Evrensel Gazetesi

‘Kamu işçisinin kayıpları giderek artıyor’

- Emine UYAR İzmir

“EYLEM kararları alacağız” diyerek toplanan Türk-İş’in, “Biz anlaştık” di yerek açıklama yapması sonrası imzala nan ek protokol kamu iş yerlerinde tar tışılmaya devam ediyor. Çeşitli iş kolla rından işçiler, Türk-İş’in eylemsizli­ği nedeniyle sürekli kayıplar yaşadıklar­ını ve ek protokolün beklentile­ri karşıla maktan uzak olduğunu ifade ediyor.

Kamu iş yerlerinde ek zam talebi ile birlikte tüm kamu sözleşmele­rinin ocak ayından başlatılma­sı, ücret farklılıkl­arı nın ortadan kaldırılma­sı ve ücretlerde­n alınan verginin yüzde 15’te sabitlener­ek ocak ayında alınan ücretin aralık ayın da da aynı olması talepleri İzmir’deki kamu işçilerini­n de talepleri idi. Bu ta leplerle Alaybey Tersanesi işçileri de iş yeri önünden Karşıyaka Çarşı’ya yürü müştü.

‘GERÇEK ENFLASYON YANSIMIYOR’

Türk-İş ve Hak-İş’in Çalışma Bakan lığı ile anlaşmasın­ın ardından farklı iş kollarında­n işçilere ek protokolü nasıl karşıladık­larını sorduk. TCDD’DE çalı şan bir demir yolu işçisi ek protokolün içinde bir şey olmadığını belirterek, “Mart ve eylül aylarında enflasyon farkı alıyoruz. Geçen yıl sözleşmeni­n ilk yı lıydı. Zam aldıktan sonra birinci döne min ikinci 6 ayında yüzde 15 üstüne enflasyon farkı almamız gerekirken enflasyon düşük açıklandığ­ı için fark alamadık. Burada bir kaybımız oldu. Bu yıl da her şeyin fiyatı iki katından fazla arttı. Geçen yıl nisan ayında 18 li ra olan benzin şu an 41 küsurlara geldi. Bu her şey için geçerli. Gerçek enflas yon yansıtılma­dığı için ücretlerim­iz gi derek eridi. Memurlarla aramızda iki kattan fazla fark oluştu. İlk girdiğimiz de memurlarla aynı ücreti alıyorduk. Eski işçiler memurlarda­n daha yüksek alıyordu” dedi.

‘İKİ ELMA ALAMAZ OLDUK’

Geçen yıl ev tutanların kiralarını­n 7-8 bin lira dolayında olduğunu ama zam geldiğinde ev sahiplerin­in iki ka tına çıkardığın­ı belirten işçi, “Yeni gi ren işçilerin ücretleri 20-21 bin dola yında. Taşeronda çalışanlar­la aynı üc reti alıyoruz. İş kolumuz riskli. Ölüm tehlikesi yaşayan arkadaşlar var. Ocakta 25 bin lira yattı ücret, aralıkta 19 bin lira aldım. İkramiyele­rimizi de tam maaş kadar alamıyoruz. 4 ikrami ye alıyoruz, 2’si vergiye gidiyor. Bekar olarak kendimi geçindirem­iyorum. Evli olanlar çok daha fazla eziliyor. 500-600 lira vermeden marketten çı kamıyoruz. Altında kaldık zamların, iki elma alamaz olduk” dedi.

Bir başka demir yolu işçisi, “Türkİş’in yaptığı yanlışları­n sonucunu yaşı yoruz. TÜİK gerçek rakamları açıkla madığı için hep geriye gidiyoruz. Ey lülden marta kadar olanları topladığı mızda enflasyon farkı yüzde 20 garan ti idi (yüzde 14 artı 3’erden 6 tahmi ni), ek protokolle yüzde 32 alındı. Yüzde 12’lik bir fark gelişti. Tarih yi ne aynı, martta alacağız bu zammı. Önümüzdeki sözleşme ocak 2025’te olacak. Saat ücreti ile çalışıyoru­z ve saat ücretleri giderek düşüyor. 10 yıl dır kurumdayım, Türk-İş hep sessiz kalıyor. 700 bini aşkın kamu işçisi var, bunun 350 bini Türk-İş’tedir. Bunla rın aileleri var. Sokağa çıkmak gereki yor” ifadelerin­i kullandı.

İşçi “Koca devletsin çalıştırdı­ğın iş çiye 20 bin lira maaş veriyorsun, yok sulluk sınırı ise 49 bin lira. Yüksek ta leplerimiz yok. Yoksulluk sınırına ya kın olsun en azından” dedi.

Bir tersane işçisi de ücretlerin­in 20-28 bin lira arasında olduğu bilgisi ni verip kiraların ise 15 bin lira dolay larında olduğunu hatırlattı.

Tersane işçisi, “İş yerinde bu ücret lerden dolayı işten çıkışlar var. Bu ay 2 kişi çıktı. Sendika başkanları koltu ğu kaptırmak istemiyor. Bir ay önce muhalif olduğu için 4 arkadaşımı­z iş ten çıkarıldı. 19 bin üyesi vardı sendi kanın (Harb-İş), emekli olanlar ayrıl masına karşın 27 bine çıktı üye sayısı. Güvenlikçi­leri de bizim iş koluna da hil ettiler. Önceden yönetimler­i değiş tirebilme umudu vardı artık o da çok zor” diyerek, içinde bulundukla­rı du rumu dile getirdi.

‘İŞÇİYE KİMSE BİR ŞEY SORMUYOR’

Brüt ücret 50 bin iken ele geçen miktarın 25 bin dolayında olduğunu dile getirerek vergi kesintisin­in yük sekliğine dikkat çeken işçi, “Ek proto kolde hiçbir şey yok. İşçiye de kimse bir şey sormuyor. Fırsatını bulan ar kadaş yurt dışına gidiyor, mecbur ka lıyor bir yerde” dedi.

Sıkıntılı bir sürece girdikleri­ni sen dikadan da istifaları­n olduğunu belir ten işçi, zaten askeri bir iş yeri olma sından dolayı fazladan baskı yaşadık larını sözlerine ekledi.

 ?? Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/evrensel ??
Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye