Evrensel Gazetesi

‘YANILTICI BİLGİ’ DİYEN SAVCI YANGINI ARAŞTIRDI

-

GAZETECİ Fırat Bulut’a bir dava da dep remden sonra açılmıştı.

Bulut, 6 Şubat 2023’te yaşanan deprem lerinin ikinci merkez üssü olan Elbistan ilçe sindeki E Tipi Ceza İnfaz Kurumunda çıkan yangını görüntüsü ile birlikte 8 Şubat’ta sos yal medya hesabında paylaştı. Bingöl Cum huriyet Başsavcılı­ğı, bu paylaşımda­n dolayı Bulut hakkında Tck’nin 217. maddesinde dü zenlenen “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yay ma” iddiasıyla soruşturma başlatarak, ifa desinin alınması için hakkında yakalama kararı çıkarttı.

Gazetemi ze konuşan Gazeteci Fırat Bulut “Açıkçası devlet cezaev leri ile ilgili ha ber yapılması nı istemiyor. Deprem döne minde 18 bin tutuklu hü kümlü dep remden etki lenmişti ama yapılan haber lerin sayısı 3’ü 5’i geçmezdi. Devlet ısrarla o alanlara giril mesini istemiyor. Ben ilgili video ile haberi yapmıştım. Videoda dumanlar yükseliyor­du” dedi.

2 GÜN GÖZALTINDA KALMIŞTI

Bulut 10 Mart 2023’te ise Ankara Esen boğa Havalimanı­nda gözaltına alındı. İki gün gözaltında kalan Bulut, ifadesinin alınması nın ardından serbest bırakıldı. Savcılık, dos ya için görevsizli­k kararı vererek, dosyayı suçun işlendiği yer olduğunu iddia ettiği El bistan’a gönderdi.

Bulut gözaltı sürecini ise şöyle anlattı: “Ben enkaz altından Ankara’ya giderken gö zaltına alındım. Daha sonra fark ettim ki beni gözaltına alanlar gazeteci olduğumu da bilmiyor. ‘Sen bu haberi neden yapıyor sun’ diyorlardı. Birilerini­n yönlendirm­esiyle oldu. Çünkü çıkarıldığ­ım nöbetçi mahkeme ‘Bu adam gazeteci’ dedi bıraktı. Ama savcı lık ısrar etti ve dava açıldı.”

‘BU İKTİDAR DEZENFORMA­SYON ÜRETİYOR’

Dava sürerken işler daha da karıştı. Zira Bulut’un avukatları; Elbistan 2. Asliye Ceza Mahkemesin­de ekim ayında görülen dava nın ilk duruşmasın­da, Elbistan cezaevinde yangın çıkıp çıkmadığın­ın cezaevine sorul masını talep etti. Gelen bilgiye göre yangın çıkmıştı. Raporda “Elbistan E Tipi Kapalı Ce za İnfaz Kurumunda hükümlü veya tutuklu olan mahkumları­n yaşanan deprem nedeni ile isyan çıkardığı, mahkumlar tarafından çıkarılan isyan sonucunda Cezaevi Müdürlü ğü sınırların­da bulunan A ve B blok kısımla rında yangın olayının meydana geldiği, olay dan sonra Elbistan Cumhuriyet Başsavcılı ğınca adli tahkikata başlanıldı­ğı ve akabin de Adalet Bakanlığın­ca görevlendi­rilen mü fettişler tarafından gerekli incelemele­rin yapılarak rapor tanzim edildiğini­n öğrenildi ği…” denildi.

Gazeteci Bulut “Cezaevinde isyan ve yangın çıktı diyorlar. Bununla ilgili Adalet

Bakanlığın­a gidiyor, Elbistan Cumhuriyet Başsavcılı­ğı soruşturma başlatıyor, müfettiş gönderiliy­or… Ve İncelemeyi yapan ile bana soruşturma açan savcı aynı kişi… Aslında herkes biliyormuş yangını ama bize ‘Dezen formasyon yaptı’ diyorlar. Kendi bildikleri­ni saklamak istiyorlar. Bu iktidar tüm kurum larıyla dezenforma­syon üretiyor” dedi.

‘HABERLERİM­İZ, GAZETECİLİ­ĞİMİZ YARGILANIY­OR’

İletişim Başkanlığı­na tepki gösteren Ga zeteci Fırat Bulut, “Dezenforma­syonla Mü cadele Merkezi” kurulduğun­u hatırlatar­ak “Bu kurum biz gazetecile­r sahada haber yaparken, masa başında oturup ‘Şu yanlış, bu yanlış’ diyor. Ayrıca bugün iktidara yasla nan medya muhalif partiler, gazetecile­r, ge zi direnişçil­eri ile ilgili o kadar çok dezenfor masyon üretiyor ki… Yani bir kaynak sürekli dezenforma­syon üretiyor ve bunu kendisi ne bağlı İletişim Başkanlığı üzerinden yapı yor” dedi.

Fırat Bulut şöyle devam etti: “Gazetecili lerin basın kartı almasından, kamu kurum larından bilgi almaya, ülkeyi yönetenler­in toplantıla­rını izlemeye bile alınmaya, kolluk tarafından engellenme­ye kadar onlarca so run… Bütün bunlarla beraber sansür yasası denilen maddeyi getiriyor ve bununla ‘kamu düzenini’ gerekçe göstererek haberlerim­izi, gazetecili­ğimizi yargılayab­iliyor.”

 ?? ?? Fotoğraf: MLSA
Fotoğraf: MLSA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye