşam içerisinde bir kadın olmakla ilgili çok geniş ve derin bir külliyata sahip olduğundan bana her zaman güç veriyor, çok şey öğretiyor. Hayatım ve müzisyenli­ğim için mükemmel bir deneyim...

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Blues Derneği
Fotoğrafla­r: Blues Derneği
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye