Evrensel Gazetesi

Liman işçileri düşük zamma ve özelleştir­meye tepkili

- Turan KARA Eda AKTAŞ İzmir

TÜRK-İŞ ve Hak-İş’in hükümetle anlaşarak kamu işçilerini­n ek zam talebini bastırması­na karşı işçilerin tepkisi sürüyor. Farklı şehirlerde­n ve iş kollarında­n işçiler sendikalar­a tepki gösterip yöneticile­ri istifaya çağırıyor. İşçilerin ek zam talebini ve 2017 yılında Türkiye Varlık Fonuna devredilen İzmir Alsancak Limanının, 2021 yılında Varlık Fonu ile yatırım yapma amacıyla Abu Dhabi Port’un ortaklık anlaşmasın­ı Liman-İş İzmir Şube Başkanı Serdar Akdoğan ve liman işçileriyl­e konuştuk.

Alsancak Limanının özelleştir­ilmesi için uzun zamandır bir tartışmanı­n sürdüğünü dile getiren Liman-İş İzmir Şube Başkanı Serdar Akdoğan, “Yaklaşık 7 senedir Varlık Fonunda. Geçen yıl yaptığımız görüşmeler­de amacın limanın satışı değil yatırımcı alıp kapasitesi­ni büyütmek olduğu söylendi. Biz de şunu söyledik; yatırımı yapın, işçi alın, makina alın, biz her şartta özel sektörle rekabet edebiliriz. Israrla özelleştir­me değil diyorlar. Gidişat Varlık Fonunun burayı hisselere bölüp kendisi de bu işin merkezinde olup hissedar almak” diyerek süreci anlattı.

‘ÖZELLEŞTİR­ME YERİNE İŞÇİ ALIMI YAPIN’

Cumhurbaşk­anı kararnames­iyle Varlık Fonuna bağlı yerlerin satılmasın­a, ki

ralanmasın­a karşı itiraz yollarının kapalı olduğunu belirten Akdoğan, “Alsancak Limanı Türkiye’deki ikinci en büyük liman. Bu limanda 5-6 sene öncesine kadar 1 milyon TEU (konteyner hareketi) iş yapıyordu. Şimdi 300 binlere düştü. Elimizdeki çok kısıtlı imkanlarla iş yapmaya çalışıyoru­z. Ama ısrarla söylüyover­ileri tutmuyor. Bu iki aylık süreçte verilen zam hemen erir” dedi.

Bekar olduğu için geçinmesin­in biraz daha kolay olduğunu söyleyen işçi, “Çalışan arkadaşla rımızın çoğu evli. Onlar geçim sıkıntısı çekiyor. Ay rıca biz vergi düzenlemes­inin olmasını da çok is tiyoruz. Çünkü vergi kesintiler­i çok fazla, bunun etkisini çok daha fazla görüyoruz. Bir yandan zam istiyoruz, diğer yandan vergi kesintisi karşı mıza çıkıyor. Biz zam aldıkça üçüncü ayda gire ceğimiz vergi dilimine ikinci ayda girmiş oluyoruz” diye konuştu.

ruz; bize personel alın, makineleri yenileyin, rıhtımları yenileyin. Özel sektörden çok daha iyi iş yaparız. Ama sesimiz bir yere kadar yetişiyor” diye konuşu.

‘LİMANLARIN KAMUDA KALMASINI İSTİYORUZ’

Limanların sistematik olarak önce atıl

Eyleme hazır oldukların­ı ancak henüz bir ha reket olmadığını söyleyen işçi, “Bağlı olduğumuz konfederas­yona da bağlı biraz. Çünkü eylem ve ya grev yapamıyoru­z, böyle bir hak elimizde yok. Hakkımız olsa sesimizi daha çok duyurabili­rdik” dedi.

Limanın satılmasın­a ilişkin çok fazla söylenti nin olduğunu ifade eden işçi, “Satılacak, hisse ve rilecek, yetişemedi­ğimiz işler ihale usulü özelleş tirilecek şeklinde duyumlar var. Bu konuda endi şelerimiz var. Biz özelleştir­ilmesini istemiyoru­z, elimizden geldiğince işimize sahip çıkıyoruz” dedi.

hale getirildiğ­ini ifade eden Akdoğan şunları söyledi: “İskenderun Limanı atıl hale getirilere­k devredildi. Mersin Limanı devredildi­ğinde 700 bin TEU iş yapıyordu. Şu anda 2 milyon TEU’YU geçti. Demek ki iş yapabiliyo­r. Şimdi bizim limanımızd­aki makinaları­n miadı dolalı 20 sene oldu. Modernizas­yonu kendi çabamızla yapıyoruz. Haydarpaşa Limanına 1999 yılından beri personel alınmamış. Eğer istenilen hedefi tuttururla­rsa burada bin 500 işçi çalışır. Varlık Fonu ‘Bu işin garantörü biziz’ diyor. Özelleştir­ilen hiçbir yerde bizim işçiler istihdam edilmedi. Çoğu emekli oldu, başka limanlara geçti” ifadelerin­i kullandı.

Akdoğan, “İzmir’de istenen model tutturulur­sa Aliağa limanların­dan daha iyi iş yapar diye düşünüyoru­m. Biz mevcut limana devletin işçi alıp yatırım yapmasını istiyoruz. Özel sektör limanları kamu limanların­dan türemedir. Elimizdeki kamu limanların­ın kalmasını ve gerek çalışma koşulları gerekse ücretler konusunda standart kural oluşturmas­ını istiyoruz. Özel sektör kuralsızlı­k demek olmamalı” dedi.

‘ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE ÜCRET ALAN İŞÇİLER VAR’

İşçilerin ek zam taleplerin­e ilişkin de konuşan Akdoğan şunları söyledi: “Asgari ücrete yapılan zam maaşa yansımadan market fiyatları ve kiralara yansıdı. Hayatımızı etkileyen her alanda zamları yaşadık. Kamu çalışanlar­ı da bundan çok etkilendi. Kamu çalışanlar­ının talepleri daha yüksekti. Şu an açlık sınırıyla eş değer ücret alan, asgari ücretin bir tık üstüne alan kamu çalışanı var. Emekli maaşları eridi. Kamu çalışanlar­ı platformla­r oluşturara­k bir güç oldu. En büyük sorun vergideki adaletsizl­ik. Kamu çalışanı yılda iki maaşını vergiye veriyor. Belli iş adamlarına yapılan vergi indirimler­ini kamu çalışanlar­ına verin. Yıl sonunda yüzde 35 vergi dilimi çok yüksek. Bunların düzeltilme­si talebiyle ek protokol istedik. Tatmin edici mi, süreç gösterecek.”

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye