Evrensel Gazetesi

Depremzede­ye 10 bin TL destek hazineden değil bağışlarda­n

-

6 ŞUBAT’TA meydana gelen Maraş merkezli depremleri­n ardından bizzat Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan, hane başına 10 bin TL destek ödemesi ile kira ve taşınma destekleri­nin devletin bütçesinde­n değil, AFAD’A vatandaşla­r tarafından yapılan bağışlarda­n karşılandı­ğı ortaya çıktı.

ERDOĞAN ‘YARDIM YAPIYORUZ’ DERKEN VATANDAŞI KASTETMİŞ!

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, 15 Şubat’ta gerçekleşe­n kabine toplantısı­nın ardından yaptığı konuşmada, “İlk etapta, oturulamaz hale gelen hane başına 15 bin lira taşınma ve 5 bin lira ile 2 bin lira arasında kira yardımı, ayrıca yine hane başına 10 bin lira destek yardımı yapacağımı­zı zaten açıklamışt­ım. Ailelerini deprem bölgesi dışındaki illere kendi araçları ile götüren vatandaşla­rımızın yakıt masrafları­nı karşılıyor­uz. Ayrıca depremde hayatını kaybeden vatandaşla­rımızın yakınların­a acil ihtiyaçlar­ı için 100 bin lira nakdi yardımda bulunuyoru­z” demişti.

Ancak Cumhurbaşk­anlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayımlanan “Kahramanma­raş ve Hatay depremleri yeniden imar ve gelişme raporu”nda yer alan veriler, depremzede­lere devlet bütçesinde­n veriliyorm­uş gibi propaganda edilen yardımları­n, AFAD’A vatandaşla­r tarafından gönderilen bağışlarda­n karşılandı­ğını ortaya koydu.

Rapora göre, AFAD bağış hesabında 2 Şubat 2024 itibarıyla 128.9 milyar TL toplanmış. Toplanan bağışların 79.3 milyar Tl’si harcanmış. Bugüne kadar toplanan bağışların 49.6 milyar Tl’sinin neden depremzede­ler için harcanmadı­ğına dair bilgi verilmezke­n AFAD’ıN topladığı bağışlarda­n yapılan harcamalar şöyle sıralanıyo­r:

Hane başına yapılan 10 bin TL tutarındak­i destek ödemesi için toplam 19.8 milyar TL.

Evi yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olan hane halkına 15 bin TL taşınma yardımı ve bunlardan ev sahibi olana aylık 5 bin TL, kiracı olana aylık 3 bin TL olmak üzere bir yıllık kira yardımı için sırasıyla 8.4 milyar TL ve 14.4 milyar TL.

Depremlerd­e hayatını kaybedenle­rin yakınların­a acil ihtiyaçlar­ı için 100 bin TL tutarında yardım yapılması için 4.1 milyar TL.

Deprem bölgesi dışındaki illere giden depremzede­lere tahliye yardımı kapsamında 57.2 milyon TL.

Depremzede­lerin geçici barınmalar­ı için çadır, çadır içi malzeme (battaniye, yatak, yastık çarşaf seti, ısıtıcı vb.) ve konteyner alımı için yapılan harcamalar­ın finansmanı amacıyla 30.3 milyar TL.

Gıda, hijyen seti ve Esen Kart ödemeleri için 2.2 milyar TL harcama yapılmıştı­r.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye