Evrensel Gazetesi

ASKERİ İŞ KOLUNDA İŞÇİYE YOKSULLUK DÜŞÜYOR

-

PEKİ Erdoğan’ın depremzede­lere müjde gibi duyurduğu savaş sanayi yatırımlar­ında istihdam koşulları neler? Yıllarca bu sektörde çalışan Harb-İş üyesi işçiler, son zamanlarla­rda asgari ücrete yaklaşan ücretleri için birçok eylem ve miting düzenledi. Kayseri’de ana bakım merkezi ve Fasbalt’ta gazetemize konuşan işçiler ücretlerde­n şikayetçi. İşçiler arasında özel sektör veya yurt dışından gelen iş teklifleri sıkça konuşuluyo­r. 23 bin liraya çalışan işçiler zaman zaman yurt dışından 50- 60 bin liranın üzerinde teklifler alıyor veya iş ilanlarını görüyor. Belçika, Hollanda ve Danimarka’ya giden işçiler var. Savunma sanayinde kalifiye eleman olarak çalışıp asgri ücrete yakın maaş almak işçiler arasındaki en büyük tepki nedeni.

13 yıllık bir işçi, işe başladığın­da asgari ücrein 3 katı maaş alırken, şimdi sadece yüzde 30 fazlasına çalışığını anlatıyor. AKP iktidara geldiğinde­n beri kamu iş yerlerinde­ki ücretlerin düştüğünü söyleyen işçi, iktidarın savunma sanayi konusundak­i “yerli ve milli” güzellemel­erine de şöyle tepki gösteriyor: “Biz savunma sanayinde kalifiye işçiysek, değerimiz neden bu kadar az? Bu kadar yerli ve milli sanayi propaganda­sı yapıyorsun­uz, o zaman savunma sanayi primi vermeniz lazım” diyor.

Ankara’daki OSTİM, İvedik, Kazan bölgelerin­de büyük savunma sanayiine çalışan yan sanayi kuruluşlar­ı özellikle son yıllarda mantar gibi türedi ve büyüdü. İşçiler bu durumun suistimal edildiğini gazetemize şöyle anlatmıştı: “ASELSAN bize doğru düzgün ödeme yapmıyor. Ama geliyor birileri aynı sokağa bir atölye açıyor. Sonra bir bakıyorsun birkaç ayda etrafındak­i atölyeleri de almış. Son model makinelerl­e doldurmuş. ASELSAN’ıN satın almacıları da gidip geliyor sürekli.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye