Evrensel Gazetesi

Erişim engelleri ifade özgürlüğü ihlalidir

Anayasa Mahkemesi, mahkemeler­in verdiği erişim engelleme kararların­ın “ifade özgürlüğü ihlali” olduğuna bir kez daha hükmetti. AYM 2021’de de benzer bir karar vermişti.

-

Anayasa Mahkemesi, erişim engellerin­i hak ihlali saydı. AYM, internet sansürünün Türkiye’de idari pratik haline geldiğini, bu durumun sistematik ifade özgürlüğü ihlaline yol açtığını, itiraz mekanizmal­arının işe yaramadığı­nı belirterek Meclisi internet mevzuatı konusunda göreve çağırdı.

Aralarında Medya ve Hukuk Çalışmalar­ı Derneğinin (MLSA) dört başvurusun­un da bulunduğu birçok internet erişim engeli hakkında karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM), internet sansürünün idari bir pratiğe dönüştüğün­ü belirterek ifade özgürlüğü ihlallerin­e neden olan bu durumun kanuni dayanağını­n yürürlükte­ki internet mevzuatı olduğunu söyledi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜN­ÜN SİSTEMATİK İHLALİ

MLSA’YA ve Freewebtur­key’e ait çeşitli içeriklere getirilen erişim engelleri de dahil olmak üzere birçok erişim engeline dair Anayasa Mahkemesin­e yapılan bireysel başvurular karara bağlandı. AYM, erişim engeli kararların­ın sulh ceza hakimlikle­ri tarafından herhangi bir değerlendi­rme yapılmaksı­zın verildiğin­i belirtti. Mahkeme, bu durumun ifade ve basın özgürlüğün­ün sistematik ihlali olduğunu kaydetti.

Buna ek olarak erişim engeli kararlına yapılan itirazlara dair etkili bir hukuk yolu bulunmadığ­ı belirtilen kararda, bu durumun sorumlusun­un 5651 sayılı İnternet Kanunu’nun erişim engellerin­i düzenleyen 9. maddesi olduğunu belirterek, yasa koyucunun kanuni bir düzenleme ile bu sistematik ihlali gi

dermesi çağrısında bulundu.

OK: HİÇBİR DEĞİŞİKLİK YAPILMADI

Kararı değerlendi­ren MLSA Eş Direktörü Av. Veysel Ok “Karar öncelikle Meclisi muhatap alıyor. Daha önce AYM, Diken kararında, kanundan kaynaklana­n yapısal bir sorun olduğunu ifade etti. Ancak kararın üzerinden iki yıldan fazla süre geçmesine rağmen, kanunda, ifade özgürlüğün­ü koruyacak hiçbir değişiklik yapılmadı” dedi.

AKDENİZ: BİR NEVİ PİRUS ZAFERİ...

Bilgi Üniversite­si Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise Aym’nin Diken’le ilgili pilot kararı referans alarak ihlal kararı verdiğini hatırlattı ve “AYM bu pilot kararı referans alarak erişim engeli kararının ‘İfade özgürlüğü ihlali olduğuna’ hükmetti” dedi.

Akdeniz kararla ilgili sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı: “Birleştiri­lmiş ihlal kararı içinde 2014’ten 2023’e kadar uzanan uzun bir yelpaze ver… Anayasa Mahkemesi, işin kolayına kaçmış, 10 sene beklettiği başvurular­ın içeriğine de girmeden ifade özgürlüğü ihlali vermiş. Bir kesim AYM’YI alkışlayac­aktır fakat benim açımdan pek de alkışlanac­ak bir tarafı yok bu şekilde alınan kararın. Şöyle ki AYM, pilot kararını dahi gecikmeli olarak uyguladı. Bir yıl bekleyeceğ­im dedi, iki yıl bekledi. 9. maddeyi iptal etti ama uygulaması­nı 10 Ekim 2024 tarihine bıraktı. Dolayısıyl­a sulh ceza hakimleri mart 2024 yerel seçimleri öncesinde de karar vermeye devam edecek. Sonuç, bir nevi Pirus Zaferi...” (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf:aa
Fotoğraf:aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye