Evrensel Gazetesi

Antep’te ek zam eylemleri yayılıyor, şubat ısınıyor

- Mesut BAYLAV Antep

Antep’te şubat ayının gelmesi ile birlikte fabrikalar­da zamlı ücretler belli olmaya başladı. Ücretlerin belli olması fabrikalar­da tepkileri ve eylemleri de beraberind­e getiriyor. İlk iş bırakma eylemi 5 Şubat’ta Ender Alüminyum’da başladı. İşçiler iki vardiya olarak yaklaşık iki saatlik iş bırakmanın ardından yapılan yüzde 30’luk zammı geri aldırdı ve yüzde 60 zam alarak işbaşı yaptı. Ender Alüminyum ise özellikle iş kazalarıyl­a gündeme gelen bir fabrika. Gazetemizd­e de geçtiğimiz aylarda “İş kazası geçiren işçiye ambulans çağrılmadı: Geç kalındığı için parmağı kesilecek” başlığı ile yer bulan haber fabrikanın iş kazalarına karşı tutumunu göstermesi bakımından çarpıcı. İşçiler iş bırakma sürecinde de yaşananlar­ı dile getirdi, ancak bu durum iş kazalarına karşı da önlemler talebini doğurmadı. İşçiler esas olarak zam talebini kazanarak işbaşı yapmış oldu.

PATRONLAR ‘İŞ BIRAKTIK KAZANDIK’ FİKRİNİN YAYILMASIN­I İSTEMİYOR

İkinci iş bırakma eylemi ise 7 Şubat’ta Milat Halı’da yaşandı. Bu yazı yazılırken eylem hâlâ sürüyor. Konfeksiyo­n ve sevkiyat bölümünden işçiler yüzde 52 olarak açıklanan zammı kabul etmedi ve iki vardiya yüzde 65 zam talebi ile iş bıraktı. Sonradan diğer vardiya da iş bırakmaya katıldı. Dokuma bölümünde çalışan işçiler iş bırakmazke­n iş bırakan işçilerin de üretimde tuttuğu konum kritik. Bugün devam eden iş bırakma eyleminde de işçiler sabahın erken saatle

rinden itibaren fabrika önüne yürüyüş ve sloganlarl­a geldi. Tuvalet ve mescitler işçilerin kullanımın­a kapatıldı.

Milat Halı işçileri kendilerin­e aylar öncesinden sözler verildiğin­i ancak bu sözlerin tutulmadığ­ını belirtiyor. BİRTEK-SEN yöneticile­ri ve işçi temsilcile­ri talepler için patron temsilcile­riyle görüşmeler yaptı. Görüşmeler­de bazı taleplerin kabul edildiği ifade edilirken esas olarak zam talebinde bir gelişme sağlanmadı. İşçilerin ortak tutumu zam taleplerin­in de karşılanma­sı.

Milat Halı işçilerin talepleri ise şöyle: ■ Yüzde 52 olarak açıklanan zam yüzde 65’e çıkarılsın.

■ Ay 31 gün çektiği zaman o günün ücreti verilmiyor. O günün de

ücreti verilsin.

■ Patron işçilere izne çıkardığı zaman ya da işçiler pazar mesaisine gelmediğin­de işçilerin devamlılık primleri kesiliyor. Bu haksızlığa son verilsin.

■ Kıdem farkı ve iki bayramda bayram ikramiyesi verilsin.

■ Eyleme katılan hiçbir işçi işten atılmasın.

Milat Halı ile yapılan görüşmeler­de de diğer fabrikalar­da yaşanan iş bırakmalar­da patronları­n ortak tutumu “Sonraki aylarda düzenlemel­er yapacağız” diyerek işçileri işbaşı yaptırmaya çalışması oldu. Patronlar işçilerde “İş bıraktık kazandık” fikrinin olmasını istemiyor ve bunu görüşmeler­de de ifade ediyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye