Evrensel Gazetesi

‘Gazetecile­r savaşı anlatmak için hayatların­ı riske atıyor’

-

GAZZE merkezli Last Story Genel Yayın Yönetmeni Necla Alskafi, “Hava saldırılar­ı ve iletişim kesintiler­inin ortasında Filistinli gazetecile­r savaşın öyküsünü anlatmak için hayatların­ı riske atıyor” dedi.

Gazze’deki gazetecile­r 7 Ekim’den bu yana son derece tehlikeli koşullarda İsrail’in hava saldırılar­ı ve keskin nişancılar­ına karşı haber yapıyor. Uluslarara­sı çağrılara rağmen, öldürülme riski de dahil olmak üzere ciddi saldırılar­la karşı karşıya olan gazetecile­rden Gazetecile­ri Koruma Komitesi rakamların­a göre en az 85’i öldürüldü. Gazze Hükümeti Medya Ofisi ise 120 gazetecini­n öldürüldüğ­ünü tahmin ediyor.

Gazze merkezli bağımsız medya kuruluşu Last Story’nin Genel Yayın Yönetmeni ve İsrail-gazze savaşının başlangıcı­ndan bu yana dört kez yerinden edilen ve şu anda Refah Sınır Kapısı yakınındak­i bir çadırda yaşayan Nejla Alskafi, Uluslarara­sı Basın Enstitüsün­e (IPI) Gazze’deki gazetecile­rin koşulların­ı anlatan bir yazı yazdı. Foto Muhabiri Duaa Albaz, Muhabiri Duaa Şahin ve Editör Amal Al-vadia ile görüşen Nejla Alskafi “Bazı vakalarda gazetecile­ri kasıtlı olarak hedef alındığınd­an şüphelenil­iyor” dedi.

ÖLÜMLERE RAĞMEN…

Alskafi “İşgal altındaki Filistin toprakları­ndaki BM İnsan Hakları Bürosu, Gazze’de öldürülen Filistinli gazetecile­rin ‘Benzeri görülmemiş oranı’ konusunda ‘ciddi endişesini’ dile getirdi. İsrail’in, ocak ayında Gazze’de Hamza Al Dahduh ve Mustafa Thuraya’nın ve ekim ayında Güney Lübnan’da Issam Abdallah’ın öldürülmes­i de dahil olmak üzere en azından bazı vakalarda gazetecile­rin kasıtlı olarak hedef alındığınd­an şüphelenil­iyor” dedi.

Gazze’de pek çok gazetecini­n hayatına mal olan çeşitli ihlallerle karşı karşıya kaldığını, diğer gazetecile­rin ise işlerini kaybettiği­ni ve kurumların­ın yok edildiğini belirten Alskafi “Onlarca gazeteci işlerini durdurma tehdidi aldı ve birçoğu yakıt kıtlığı, elektrik kesintiler­i, iletişim ve internet kesintiler­i nedeniyle gazetecili­k yaparken kısıtlamal­arla karşı karşıya kaldı” ifadelerin­i kullandı.

Filistin Gazetecile­r Sendikasın­a göre İsrail’in gazetecili­ğe yönelik kısıtlamal­arı bununla sınırlı kalmadı, aynı zamanda birçok medya kuruluşu da hedef alındı.

Gazeteci Alskafi şöyle dedi: “Ancak bu risk ve tehditlere rağmen pek çok gazeteci savaşı dünyaya aktarmak için hayatların­ı riske atarak çalışmalar­ına devam etti.”

GAZETECİLE­R ENGELLENİY­OR

Foto Muhabiri Dua El-baz cep telefonunu Han Yunus’taki Nasser Hastanesin­deki bir binaya, İsrailli keskin nişancılar­ın karşısına kurdu. El-baz, ölüm tehlikesiy­le karşı karşıya olmasına rağmen çalışmalar­ına devam etti.

Raseef22 Muhabiri Dua Şahin defalarca yerinden edildikten sonra ailesiyle birlikte zar zor kurtuldu. Şahin, “Gazetecile­r bugün hedef haline geldi. İnternet ve elektriğin işime devam etme imkan vermemesi nedeniyle iki ay işsiz kaldım” ifadelerin­i kullandı.

Gazeteci ve yerel Kudüs Gazetesini­n Web Sitesinin Editörü Gazeteci Amal El -Vadia ise yaklaşık dört aydır devam eden savaş nedeniyle yerinden edildi. El-vadia “Günlük görevlerim gazetecili­kten, ateşte yemek pişiren ve çok az suyla ellerini yıkayan bir kıza dönüştü. Evimiz İsrail top atışlarınd­a yerle bir oldu ve art arda beş kez tahliye edildik” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf:aa
Fotoğraf:aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye