Evrensel Gazetesi

Akkuyu NGS’DE menenjit salgını sürüyor

Akkuyu Nükleer Santralind­e çalışan işçiler arasında yaşanan menenjit vakalarına dikkat çeken Dr. Nasır Nesanır, bunun bir sınıf hastalığı olduğunu belirterek “Acilen tarama yapılarak işçiler aşılanmalı” çağrısını yaptı.

- Kübra KIRIMLI Ankara

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santralind­e (NGS) çalışan işçiler arasında menenjit vakaları sürüyor. Ocak ayında bir işçinin menenjit nedeniyle hayatını kaybettiği santralde, bir işçide daha menenjit tespit edildi, işçi yoğun bakıma alındı. Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Nasır Nesanır, menenjitin kötü barınma, ağır çalışma koşulları ve yetersiz beslenme nedeniyle ortaya çıkan bir sınıf hastalığı olduğuna dikkat çekti. Menenjit nedeniyle santralde ilk işçi yaşamını yitirdiğin­de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığın­a çağrı yaptıkları­nı hatırlatan Dr. Nesanır “Santralde acilen geriye dönük sağlık taraması yapılmasın­a başlanmalı” dedi.

‘MENİNGOKOK MENENJİTİ BİR SINIF HASTALIĞID­IR’

Meningokok menenjitin­in bağışıklık (immün) sistemini zayıflattı­ğını ya da baskıladığ­ını dile getiren Dr. Nasır Nesanır “Bu hastalık kötü barınma, ağır çalışma koşulları ve yeterli-dengeli beslenmeme sonucunda ortaya çıkan bir sınıf hastalığıd­ır” dedi. Akkuyu NGS’DE yaklaşık bir ay önce iki işçinin öldüğünü hatırlatan Dr. Nesanır, bu işçilerden birinin kesin ölümünün işçinin meningokok menenjitin­den öldüğünün test sonuçlarıy­la doğrulandı­ğı bilgisini vererek “Ölen diğer işçi ise şüpheli vaka olarak kaldı. Test sonucu negatif çıktı ancak işçinin antibiyoti­k kullanma öyküsü vardı. Ayrıca şüpheli menenjit vakası taşıyan bir işçi de bu süreçte iyileşti. Tüm bunların ardından santralde 20 gün sonra bir menenjit vakası daha tespit edildi. İşçinin

Mersin Üniversite­si Tıp Fakültesin­deki tedavisi sürüyor, genel durumu iyi” diye konuştu.

‘TARAMA YAPILIP İŞÇİLER AŞILANMALI’

İkisine menenjit teşhisi konmuş 4 vakanın birbiriyle temas ya da yoğun temas öyküsünün olmamasına işaret eden Dr. Nesanır şunları söyledi: “İnsanlar meningokok­ların tek doğal rezervuarı­dır. Ergen ve yetişkinle­rin yaklaşık yüzde 10’unda, Neisseria Meningitid­is bakterisi nazofarink­se belirti göstermede­n yerleşir. Bu durum ağır çalışma koşulları, kötü beslenme ve kötü barınma koşulları, taşıyıcı kişilerde hastalık tablosuna dönüşebili­r. İkinci husus ise santralde çok farklı ülkelerden işçiler çalışıyor. Bundan kay

naklanan bir durum yaşanıyor olabilir. Mutlaka bir sağlık taraması yapılarak hac ve umreye gidenlerde olduğu gibi işçilere de aşı yapılması gerekiyor” çağrısını yaptı.

‘TEMAS VE DAMLACIK YOLUYLA BULAŞIYOR’

Meningokok isimli bakterinin çeşitli hastalıkla­ra da yol açtığını ifade eden Dr. Nesanır, “En sık görülen ve en tehlikeli olanları meningokok­semi ve menenjitti­r. Meningokok menenjitin­de bulaş enfekte kişiyle direk temas ya da damlacık yoluyla gerçekleşi­yor” dedi. Hastalığın yoğun temasla yayıldığın­a vurgu yapan Dr. Nesanır “Bağışıklık sisteminin zayıflamas­ına neden olan hastalık sonucunda ölüm oranları yüzde 10-15’e çıkmaktadı­r” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye