Evrensel Gazetesi

2024’ün ilk ayında 158 işçi çalışırken öldü

-

İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2024 yılı ocak ayına ilişkin iş cinayetler­i raporu nu açıkladı. MESEM’LI çocuk işçiler, Akkuyu’da menenjit salgını, şantiyeler­de çıkan yangınları­n hatırlatıl­dığı raporda, ocak ayında 7’si çocuk en az 158 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Rapora göre, ocak ayında en az 158, her gün en az 5 işçi çalışırken iş cinayetler­inde hayatını kaybederke­n, en çok ölüm ise inşaat iş kolunda meydana geldi.

İŞ KOLLARINA GÖRE DAĞILIM

İnşaat, yol iş kolunda 45 işçi; taşımacılı­k iş kolunda 22 işçi; tarım, orman iş kolunda 16 emekçi (10 işçi ve 6 çiftçi); ticaret, büro, eğitim, sinema iş kolunda 11 işçi; metal iş kolunda 9 iş çi; konaklama, eğlence iş kolunda 9 işçi; beledi ye, genel işler iş kolunda 9 işçi; petrokimya, las tik iş kolunda 6 işçi; madencilik iş kolunda 5 iş çi; ağaç, kağıt iş kolunda 5 işçi; gemi, tersane, deniz, liman iş kolunda 5 işçi; sağlık, sosyal hiz metler iş kolunda 4 işçi; gıda, şeker iş kolunda 2 işçi; tekstil, deri iş kolunda 2 işçi; enerji iş ko lunda 2 işçi; savunma, güvenlik iş kolunda 1 işçi hayatını kaybetti.

‘ÇOCUK İŞÇİLİĞİ MESEM ADIYLA PAZARLANIY­OR’

Ocak ayında 18 yaş altında 7 çocuk işçi çalı şırken hayatını kaybetti. Raporda MESEM’E dikkat çekilerek, “Çocuk işçiliğini mesleki eği tim adıyla pazarlayar­ak ‘Bir gün okulda dört gün iş yerinde’ diyerek ‘öğrenci’ adıyla kitlesel leştirmesi, eğitim ile sanayiyi iç içe geçirmesi (her iş koluna dönük MESEM faaliyetle­ri ve Osb’lerin içine taşınan meslek liseleri) ve böy lece çocukların devlet eliyle ucuz işgücü olarak işgücü pazarına fırlatılma­sıdır. Bu durum özel likle mevsimlik tarımda sıkça meydana gelen çocuk işçi ölümlerini şehir içine taşımakta ve görünür kılmaktadı­r. MESEM’LI çocuklar 81 şe hirde 922 ilçededir, her ailenin bir üyesidir ya da tanıdığımı­z bir çocuktur” denildi.

İŞ CİNAYETLER­İNDE ÖLENLERİN 7’Sİ ÇOCUK

14 yaş ve altı 3 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 4 ço cuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 32 işçi, 30-49 yaş arası 62 işçi, 50-64 yaş arası 43 işçi, 65 yaş ve üstü 5 işçi, yaşını bilmediğim­iz 9 işçi hayatını kaybetti.

Ezilme, göçük nedeniyle 28 işçi; trafik, servis kazası nedeniyle 27 işçi; yüksekten düşme nede niyle 25 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 23 işçi; patlama, yanma nedeniyle 11 işçi; zehirlen me, boğulma nedeniyle 9 işçi; intihar nedeniyle 9 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 7 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 4 işçi; şiddet nedeniy le 3 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 1 işçi, Kovid-19 nedeniyle 1 işçi; diğer nedenlerde­n dolayı 10 işçi hayatını kaybetti.

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye