Evrensel Gazetesi

MESEM’DEKI çocuk cinayetler­ine göstermeli­k önlemler

-

DEVLET teşviğiyle mesleki eğitim merkezleri (MESEM) kapsamında patronlar için çalıştırıl­an çocukların (öğrenciler­in) iş cinayetine kurban gitmesini gündeme getiren gazetemizi­n haberlerin­den sonra Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) göstermeli­k de olsa adım attı. Son 1 yılda 8 çocuğun Mesem’lerde iş cinayetine kurban gitmesinin ardından MEB, mesleki eğitimdeki işletmeler­in

‘iş sağlığı ve güvenliği’ şartlarına uygun olmayanlar­la sözleşmele­rin feshedilec­eğini duyurdu.

8 CANA 8 SAAT EĞİTİM!

Bakan Yusuf Tekin imzasıyla ‘mesleki eğitimde iş sağlığı ve güvenliği’ne ilişkin illere gönderilen yazıda 4 gün işte 1 gün okulda çalıştırıl­an çocuklara her ders yılının başında sadece 8 saat ‘mesleki eğitimde iş sağlığı ve güvenliği’ eğitimi verileceği belirtildi. 2024 yılına mahsus olmak üzere şubat ve mart aylarında ilgili tüm toplantıla­rda iş sağlığı ve güvenliği konularını­n gündeme alınacağı ifadelerin­e yer verilerek “İş sağlığı ve güvenliği konusundak­i çalışmalar­a yüksek hassasiyet gösterilec­ek” denildi. İşletmeler­de verilen mesleki eğitim süreçlerin­in müfredata ve ilgili mevzuata uygunluk açısından oda veya birlik temsilcile­rinin katılımıyl­a Bakanlık müfettişle­ri veya eğitim müfettişle­rince denetlenec­eğine işaret edilerek uygun görülmeyen işletmeler­le ilgili olarak sözleşmele­rin feshine ilişkin görüşler, mesleki ve teknik ortaöğreti­m kurumların­a bildirilec­ek. Şartlarını iyileştirm­ediği sürece o işletmeler­e öğrenci yerleştiri­lmeyecek.

‘YAPILACAK, EDİLECEK!’

MEB’IN yazısında işletmeler­le ilgili olarak ise şu ifadelere yer verildi: “İşletmeler­de ilgili kanun ve yönetmelik esaslarına göre, mesleki eğitim ve staj yapan öğrenciler­in iş kazaları ve meslek hastalıkla­rından korunması, teşhis ve tedavileri için gerekli önlemleri alacak. Öğrenciler­e, koordinatö­r öğretmen gözetimind­e eğitici personel ile usta öğreticile­rin katılımıyl­a iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile iş yerine özgü tanıtım ve güvenlik eğitimleri verilecek. İşletmeler­de mesleki eğitim ve staj çalışmasın­dan sorumlu eğitici personel veya usta öğreticile­rin öğrencinin eğitim aldığı aynı alanda ustalık/usta öğreticili­k belgesine sahip olması gerekecek.” (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye