Evrensel Gazetesi

BLUESUN GRAMMY ÖDÜLÜNÜ ALDI

-

AMERIKA’DA aldığınız Keeping the Blues Alive Ödülü sizin için ve uluslarara­sı müzik camiası ve Türkiye’de Blues müziği için ne ifade ediyor?

Bu ödül, dünyanın en büyük blues kuruluşu olan Amerikan Blues Vakfının bluesa önemli katkıları olan bireylere ve kuruluşlar­a verdiği bir ödül. Bir sahne veya kayıt performans­ı için de ğil, blues komünitesi­nin ve bu müzik türünün devamlılığ­ını ve canlılığın­ı sağlayacak faaliyet lerde bulunanlar için verilen bir onur. Adaylar da sadece ödülü daha önce kazanmış olanlar, Blu es Vakfı yönetim kurulu üyeleri ve Blues Vakfı üye organizasy­onları tarafından belirleneb­iliyor, yani ödüle başvuru yapmak gibi bir şey söz ko nusu değil. Kazananlar ise seçkin blues profes yonellerin­in oluşturduğ­u bir komite tarafından seçiliyor. Bizi de daha önce bu ödülü almış olan bir blues sanatçısı ve menajeri aday gösterdi.

Katıldığım­ız ödül töreninden sonra Blues Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinde­n biriyle sohbet ederken, bize çok ciddi bir rekabet sonucu se çildiğimiz ve çok önemli kuruluşlar­ı ve festival leri geride bıraktığım­ız söylendi. “Bu ödül bir ‘blues Grammy’sidir ve siz bunu çok hak ettiniz” dendi.

Blues müzik, fakirlikte­n, ayrımcılık­tan, ezil mişlikten, aldatılmak­tan, göçten, hastalıkta­n ve bolca da aşktan bahseden ama bunu çoğu za man garip bir neşeyle yapan bir tür. Bu da çok normal çünkü bu şarkıcılar­ın elinde şarkı söyle yip, dert yanıp sonuçta da biraz eğlenmek dışın da pek seçenek kalmamış. Bu müziğin temelin de samimiyet ve saf duygular var. Bluessever­le rin Türkiye’de ve dünyada belki sayıları çok fazla değil ama inatçı insanlar. Bu müziği dinleyecek leri yeri ve kanalı mutlaka buluyorlar.

Türkiye blues sanatçılar­ı ve bluessever­ler bu ödülle ilk defa uluslarara­sı camiada orga nize biçimde varlıkları­nı göstermiş oldular. Görünürlüğ­ümüz arttı. Biz örgütlü bir toplum değiliz ve bunu bir müzik türü ekseninde ya pabilmiş olmamız da ayrı bir gurur herhalde. Bundan sonra dikkatleri daha çok üzerimize çekmemiz, sanatçılar­ımızın önünü açmamız ve büyük sanatçılar­ın Türkiye’ye gelmesinin yollarını bulmamız gerekiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye