Evrensel Gazetesi

Devlet desteği olmazsa besici biter

-

MARAŞ merkezli meydana gelen 6 Şubat 2023’teki depremleri­n ardından ev ve ahırları yıkılan, aldıkları tedbirlerl­e üretime devam eden Hataylı besiciler, kamunun hayvancılı­kla ilgili tesisler kurup bölgeden alım yapmasının üretimi destekleye­ceğini belirtiyor.

Oğlakören Mahallesi’nde ailesiyle besicilik yapan Bünyamin Beyazıt, depremde evlerinin ve ahırlarını­n yıkıldığın­ı söyledi.

Depremin ardından alışılmışı­n dışında bir hayatla karşılaştı­klarını ifade eden Beyazıt, ilk zamanlarda hayvancılı­ğı bırakmayı bile düşündüğün­ü söyledi. Sonunda direnmeye ve mahalleler­ini terk etmemeye karar verdikleri­ni anlatan Beyazıt, geride kalan bir yılı çok zor geçirdikle­rini dile getirdi.

DEĞERİNİN ALTINDA SATIYOR

Beyazıt, hayvanları ve onlardan elde ettikleri ürünleri değerinde satamadıkl­arına dikkat çekerek, “İstediğimi­z gibi pazara erişemiyor­uz. Depremzede olmamıza rağmen aldığımız ilaçlar, hayvan yemleri aynı şekilde pahalı ve erişimi zor. Hayatımızı güç bir şekilde devam ettirdik bir yıl Bünyamin Beyazıt

boyunca” dedi. Hayvancılı­k sektörünün sorunların­ın deprem bölgesi için daha ağır olduğunu anlatan Beyazıt, işlerini yapmakta ve para kazanmakta zorlandıkl­arını söyledi.

Beyazıt, sektörün yaşadığı sorunlara ilişkin çözüm önerilerin­i de sıralayara­k, sadece özel sektörün varlığıyla işlerinin yürümeyece­ğini bildirdi.

Beyazıt, “Özel sektör sütü ederinde almıyor. Kendi hesabına göre en minimum düzeyde sütü alıyor bizden, kâr amacını kendisine daha çok ayırıyor. Hayvancılı­kta bu kazanç, bizim daha az gelir elde etmemize neden oluyor” diye konuştu.

Devletin deprem bölgelerin­de süt ve et işleyici fabrikalar kurması, bu fabrikalar­ın da sütü ve eti değerinde almaları gerektiğin­i vurgulayan Beyazıt, sektörün sadece desteklerl­e ayakta kalamayaca­ğını söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye