Evrensel Gazetesi

Alpargün Apartmanı davası başladı

- Özge TÜRKOĞLU Delal ÖZBEY Adana

6 ŞUBAT depreminde 96 kişinin ölümü ile sonuçlanan Hasan Alpargün Apart manı’nın yıkılması ile ilgili açılan dava nın ikinci duruşması Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülüyor. “Tak sirle ölüme ve yaralanmay­a neden ol ma” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle açılan davada tutuklu yargılanan Sanık Hasan Alpargün du ruşmaya SEGBİS ile katıldı.

Tanıkların da dinlendiği duruşmada arama kurtarma çalışmalar­ına katılanlar betonların vinçle kaldırılır­ken dağıldığı nı, taşları elle kırabildik­lerini belirttile­r. Tanıklarda­n biri, betondan çıkan deniz kabuğunun elini kestiğini belirtti.

BAZI AİLELER SALON DIŞINDA KALDI

İddianame “Bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan hazırlanmı­ş olsa da sanığın binanın olası depremde yıkı lacağını biliyor olması sebebiyle taksir den söz edilemeyec­eğini ifade eden müşteki avukatları yargılaman­ın “Olası kastla ölüme neden olma” suçundan yargılanma­sı gerektiğin­i ifade ediyor.

İlk duruşmada müştekiler ve avukatları binada bir tadilat söz konusu olmadığı nı, binanın deprem yönetmeliğ­ine aykırı yapıldığı için yıkıldığın­ı belirterek otopsi raporları incelendiğ­inde ölenlerin çoğu nun kum nedeniyle boğularak öldüğü nün ortaya çıktığını belirtmişl­erdi. Çağ daş Hukukçular Derneğinde­n avukat lar, aleniyet ilkesi gereği duruşmaya ka tılmayan ailelerin salona alınmasını ta lep ettiler. Fakat mahkeme başkanı ile kısa bir gerilim yaşandıkta­n sonra bazı aileler duruşma salonuna girerken bazı ları daha geniş bir salona geçilmediğ­i için dışarıda kaldı.

‘BETONU ELLE KIRABİLİYO­RDUK’

İkinci duruşma, yakınların­ı kaybe denlerin ve tanıkların beyanı ile devam etti. Ailelere kolon kesilip kesilmediğ­i sorulduğun­da kolon kesilmediğ­ini be yan ettiler. Bir müşteki, enkaza gittiğin de enkazın iş makineleri değil, kovalar ve küreklerle kaldırıldı­ğına tanık oldu ğunu belirterek “İş makineleri­nin çalı şacağı kolon kalmamıştı. Kumu kaldır mak için kovalar ve küreklerle çalışıyor lardı. Yan apartmanda çiçek saksısı bile düşmediği bir yerde bu apartman yerle bir oldu” dedi. Arama kurtarma ekibi ne katılan tanığın anlattıkla­rı da müşte kilerin anlattıkla­rıyla örtüşüyor; “Arama kurtarma çalışması yaparken eğitimim yoktu. Arama kurtarma çalışmasın­a git tim. Çalışmaya gittiğimde binanın üs tünde yaklaşık 100-150 kişi vardı. Ancak bu şekilde bir şey yapamayaca­klarını, ses alamayacak­larını söylediler. Leğen lerle, küreklerle arama kurtarma çalış ması yaptık. Genelde kum vardı. Sadece kum çıkarttım. Betonun elle kırılmama sı gerekir ancak beton elle kırılıyord­u. Enkazda kat denkliği yoktu. Tablalara taş vurarak kırıyorduk. Kumun içinde deniz kabuğu vardı ve elimi kesti. Kolo nu, kirişi olmayan evlerde gördüğüm yı ğılma bu apartmanda da vardı.”

 ?? Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel ??
Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye