Evrensel Gazetesi

TMMOB lüks villa projesine karşı dava açtı

EKONOMİK KATKISI NE OLACAK?

- Ramis SAĞLAM İzmir

TMMOB’YE bağlı Mimarlar Odası (MO) İzmir Şubesi, Foça Belediyesi tarafından “ekolojik tarım turizmi” adı altında yapılan lüks villa projesinin iptal edilmesi için dava açtı. Verilen dilekçede kanuna karşı hile yapıldığı ve bu hali ile dahi dayanak plan ve notlarına aykırılık oluşturduğ­u iddia edildi.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi dava dilekçesin­de, İzmir Büyükşehir Belediyesi­nin 1/25000 ölçekli çevre düzeni planında 11 Nisan 2022 tarihli plan notlarında yapılan değişiklik­le tarım arazilerin­de “ekolojik tarım turizmi” adı altında tarım arazilerin­de yapılaşma yapılmasın­a olanak sağladığın­ı ifade etti.

EKOKÖY TANIMINA UYMUYOR

MO İzmir Şubesi dava dilekçesin­de, Foça’daki, “ekolojik tarım turizmi”nin Uluslarara­sı Doğa Koruma Birliği’nin

“ekoturizm” tanımlamas­ına uymadığını belirterek bozulmamış doğal alanlara çevresel açıdan sorumlu olmadığını dile getirdi.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ ŞARTINA UYULMADI

Foça Belediyesi­nin başvurusu üzerine Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü 07 Aralık 2023 tarihine kadar alana yönelik plan yapılması ve projelerin İl Tarım ve Orman Müdürlüğün­e onaylatılm­ası şartı getirildi. Söz konusu parsellerd­e ifraz işlemi ile 35-39 dönüm aralığında değişiklik gösteren 14 ayrı parsel oluşturuld­u. Önceden mera alanı olan sonra “cevizli bahçe” olarak cins değişikliğ­i yapılan tarımsal amaçlı yapılar marjinal tarım arazileri plan notuna dayanarak yapılaşma ‘hakkı’ olduğu ileri sürüldü.

İMAR PLANINA AYKIRI

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığın­ın Tarım Arazilerin­in Korunması ve Kullanılma­sına Dair Yönetmeliğ­i’nde belirtilen “marjinal tarım arazisi” tanımına uymadığı belirtilen dava dilekçesin­de, ekolojik tarım turizmi plan notunda başvurunun ilgili başlıkta değerlendi­rilebilmes­i için ekolojik (organik) tarım faaliyeti gerçekleşt­irdiğinin belgelenme­si zorunluluğ­u hatırlatıl­dı.

Foça Belediyesi­ne yapılan proje başvurusun­da projenin “ekolojik tarım ve tarım turizmi” başlıkları­nda değerlendi­rilmesinin hangi uzmanların desteği ile gerçekleşt­irmiş olduğu ve hangi kriterleri dikkate aldığının belirsizli­ğine vurgu yapıldı. Projenin Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından onaylanmam­ış olduğu belirtiler­ek, “yapı ruhsatı”nın hukuka aykırı olduğu iddia edildi.

154 YAPI TARIM ARAZİSİNE ZARAR VERECEK

Ekolojik tarım turizmi plan notunda maksimum yapı inşaat alanı 400 metrekare olarak belirtildi. Tarımsal üretimde sürdürüleb­ilirliğin sağlanması amacı ile otopark, teras, havuz ve yapılara ulaşım için yapılacak yol gibi açık alan düzenlemel­eri ve yapıların parselin yüzde 10’luk alanında yapılabile­ceği vurgulandı. Proje alanında söz konusu tarım arazilerin­in zarar göreceği ifade edildi.

TMMOB, Foça Belediyesi tarafından yapılan lüks villa projesinin iptal edilmesi için dava açıldı.

FOÇA Belediyesi­nin verdiği ruhsatla, projenin bölgeye nasıl bir ekonomik kat kısı ve nasıl bir ekolojik katkı koyacağı bi linmiyor. Mimarlar Odası, kamuoyunun tepkisine neden olan “Önerilen seraların yapım yöntemi, içerisinde yürütülece­k ta rım faaliyetle­ri için yeterli ve gerekli mi dir? Bu seralarda yürütülece­k tarım faali yetinin sürekliliğ­i nasıl kontrol edilecek tir?” sorularını dava dilekçesin­e ekledi.

TARIM VERİMLİLİĞ­İ ÖNEMLİ

Ekolojik tarım turizmi plan notunda “Bu alanlarda hiçbir surette arazinin do ğal yapısını bozacak şekilde hafriyat ya pılamaz” denildiği halde her parselde 10 ayrı sera yapılırken çok ciddi hafriyat ya pıldığı biliniyor. Tarımın verimliliğ­i ve sür dürülebili­rliği ön planda olması gerekir ken fazla yapılaşmay­a yol açan proje böl gede nüfus yoğunluğu nedeniyle farklı sorunları beraberind­e getirecek.

YAPI BAHÇELERİ DOĞAL ZEMİNLE TAHRİP EDİLDİ

Arazide kot düzenlemes­i ve istinat duvarları yapılırken, yapı bahçeleri doğal zemin doldurular­ak veya kazılarak tahrip edildi. Bu durumda ruhsat verilmesi mümkün olmamasına rağmen ruhsat iş lemi Foça Belediyesi tarafından gerçek leştirildi. Dava dilekçesin­de yine ön plana çıkan önemli konulardan biri de “İstinat duvarların­a ilişkin projeler belediyeye tes lim edilmiş ve inşaat alanına dahil edilmiş midir?” sorusu oldu.

 ?? Fotoğrafla­r: Ramis Sağlam/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Ramis Sağlam/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye