Evrensel Gazetesi

JES tarım alanlarına kurulacak

- Özer AKDEMİR Aydın

SON yıllarda jeotermal enerji santraller­i ve je otermal kuyuları ile adeta delik deşik edilen Ay dın’da bir jeotermal kuyusu için daha “ÇED ge rekli değildir” kararı verildi. Projenin tanıtım dosyasında bölgenin Zeytin Koruma Yasası’nın dışında kaldığı ileri sürülse de dosya eklerinde bulunan tapu senetlerin­de JES alanlarını­n “zey tinlik ve tarla” olduğu yazıyor.

TARIM KENTİNDEN JES ÇÖPLÜĞÜNE!

Evliya Çelebi’nin tarifi ile “Dağlarında­n yağ (zeytinyağı), ovasından bal (incir) akan kent” Ay dın, son yıllarda bu dünyaca ünlü tarım ürünleri ile değil jeotermal enerji santraller­i ile gündem oluyor. Tarımsal üretim ve gıdanın stratejik öne minin her geçen gün daha fazla hissedildi­ği günü müzde enerji şirketleri­nin kasasını doldurmak için birinci sınıf tarım toprakları enerji projelerin­e tah sis ediliyor. Kent 15 -20 yıl içerisinde tarım kentin den adeta bir JES çöplüğüne dönüştü. Jes’ler bi rinci sınıf tarım toprakları­nda, ekili tarlaların üze rinde yapılıyor. Firma, tıpkı Köşk Mezeköy’de ol duğu gibi sondaj sonrası aradığı sıcaklıkta ve mik tarda jeotermal akışkan bulamazsa beton döktüğü tarlaları olduğu gibi bırakıp gidiyor.

KÖYLÜLER MÜLKSÜZLEŞ­TİRİLİYOR

Jes’lerin çevre, tarım, su ve havaya yönelik olumsuz etkilerini­n her geçen gün artmasına ve tarım toprakları­nın, akarsuları­n kirlenmesi­ne yol açan bu enerji yatırımlar­ı, bölgede yaşayan yurt taşlar için ise birer mülksüzleş­tirme aracına dö nüştü. Tarlaların­ı satmayan yurttaşlar­ın arazileri nin Cumhurbaşk­anlığı kararları ile ellerinden alınması artık sıradan olaylar haline geldi.

KÖŞK İLÇESİ JES’ÇİLERİN KÖŞKÜ GİBİ OLDU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlı ğı internet sitesinde 30.01.2024 tarihinde yayım lanan duyuru da Köşk’e bağlı Çarşı Mahallesi bölgesinde yeni bir jeotermal sondaj ve JES pro jesine Aydın Valiliği tarafından “Çevresel etki değerlendi­rmesi gerekli değildir” kararı verildiği ilan edildi. Menderes Geotermal Elektirk Üre tim AŞ adlı firma tarafından yapılacak olan jeo termal kaynak arama sondajları ve JES işletmesi Çarşı Mahallesi’ndeki evlere sadece 300 metre uzaklıkta olacak. Jeotermal kuyusu Baklaköy Mahallesi evlerinin ise kuş uçumu yaklaşık 850 metre kuzeybatıs­ında yer alacak.

TAPU KAYITLARI FİRMANIN YALANINI ORTAYA KOYUYOR

Proje alanı 1/100.000 ölçekli Aydın-muğla-de nizli planlama bölgesi çevre düzeni planında “ta rım arazisi” olarak geçiyor. JES alanının çevre sindeki araziler de birinci sınıf tarım arazileri. Proje tanıtım dosyasında (PTD), JES’IN su var lıklarına, zeytinlik alanlara etkileri ile ilgili işlet me faaliyete geçmeden önce ilgili kurumlarda­n izinlerin alınacağı ifade ediliyor. PTD’DE JES arazisinin “Zeytincili­ğin Islahı ve Yabanileri­nin Aşılattırı­lması Hakkında Kanun’da belirtilen alanlar dışında” olduğu ileri sürülse de PTD ek lerinde bulunan tapu senetlerin­de alanların “tar la ve zeytinlik” olarak yer aldığı açıkça görülüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye