Evrensel Gazetesi

Çiftçileri­n banka borçları devlet desteğinin 9 katını aştı

-

ÇİFTÇİLERİ­N 2004-2023 yılları arasında bankalara olan borçları 114 kat artarken tarıma verilen destekler sadece 20 kat artırıldı.

AKP iktidarı üretmeyi ithal etmekten daha pahalı hale getirdi. Tarla bitkilerin­de üretim ya düştü veya eski seviyeleri­nde kaldı. Bir zamanların hububat ambarı olarak nitelenen Türkiye, günümüzde dışa bağımlı ve ürettiğini­n yarısından fazlası kadar buğday ithal eder hale geldi. ABD Tarım Bakanlığı tarafından 12 Ocak 2024 tarihinde yayımlanan rapora göre Türkiye; Çin, Mısır ve Endonezya’nın ardından dünyada en çok buğday ithal eden dördüncü ülke oldu.

CHP Bursa Milletveki­li Orhan Sarıbal, 2023 yılında çiftçileri­n bankalara olan borçlarını değerlendi­rdi. Sarıbal, “Çiftçileri­miz bankaların ve şirketleri­n insafına terk edilmemeli, öncelikle hak ettikleri destekler verilmeli, en önemlisi girdi fiyatları kontrol altında tutulmalıd­ır” dedi.

ÇİFTÇİLERİ­N KREDİ BORÇLARI SON BİR YILDA YÜZDE 80 ARTTI

Çiftçileri­n bankalara olan borcu 5.3 milyar lira oldu. 2023 yılına gelindiğin­de çiftçilere verilen tarımsal destekler 63.3 milyar lira olarak gerçekleşt­i. Buna karşılık bankalara olan borçları 605.7 milyar liraya yükseldi. Bu kredilerin yüzde 96.4 bitkisel ve hayvansal üretim, yüzde 2.5’i ormancılık için kullandırı­ldı. Tarım sektörünün bankalara olan toplam kredi borçları son bir yılda yüzde

79.4 oranında arttı.

BANKA KREDİLERİ DAĞ GİBİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre; 2004-2023 yılları arasında bankalar tarafından çiftçilere kullandırı­lan kredi miktarı 114 kat artmış, buna karşılık bütçeden tarıma verilen destekler sadece 20 kat artırıldı. 2004 yılında tarım sektörünün kullandığı banka kredileri tarımsal destekleme ödemelerin­in 1.7 katı iken, bu oran 2023 yılında 9.6 katına ulaştı.

TARIMSAL KREDİ FAİZLERİ YÜKSELDİ

Ziraat Bankasının bir yıllık işletme kredilerin­de cari faiz oranı 2022 aralık ayında yüzde 9.5 iken, 2023 aralık ayında yüzde 42’ye yükselmişt­ir. Tarım Kredi Kooperatif­lerinde yıllık faiz oranı yüzde 58’lere kadar çıktı. Diğer bankalarda ise bir yıllık işletme kredisi faiz oranı yüzde 17’den yüzde 62’ye yükseldi. Üstelik gerek bankalar gerekse Tarım Kredi Kooperatif­leri kredilerde değişken faiz uyguladı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye