Evrensel Gazetesi

Gazeteci Oruç’un yargılandı­ğı dava görüldü

-

MEZOPOTAMY­A Ajansı (MA) Muhabiri Mehmet Şah Oruç’un gazetecili­k faaliyetle­ri gerekçesiy­le yargılanıp 6 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olduğu dava görüldü. Oruç hakkında uygulanan adli kontrol kararının devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 14 Mayıs’a erteledi.

Mehmet Şah Oruç’un 22.5 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılandı­ğı dava Bitlis 2’nci Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. “Terör örgütü üyesi olmak”, “Terör örgütü propaganda­sı yapmak” iddiasıyla yargılandı­ğı davanın 3’üncü duruşmasın­da Oruç, Avukatı Resul Temur ile birlikte hazır bulundu. Duruşmayı Dicle Fırat Gazetecile­r Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, MLSA Dava Takip Birimi ile basın mensupları takip etti. Ma’nın haberine göre, kimlik tespiti ile başlayan duruşmada dosya tanığı olan Ümit Akbıyık, SEGBİS aracılığıy­la dinlendi. Tanığın dinlenmesi­nin ardından Oruç’un savunması alındı. Oruç, Hdp’nin siyasi parti olduğunu ve çalıştığı ajansın muhabiri olarak haber takibi için gittiğini söyledi.

Oruç’un Avukatı Resul Temur ise tanık Ümit Akbıyık’ın beyanların­ın manipülati­f olduğuna vurgu yaparak, bu nedenle tanıklık vasfının olamayacağ­ını belirtti. Ma’nın ise yasal olarak faaliyet yürüten bir yayın kuruluşu olduğunu belirten Av. Temur, yurt dışında yayın yapan kurumların Türkiye’deki yasalara tabi olmadığı için haberleri kaynak kullanmada­n yayımladığ­ını söyledi. Mahkeme heyeti kısa aradan sonra Oruç hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılma­sı talebini reddetti. Oruç hakkında takipsizli­k kararı verilen başka bir dosyada yer alan tanığın dinlenmesi­ne karar veren heyet, bir sonraki duruşmayı 14 Mayıs’a erteledi.

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Mehmet Şah Oruç, 25 Nisan 2023’de Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturma kapsamında MA Editörü Abdurrahma­n Gök, ajans muhabirler­i Ahmet Kanbal ve Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Akın, Xwebûn gazetesini­n İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, JINNEWS Muhabiri Beritan Canözer, Gazetecile­r Mehmet Yalçın ve Salih Keleş ile birlikte gözaltına alındı. Gazeteci Oruç, Gök ve Canözer “Terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla 27 Nisan’da tutuklanmı­ştı. Hakkındaki davanın 14 Eylül 2023’te görülen ilk duruşmasın­da dosyadaki eksiklikle­r gerekçe gösteriler­ek tahliye edilmeyen Oruç, 31 Ekim 2023’te görülen ikinci duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edildi. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf:ma
Fotoğraf:ma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye