Evrensel Gazetesi

‘MB, KÂRLARIN SÜRÜKLEDİĞ­İ ENFLASYONU GÖZ ARDI EDİYOR’

-

Gıda fiyatları ve Türk lirası cinsi it halat fiyatların­dan gelen güncelleme lerin toplam etkisi ise 1.4 puandır. Söz konusu yukarı yönlü etkilere karşın, enflasyonu­n ana eğiliminde­ki iyileşme tahminleri aşağı yönlü etki lemiştir.”

TCMB Başkanı Karahan enflas yon ve para politikası­na ilişkin ise şu değerlendi­rmelerde bulundu:

“Yılın ilk yarısında, mevsimsell­ik ten arındırılm­ış aylık enflasyonu­n or talama olarak yüzde 4’ün altında, ocak hariç ise yüzde 3 civarında seyredeceğ­ini öngörüyoru­z. Enflasyonu­n tepe noktasına ulaşacağı mayıs sonuna kadar, ocak ayında olduğu gibi bazı geçici etkiler görülecekt­ir. Mayıs sonrasında, yıllık manşet enflasyond­a hızlı bir düşüş göreceğimi­z, dezenflasy­on dönemine gireceğiz. Bu dönemde olumlu yöndeki baz etkileri ve daha önemlisi enflasyonu­n ana eğiliminde­ki düşüşün devamı etkili olacaktır. Bu süreçte, iç talepteki dengelenme­nin devamı, ücret güncelleme­lerinin tamamlanmı­ş olması ve manşet enflasyond­aki düşüşün beklentile­rde oluşturaca­ğı ilave iyileşme önemli rol oynayacakt­ır. Böylelikle, mevsimsell­ikten arındırılm­ış ortalama aylık enflasyonu­n önce yüzde 2.5’in altına, yılın son çeyre ğinde ise yüzde 1.5 civarına gerileye ceğini öngörüyoru­z.”

(EKONOMI SERVISI)

İKTİSATÇIL­AR Merkez Bankasının enflasyon raporu ile gerçekleşe­n toplantıya ilişkin değerlendi­rme yaptı:

Ümit Akçay: Yeni Merkez Bankası Başkanı kaçtır yüksek enflasyonu­n nedeni olarak asgari ücret artışların­ı gösteriyor. Firmaların süper-kârlarını, kârların sürüklediğ­i enflasyonu göz ardı ediyor. Büyük hata.

MB, ‘ÜCRET ZAMLARI OLMASAYDI ENFLASYON İLE NE GÜZEL MÜCADELE EDERDİK’ DİYOR

Alaattin Aktaş: Asgari ücret artışı Merkez Bankasını ne kadar rahatsız etmiş! Meğer asgari ücret artışı beklentini­n çok üstündeymi­ş. Merkez Bankası adeta şöyle demeye getiriyor: “Şu ücretleri, özellikle asgari ücreti artırmasay­dık enflasyonl­a ne güzel mücadele ederdik!”

‘ENFLASYON BEKLENTİLE­RLE DİRENÇLİ’

Erinç Yeldan: Sayın Başkanın sunumundak­i çerçeve “Enflasyon artış hızının yavaşladığ­ı” (2. moment) savına dayalı. Oysa verdiği tüm örnekler, enflasyonu­n (1. moment) yapışkan beklentile­rle, dirençli hale geldiğini gösteriyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye