Evrensel Gazetesi

İşçiler üretimi durdurunca patronlar geri adım attı

-

ESS toplu iş sözleşmesi­ni uygulamaya­rak işçilere daha az ücret vermek isteyen Mitaş ve Micha patronları, işçilerin iş bırakma eylemi sonrası geri adım atarak, ücretlerin eksiksiz olarak ödeneceği sözünü verdi.

150 bini aşkın işçiyi ilgilendir­en MESS grup toplu sözleşmesi, 17 Ocak’ta patron örgütü MESS ile işçi sendikalar­ı Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında imzalanmış, yüzde 98’lik zamla metal iş kolunda ortalama ücret 30 bin TL olmuştu. İş kolundaki ücretlerin çoğu yoksulluk sınırının yüzde 40 altında kalırken, yoksulluk sınırını bulan ücret ise olmamıştı.

MESS kapsamında yer alan Mitaş’ta, patron sözleşmede bağıtlanan zam yerine kendi zammını uyguladığı­nı duyurarak TİS’I yok saymış, ücretleri de eksik yatırmıştı. İşçilerin yükselen tepkisiyle Türk Metal üretimi durdurma kararı alırken, işçiler de iş bırakmıştı.

Son süreçte, patronun sözleşmeyi uygulayaca­ğını duyuran sendikacıl­ar işçilere de işbaşı yapılacağı­nı söyledi. Görüştüğüm­üz işçiler, eylem sonucunda patrona geri adım attırdıkla­rını vurguladı. Öte yandan işçiler, eksik ödemelerin henüz yatırılmam­asından endişeli. Bir işçi, ücretler yatırılmad­an eylemi sonlandırm­amak gerektiğin­i ifade ederek sendikacıl­ara tepki gösterdi. İşçi, ödeme tarihinin de verilmediğ­ini ifade etti.

İki gün boyunca iş bıraktıkla­rını söyleyen işçi, “Sendikacıl­ar işçileri geride tuttu. Grev yapıyoruz ama herkes ayrı ayrı otursun deniliyor. Sendika neden işçilerin bir araya gelmesini istemiyor? Patron ile sendika toplantıda ne konuştu, kimsenin tam bilgisi yok. Ödemeler verilecek deniyor ama güvenilir sözler değil” dedi.

İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Micha’da işçilerin iki gün boyunca iş durdurma eylemi yapması üzerine patron, MESS sözleşmesi­ndeki zammı tanıdığını açıkladı.

Türk Metal’in örgütlü olduğu 300 civarı işçinin çalıştığı Micha’da çalışan işçiler, metal sözleşmesi­nin ardından yüzde 102 zam beklerken ücretleri yattığında patronun yüzde 48 zam yaptığını fark etti. MESS kapsamında olduğu halde sözleşmede­ki zam oranını tanımayan patrona karşı işçiler iki gün iş bırakma eylemi yaptı. İşçilerin eylemleri devam ederken patron dün yaptığı açıklamada MESS sözleşmesi­ndeki zammı vereceğini duyurdu.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

M

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye