Evrensel Gazetesi

‘Seçim fındığı unutturmas­ın’

-

EMEK Partisi Ordu Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, fındıkta yeni se zona dikkat çekerek, “Seçim süreci nin yaşanan ekonomik sorunların üzerini örtmesine izin verilmemel­i” dedi.

Emek Partisi Altınordu İlçe Başka nı Yusuf Kaya, asgari ücretin ele geç meden eridiğini, emeklileri­n mağduri yetinin devam ettirildiğ­ini vurgulaya rak üretici köylülerin de yoksullukl­a boğuştuğun­u söyle di. Fındık fiyatları na ve yeni fındık se zonuna dikkat çeken Kaya, “Fın dık fiyatı 82-84 TL olarak açıklansa da piyasada üretici fın dığını 70 Tl’ye sat mak zorunda kaldı. Hatta enflasyon ne deniyle eylül ayının 70-80 Tl’si bugünün 110-120 Tl’sin den daha fazla alım gücüne sahipti. Bugün fındık 120 TL seviyesine çıka rılsa da üretici köylü için bir anlamı yok. Çünkü üreticide satılacak fındık çok az kaldı. Fındık tüccar ve ihracatçıl­arın depolarınd­a” dedi.

‘2024-2025 SEZONUNU UNUTMAYALI­M’

Fındık politikası­nın her yıl aynı ol duğunu belirten Kaya, “Kooperatif ler işlevsizle­ştirildikt­en sonra uygula nan tarım-fındık politikala­rını iktida rın desteğiyle tarım ve gıda tekelleri nin belirlediğ­ini biliyoruz. 2024-2025 sezonunun nasıl olacağını bugünden verilen mücadele belirleyec­ek. Seçim nedeniyle fındık üreticiler­inin ve fın dığın sorunları tartışılmı­yor. Beledi ye seçimleri açlık, yoksulluk ve de mokrasi sorununun önüne çıkarılmak isteniyor. Oysa seçim bu sorunların da tartışıldı­ğı bir platform olmalıdır” dedi.

‘TARIM TEKELLERI BOŞ DURMUYOR’

Seçim sürecinde belediye başkan lıkları tartışılır­ken tarım ve gıda şir ketlerinin 2024-2025 sezonunun planlaması­nı yaptığını vurgulayan Kaya, “Üretici seçimle oyalanmaya çalışırken tarım ve gıda şirketleri, ihracatçıl­ar yeni sezonun planlama sını yapmaktala­r. O nedenle üretici köylüler de kendi taleplerin­i seçimi de değerlendi­rerek kullanmalı­lar. ‘Serbest piyasa kuralı’ kaldırılma­dan üretici köylünün yüzü gülmeyecek tir” dedi.

ALIVRE SATIŞ ZAMANI GELIYOR

Fındık üreticiler­inin emeğini ve ürününün değerini bulmamasın­da en önemli nedenlerde­n birinin de alivre satış olduğunu belirten Kaya, “İhra catçılar yurt dışı satışların­ın pazarlığı nı- planını şubat-mart-nisan aylarında tamamlamak­tadır. Yani yeni sezonun fındık fiyatını belirlemek­teler. Sonra da yalandan hükümetin fiyat açıkla ması beklenmekt­edir. Oysa biliyoruz ki hükümet ve ihracatçıl­ar üretici köylünün emeğini ve ürününü ucuza kapatmak için birlikte hareket ediyor lar. Emek Partisi olarak ilimizin en önemli geçim kaynağı olan fındığın ve fındık üreticiler­inin sorunların­ın yerel seçimler nedeniyle gündemden düşü rülmesine izin vermeyeceğ­iz” dedi. (ORDU/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? ?? Yusuf Kaya
Yusuf Kaya

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye