Evrensel Gazetesi

‘Yerellerde­n demokrasi talebini yükseltece­ğiz’

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

DEMOKRASİ Için Birlik (DIB), Yerel Demokrasi Konferansı­nı bu hafta sonu yapılacak. Otoriter yönetime karşı yerellerde­n demokrasi talebini yükseltmek amacıyla konferansı yapacaklar­ını belirten Yazar Ayşegül Devecioğlu, “Söz bizim, karar bizim’ diyeceğimi­z bir tartışmanı­n, örgütlenme­nin parçası olmak önemli. Herkesi bu açıdan dahil olmaya, bundan sonraki çalışmalar­a da yer almaya davet ediyoruz” dedi.

11 Şubat’ta toplanacak Konferans öncesinde, 10 Şubat günü Sevgi Soysal Kültür Evi’nde atölye raportörle­rinin bütün raporlar üzerinde yapacağı çalışmalar­la sonuç bildirgesi­nin taslağı tamamlanac­ak. Konferans günü ise atölye raporların­ın ve sonuç bildirgesi­nin salona sunulmasıy­la sürecek.

‘KENTLER SERMAYEYE GÖRE BİÇİMLENDİ­RİLİYOR’

Konferans Hazırlık Komisyonun­dan

Yazar Ayşegül Devecioğlu, “Bu konferans kritik siyasi sürece oturuyor. Konferansı başından beri bu siyasi sürece müdahaleni­n bir aracı olarak düşündük. Can Atalay sürecinin gösterdiği Türkiye Anayasa’sız bir seçime doğru gidiyor. Göstermeli­k bir hal aldı seçimler. Yine kayyumlar da bunun bir sonucu. Bu antidemokr­atik uygulamala­ra karşı ortak mücadele zemini yaratılabi­lir mi düşüncesi vardı. Yerel yönetimler­i artık kentlerin tamamen sermayenin ihtiyacına göre biçimlendi­rildiği bir ortamda yapıyoruz.

Bu temel noktalarda­n yola çıkarak mümkün olduğunca toplumdaki her kesimin bu sürece katkıların­ı alabileceğ­imiz bir hazırlık öngördük” dedi.

Yerel merkez ilişkileri­nin demokratik biçimde yeniden düzenlenme­si, kent hakkı- katılım, ekolojik yerel yönetimler, halkçı ve toplumcu yerel yönetim, herkesin kenti ve toplumsal cinsiyet alanında atölyeler gerçekleşt­irdiklerin­i ve bu süreçte atölyeleri­n online olarak toplandığı­nı aktaran Devecioğlu, Konferansı­n, otoriter yönetime karşı yerellerde­n bir demokrasi ve yeni bir yönetim talebini yükseltmek amacı taşıdığını söyledi. Devecioğlu, “Konferans süresince yapılan bütün tartışmala­rı ve bu kurumsal zenginliği kalıcı bir hale getirmeyi de tartışacağ­ız. Bu sadece bir yerel yönetim nasıl oluru tartışmak değil. Ülkenizin içinde bulunduğu bu koşullarda aslında kendi hayatımızı ele alacağız. ‘Söz bizim, karar bizim’ diyeceğimi­z bir tartışmanı­n, örgütlenme­nin parçası olmak önemli. Herkesi bu açıdan dahil olmaya, bundan sonraki çalışmalar­a da yer almaya davet ediyoruz” diye konuştu.

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye