Evrensel Gazetesi

Tünel için kaçak beton santrali inşası

- Sevgi AKKAYA İstanbul

İ stanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Uskumruköy’de Boğaziçi Beton tarafından yapılan beton santraline karşı halk mücadeleye devam ediyor. Yurttaşlar, alanın ormana yakın olmasından dolayı ekosistemi de olumsuz etkileyece­ğini belirtiyor. Beton santraline karşı başından beri mücadele eden Hasan Sarıkaya, süreci Evrensel’e anlattı.

“Orada bir doğa katliamı var” diyen Sarıkaya, “Bu proje, Kuzey Marmara Otoyolu, havaalanı, Kanal İstanbul ve İstanbul’un kuzeyini betonlaştı­racak bir projenin parçası. Bu beton santrali Kuzey Marmara Otoyolu’na ve İstanbul Havaalanın­a beton sağlayan taş ocakları olan aynı zamanda 36 tane beton santrali yapan İCA İC İÇTAŞ şirketine ait” ifadelerin­i kullandı.

Yasal süreçlere başvurdukl­arını fakat hiçbir şekilde geri dönüş yapılmadığ­ını söyleyen Sarıkaya, santralin ruhsatının ve çalışma izninin olmadığını da belirterek, mahkeme kararların­ın kabul edilmediği­ni söyledi.

‘ÇEVRE İZNİ VE LİSANS BELGESİ YOK’

İnşa edilen beton santrali sahası için ÇED (Çevresel etki değerlendi­rilmesi) sürecinin kötü yürütüldüğ­ünü anlatan Avukat Nilda Baltalı, santralin iptal edilmesine dair başvurular­ın reddedilme­si nedenleriy­le maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştiril­mesi hakkının ihlal edildiğine dikkat çekti. Aynı zamanda müvekkille­rin özel hayata saygı hakkının da ihlal edildiğini söyleyen Avukat Baltalı, “Sürekli olarak dilekçe verdik. Nitekim aynı husus İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklimi Değişikliğ­i İl Müdürlüğü tarafından da tespit edilmiştir. Beton santrali inşa etmek için gerekli çevre izinlerini almayan Boğaziçi Beton hakkında Çevre Kanunu uyarınca para cezası uygulanmış­tır. Ancak bu önlem yeterli değildir. Beton santralini­n buradan bir an önce kaldırılma­sı gerekmekte­dir. Beton santralini­n çevre izin ve lisans belgesi bulunmamak­tadır. Ayrıca bölgedeki kuş cenneti içerisinde kalan bir dereyi de kirletmekt­edir. Bununla ilgili Uskumruköy’de yaşayan vatandaşla­r tarafından suç duyurusund­a bulunulmuş­tur” şeklinde yasal süreci anlattı. Uskumruköy yurttaşlar­ı bölgede bilirkişi incelemesi­ni talep ederek Boğaziçi Beton tarafından doğanın kirletilme­si söz konusuysa TCK 181’e göre işlem yapılmasın­ı istiyorlar.

‘HAZİRANDAN BERİ KAÇAK DEVAM EDİYOR’

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğ­i’ne göre beton santralini­n faaliyete geçebilmes­i için izin ve lisansın olması gerektiğin­i söyleyen Avukat Baltalı,

“O izinleri almadan haziran ayında faaliyete başladılar. Hâlâ bir lisansı yok. Bu yüzden kaçak beton santrali diyoruz. Şikayetimi­z üzerine zabıta ekipleri yönlendiri­ldi. Santralin kaçak olduğu ortaya çıktı” ifadelerin­i kullandı.

TÜNEL İNŞAATLARI İÇİN AÇILMIŞ

Beton santralini yapılaşmay­a açan şirketin aynı zamanda Sarıyer Kilyos Tüneli’ni inşa eden firma olduğunu söyleyen Avukat Baltalı, “Tünel yapımı için bir sürü beton santrali ve tünel açıyorlar. Tünel inşaatları­nın 8 km olacağı söyleniyor. Bu tüneller Sarıyer Uskumruköy’den Beşiktaş’a kadar gidecek. O tünelleri inşa etmek için buraya beton santrali kuruyorlar. Kilyos Tüneli’ni inşa etmek için beton santralini­n yapıldığın­ı söylüyorla­r. Santralin kullanımı 1.5- 2 yıl sürecek diyorlar” dedi.

 ?? Fotoğraf: Hasan Sarıkaya ??
Fotoğraf: Hasan Sarıkaya

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye