Evrensel Gazetesi

ÜCRETLER HEDEFTE

-

Merkez Bankası, enflasyona ilişkin toplantı yaptı. Ücret zamları yeniden hedefe konarken, artan karların yarattığı enflasyon gündeme dahi gelmedi.

Türkiye Cumhuriyet Mer kez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmininin yüzde 14 ve 2026 yıl sonu tahmininin yüzde 9 olarak bir önceki rapordaki haliy le korunduğun­u bildirdi.

Karahan, Merkez Bankası İdare Merkezinde düzenlediğ­i bilgilendi­r me toplantısı­nda, yılın 1. enflasyon raporunu paylaştı.

Orta vadeli tahminler oluşturulu­r ken enflasyon görünümünd­e belirgin bir iyileşme sağlanana kadar ara he deflere bağlılığı yansıtacak şekilde para politikası­ndaki sıkı duruşun sür dürüleceği bir görünümün esas alın dığını belirten Karahan, şu ifadeleri kullandı:

TEK HANE HEDEFI 3 YIL SONRA

“Bu çerçevede 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri bir ön ceki rapordaki haliyle korunmuştu­r. 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak tahmin edilmekted­ir. Tahmin aralık larının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 30 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül etmekte dir. Enflasyonu­n 2026 yılını tek ha neli seviyelere gerileyere­k yüzde 9 ile tamamlanma­sı, orta vadede ise yüz de 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülmek­tedir.”

DEZENFLASY­ON IÇIN MAYIS SONRASINI IŞARET ETTI

Karahan, enflasyonu­n temel ne deninin ‘ücret zamları’ olduğunu sa vunarak, “Ücret ayarlamala­rı ve kamu harcamalar­ı nedeniyle, 2024 yılı birinci çeyreğinde önceki rapora göre çıktı açığının daha yukarıda olacağını tahmin ediyoruz” diye ko nuştu.

Sıkı para ve maliye politikala­rının eş güdümünün katkısıyla, iç talepteki dengelenme sürecinin devam edece ğini değerlendi­rdiklerini dile getiren Karahan, şunları kaydetti:

“Bu görünüm altında, çıktı açığı tahmini güncelleme­miz 2024 yılı enflasyon tahminimiz­i 0.4 puan artı rıcı yönde etkilemişt­ir. Buna ek ola rak, birim iş gücü maliyetini­n, öngö rülenin üzerinde gelen ücret artışla rı nedeniyle yükselmesi tahminimiz­i 1.5 puan yukarı yönlü etkilemişt­ir.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye