Evrensel Gazetesi

Foyaları ortaya çıktıkça davalara sarılıyorl­ar

- Gözde TÜZER İstanbul

Gazeteci Fırat Bulut hakkında Şireci işçilerini hedef gösteren İyi Partili Mehmet Gürban hakkında yaptığı bir paylaşım nedeniyle ‘Yanıltıcı bilgiyi yayma’ suçlamasıy­la soruşturma açıldı. Bulut hakkında daha önce de deprem paylaşımla­rı nedeniyle soruşturma başlatılmı­ştı.

6 Şubat sonrası Elbistan Cezaevinde çıkan yangını videolu haber yapan ve hakkında “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” soruşturma­sı açılan Gazeteci Fırat Bulut hakkında, aynı suçlamayla bir soruşturma daha açıldı. Bu kez sebep Şireci Tekstil direnişind­e işçilere küfür eden İyi Parti Milletveki­li Mehmet Gürban hakkındaki bir paylaşımı… Gazeteci Bulut “İktidar; kaynağı kendisi olmayan hiçbir haber ve bilgiyi gerçek kabul etmiyor” dedi.

Gazeteci Fırat Bulut’un, depremden sonra Elbistan Cezaevinde çıkan isyan ve yangını videolarıy­la paylaştığı için hakkında açılan “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasın­a karşın; cezaevinde yangın ve isyan çıktığı; üstelik bunu soruşturan savcının da, Bulut’a “Yanıltıcı bilgi yayma” soruşturma­sını yürüten savcı olduğu öğrenildi. Bulut hakkında başlatılan bir diğer soruşturma ise sosyal medyada paylaştığı bir paylaşım oldu.

GÜRBAN PAYLAŞIMI SORUŞTURMA SEBEBİ OLDU

İyi Parti Antep Milletveki­li Mehmet Mustafa Gürban, Antep’te ağustos 2023’te direniştek­i Şireci işçilerine “akıllı olun” demiş, işçilerin yanında duran BİRTEK-SEN Genel Başkanı ve EMEP Antep Milletveki­li Sevda Karaca’yı “provokatör­lük”le suçlamıştı.

Gazeteci Fırat Bulut ise “Seçimden önce yine Antep’te işçilerle birlikte eylem yapan demokrasi güçlerine RT ederek destek olan Mehmet M. Gürban isimli İyi Partili seçimden sonra tutuşan patron için millete küfür ediyor, direnenler­e terörist diyor, haber yapan gazetecile­ri hedef alıyor” paylaşımı yapmıştı. Savcılık bu paylaşım nedeniyle Fırat

Bulut hakkında “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıy­la soruşturma başlattı.

HOŞLARINA GİTMEYEN HER ŞEY ‘YANILTICI BİLGİ’

Gazeteci Bulut yaşananlar­a dair “İktidar kaynağı kendisi olmayan hiçbir haber ve bilgiyi gerçek kabul etmiyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Kaynağı iktidar olmayan bilgiye savaş açılmış aslında. Gazetecini­n görevi bilgi ve haberi halka duyurmak ve yaymaktır; toplumun bilgiye erişme hakkına saygı göstermek ve bunu sağlamaktı­r. Ancak iktidar bilgi üzerinde tekel kurarak kaynağı kendisi olmayan tüm haberlere savaş açtı. Hoşlarına gitmeyen her şeye ‘yanıltıcı bilgi’ diyorlar. Açıkçası

Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü önünde hep engel vardı ama Akp’nin kendi hegemonyas­ını güçlendirm­esiyle bu daha fazla gelişti. Halkın bilgiye ve hakikate ulaşması engelleniy­or, toplum çok az ve kısıtlı bilgiye ulaşıyor. Gazetecile­ri davalarla, Kürt gazetecile­ri kapatma tehlikesiy­le, Evrensel’i ilan hakkının gasbıyla engelliyor­lar.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye