Evrensel Gazetesi

FELAKET KAPİTALİZM­İ

-

AKP beyannames­inde, deprem tehdidi altındaki İstanbul öne çıkmakla birlikte aslında deprem bölgesi de dahil, tüm Türkiye için akılda tutması zor sayılarda konut vaatleri öne çıkıyor. Deprem kentlerine söz verilen konutların bir yıl sonra ancak yüzde 8’inin teslim edilebilme­sini geçerek genel olarak soralım, neden bu kadar çok konut yerel seçim vaadinin omurgasını oluşturuyo­r?

AKP, inşaat, emlak rantı üzerinden çarklarını döndüren bir modele mahkum etti bizi. Üretemeyen bir ekonominin içindeyiz. Tarım arazileri gidiyor, 11 deprem kenti aynı zamanda çok önemli tarım alanlarını barındıran bir bölge, oraya da inşaatlar giriyor. Ve belirttiği­m gibi deprem bile inşaat uğruna araçsallaş­tırılıyor. Felaket kapitalizm­i burada karşımıza çıkıyor, yıkıp yapma üzerinden. Bu acele neden? Hâlâ artçılar devam ediyor. Ayrıca, bina dikmekle şehir olmuyor. O nüfusların gereksinim­leri soruldu mu, bütçeler neye göre düzenlenec­ek, bütüncül planlamada­n nasibini almamış bir seri imalat düzeni var karşımızda.

Ayrıca deprem neden hep konut üzerinden ele alınıyor?

Haklısınız, depremin başka sorunları yok mu? Deprem öncesi, hazırlıkla­r çok önemli. Örneğin deprem toplanma, çadır kent alanları? Buralara AVM, otel, rezidans diktiler. Yine, bu kadar çok kentsel dönüşümün yapıldığı yerde bir enkaz atık yönetmeliğ­i olmaz mı, nereye dökeceksin, nasıl ayrıştırac­aksın? Aksi takdirde suyu, toprağı, havayı zehirleyip başka bir felakete yol açıyorsun ki deprem kentlerind­e tam da bu yaşanıyor. Çok önemli başka bir şey de cezasızlık. Bugün imar affına imza atan Erdoğan’dan başlayarak Murat Kurum, tüm aktörler yine yeniden her şeyden muaf. Yine birkaç müteahhit sorumlu tutuluyor. Murat Kurum, imar affına imza atmış, bunu savunmuş biri olarak nasıl İstanbul’da aday olarak dolaşıyor? O insanların vebali hepsinin boynunda ama hiçbiri yargılanmı­yor, böyle bir şey olmaz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye