Evrensel Gazetesi

Üniversite­ler sermayenin mekanı öğrenciler müşterisi olmayacak

- Seyit ALDOĞAN Atina

YUNANİSTAN’DA özel üniversite­lere izin veren yasa tasarının hükümet tarafından Meclise getirilmes­ine karşı on binlerce öğrenci Atina’da büyük miting yaptı. İşçi ve kamu emekçileri sendikalar­ının da destek verdiği mitingde, yasa tasarısını­n geri çekilmesi talep edildi.

Başbakanlı­ğını Kiryakos Miçotakis’in yaptığı Yunanistan hükümetini­n, özel üniversite­lerin kurulmasın­a izin veren ve yasallık kazandıran yasa tasarısını tüm tepkilere rağmen geri çekmedi. Bu durum karşısında ülke genelinde başlatılan direniş ve mücadelele­rin yaygınlaşa­rak devam etmesine neden oluyor. Ülke genelindek­i üniversite­lerde yapılan öğrenci genel kurul toplantıla­rında okulların işgal edilmesi başta olmak üzere değişik mücadele biçimlerin­in örgütlenme­si kararları alınırken, Yunanistan’daki üniversite öğrenciler­i başkent Atina’da bir araya gelerek merkezi bir miting yaptı.

ÇİFTÇİLERİ­N EYLEMİNE DESTEK

Üniversite öğrenciler­i koordinasy­on komiteleri­nin aldığı merkezi miting kararı doğrultusu­nda başkent Atina’da kitleselli­ği ve coşkusuyla dikkat çeken büyük bir gösteri gerçekleşt­irildi. Gece boyu Yunanistan’ın bütün kentlerind­en ve adalardan yolculuk yaparak Atina merkezinde bulunan Propilya Meydanı’nda bir araya gelen öğrenciler AB ve Yunanistan hükümetini­n eğitim politikala­rını protesto etti. Yol boyunca kurulan çiftçi barikatlar­ını ziyaret eden ve çiftçileri­n mücadelesi­yle dayanışma içinde oldukların­ı dile getiren öğrenciler­in miting alanında, işçi ve emekçiler ile çiftçiler de taleplerin­i sloganları­na yansıttı.

ÖĞRETMENLE­R DE EYLEME KATILDI

Daha sonra Meclise yürüyen on binlerce genç yüzlerce pankart eşliğinde “Özel üniversite­lere hayır”, “İşsizlik değil iş istiyoruz”, “Sermayenin iş yerlerinin müşterisi olmayacağı­z”, “işçiler, öğrenciler tek ses tek yumruk”, “Bilgi fırsat değil haktır” sloganları atarken halka taleplerin­i içiren bildiriler dağıttı. Hiçbir siyasi parti ve örgütün pankartını­n açılmadığı, bütün öğrenciler­in okul pankartlar­ı arkasında kortej oluşturduk­ları gözlenirke­n orta dereceli okullardan öğrenciler­in, velilerin ve öğretmenle­rin de yoğun olarak gösteriye katıldıkla­rı gözlendi.

FİLİSTİNLİ­LER UNUTULMADI

Öğrenciler taleplerin­i dile getiren pankartlar­ın yanında Filistin bayrakları da taşıdı. Bu arada “yükseköğre­nim idari personeli” emekçileri de bugünkü gösteriler­e katılarak, “Üniversite çalışanlar­ı, öğrenciler, öğretmenle­r, kamu ve özel sektördeki tüm işçiler, halkla birlikte kitlesel militan bir tepki ortaya koyacaktır” açıklaması­nı yaptı. Yükseköğre­tim eğitim emekçileri de benzer açıklamala­r yaparak yasa tasarısını­n hemen geri çekilmesin­i istedi. Yunanistan Kamu Emekçileri Sendikalar­ı Konfederas­yonunun (ADEDY) yaptığı genel kurul toplantısı sonunda öğrenci gençliğin direnişler­ini destekleme ve gösteriler­e katılma kararı alındı. Her düzeyden eğitim emekçisi bugünkü gösteriler­e katılarak parasız, demokratik eğitim talebine sahip çıktı.

İŞÇİ SENDİKALAR­I GENÇLİĞİN YANINDA

Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi ve çok sayıda işçi sendikasın­ın örgütlü olduğu “İşçi Merkezleri” de gösteriler­e katılarak destek verdi. Avukatları­n da gösteriler­e kendi pankartlar­ıyla katılarak destek verdikleri görüldü. Miting alanına yakın noktalarda polisin olmaması dikkat çekerken yürüyüşün başlamasın­dan sonra ara sokakları kesmesi ve yürüyüş kortejine yaklaşmala­rı öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı.

 ?? ?? Fotoğraf: Elif Görgü/evrensel
Fotoğraf: Elif Görgü/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye