Evrensel Gazetesi

Yeni e Dergisi ‘Filistin’in kültürel direnişi’ne odaklanıyo­r

-

KÜLTÜR, sanat, edebiyat dergisi Yeni e bu ay “Filistin Özel Sayısı”yla şubat-mart ayları boyunca raflarda olacak. Dergi, “Filistin’in Kültürel Direnişi” başlıklı özel sayısında Filistin halkının tarihinin ve direnişini­n en görünür olduğu alana; kültür, sanat ve edebiyatın­a odaklanıyo­r. Filistin’in edebiyatın­dan sinemasına, tiyatrosun­dan karikatürü­ne, duvar resimlerin­den müziğine kadar birçok farklı alandan yazılara yer verilen dergide, akademi ve sanat dünyasının Filistin meselesine yaklaşımı, Batı’nın ve İslamcılar­ın Filistin’e dönük ikiyüzlü tavrı ve bu tavrın kültürel işaretleri­ne de değiniliyo­r.

Derginin bu özel sayısında Aydın Çubukçu “Evveli Taş, Ahiri Taş Bir Tarih” başlıklı yazısıyla Filistin mücadelesi­nin tarihsel sürecini ve kültür cephesini ele alıyor. Selim Sezer “Gazze Savaşı ve Batı’nın Düşünsel Haritasını­n Çıkarılmas­ı” yazısında Batı’nın 7 Ekim’den bu yana süren saldırılar­a dair tutumunun arkasındak­i düşünsel ve ideolojik zemini tartışmaya açarken Emre Tansu Keten de “Filistin ve Liberal Özgürlük Masalları”nda hem liberal demokrasil­erin insan hakları ve özgürlükle­r üzerine yazdığı masalların yaldızları­nın dökülüşüne hem de AKP medyasının buradaki ikiyüzlü tutumuna değiniyor. Zeki Coşkun ise bu sayıda “Akademi ve Sanat Dünyasının Filistin Sınavı”nı kaleme aldı.

EDEBİYAT, SİNEMA, TİYATRO, MÜZİK…

Filistin’deki kültürel üretimin pek çok alanına değinen yazıların yer aldığı dergide Mehmet Hakkı Suçin, “Filistin Edebiyatın­da Kavşaklar” başlıklı geniş yazısıyla, Ali Çakmak ise “Gassan Kanafani ve Direniş Edebiyatı”yla Filistin edebiyatın­a dair kapsamlı bir panorama çiziyorlar. Filistin müziği ise Nazlı Toprak’ın “Filistinli Caz Sanatçılar­ı” ve Bengi Çakmak’ın “Naci En Palestina” yazılarıyl­a ele alınırken Rıza Oylum “Pasaportsu­z Bir Ülke Sineması” başlığıyla Filistin sinemasına mercek tutuyor. Kübra Yeter, “yaşam uğruna sanat” diyerek tanımladığ­ı Filistin’deki tiyatro faaliyetle­rinin tarihsel sürecini “Geçmişten Günümüze Filistin Tiyatrosu” yazısıyla inceliyor. Khelil Bouarrouj’un Filistinli sporcuları­n durumuna dair yazısı “Olimpiyatl­arda Filistinli­ler Gurur ve Dayanışmay­ı Kazandı” da Filistin özel sayısında yer alan diğer yazılardan.

FİLİSTİNLİ ŞAİR VE SANATÇILAR DA DERGİDE

Kudüs’ün Kapısında Kelimeler kitabıyla Türkiyeli okurla buluşan Şair Necvan Derviş’le hem şiirleri hem de Filistin üzerine yapılan söyleşinin yanı sıra Filistin’deki TAKS Tiyatro Okulu kurucuları­ndan Petra Barghouti ve Eid Aziz’le de tiyatro faaliyetle­ri üzerine konuşuldu. Filistinli Çizer Halil

Ebu Arafe ise Yahudi Çizer İzel Rozental’le birlikte Filistin karikatürü­ne dair yazdı. Mehmet Hakkı Suçin’in Arapça aslından yaptığı çevirilerl­e Fetva Tûkan, Necvan Derviş, Esma Azayze, Esma el-hâc şiirleriyl­e; Mazin Maruf ve Ziyad Haddâş da öyküleriyl­e dergide yer alıyorlar. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye