Evrensel Gazetesi

‘VERGİDE ADALET İSTİYORUZ’

-

AİLE ve Sosyal Politikala­r Bakanlığın­a bağlı bir iş yerinde çalışan bir temizlik işçisi de ek protokolün beklentile­rini karşılamad­ığını ifade ederek, “1 Ocak tarihi itibarıyla eşitlenmed­iği için kazanım olmadı. Aile Bakanlığı çalışanı ola rak baktığımız­da ve Tİs’teki mevcut durumlar ile kıyasladığ­ımızda mayıs ayına kadar 839.9 li ra yevmiye ile devam, mayıs ayında yüzde 15 zam ile yevmiye 965 liraya çıkacak ve öyle ka lacaktı. Buradan bakınca Aile Bakanlığı çalışan ları açısından az da olsa bir kazanım var gibi duruyor” dedi. Geçen yıl imzalanan kamu çer çeve protokolün­den geç yararlandı­klarını belir ten işçi, “Günlük 260 lira daha az alıyoruz” dedi.

Kendilerin­den alınan vergiye de tepki göste ren işçi, “Biz dükkan mı işletiyoru­z 24 bin lira maaş 22 bin lira kesinti yapılıyor. 2 bin lira fark var sadece. Tediye ve ikramiyele­rimizden bile vergi kesiliyor. Vergide adalet istiyoruz, bu talep bizim için çok önemli” dedi.

İş kolundaki yetkili sendika olan Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş’i de eleştiren işçi şunları söy ledi: “Sendika tanımından çıkmış durumdalar. Promosyon gibi saat dağıtmaya başlamışla­r. Para teklif ediyorlar işçiler üye olsun diye. Yetki almaya yakın dönemlerde yapıyorlar bunları.”

‘DÜZENLEMEL­ER SÜREKLİ ALEYHİMİZE’

Geçen yıl işçilerin baskısı ile imzalanan ek protokolün de Kurban Bayramı’na denk gelmesi nedeniyle 1 Temmuz’dan değil 2 Temmuz’dan başlatıldı­ğını belirten işçi, “Bayram mesaisi kay bımız oldu. Yevmiyeler­e zam oldu ama sosyal haklara olmadı. Biz yine mağdur olduk” dedi.

İşçi, diğer talepleri ile ilgili ise şunları söyle di: “Görev tanımlarım­ız tam değil. Farklı işlerde çalıştırıl­ıyoruz. Benim arkadaşım bahçede, ça maşırhaned­e çalışıyor. Her alanda çalışabili­rsi niz deniliyor. İş yükümüz artıyor. Hem fiziki hem mental olarak zorlanıyor­uz. Bakım, temiz lik, güvenlik personeli yetersiz. Tayin hakkımız yok, ailelerind­en, eşlerinden uzakta yaşıyor ar kadaşlarım­ız.”

Kamuda en düşük ücreti kendilerin­in al dığını ifade eden işçi, “Bütün kurumların aynı seviyeye çekilmesi gerekli. Bizim iş kolumuz da yetkili sendika 3 yıllık TİS yaptı. Asgari ücrete denk olunca ücretler, mecburen ge çen yıl mayısta ek protokol imzaladıla­r. İşçiyi oyalıyorla­r” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye