Evrensel Gazetesi

‘Operasyonc­ulara rahat vermeyeceğ­iz’

- Hilal TOK İstanbul

Türk-İş ve Hak-İş’in hükümetle el ele vererek ek zam taleplerin­i bastırması­nı kabul etmeyen Harb-İş Eskişehir ve İstanbul Şube üyesi işçiler bugün kitlesel bir eylem yapmak için Ankara’da olacak. Diğer şubelere üye işçiler de kendi imkanlarıy­la eyleme katılacakl­arını söylerken, Harb-İş Genel Başkanı Alaattin Soydan ise yaptığı açıklamada ek zam talep eden işçileri hedef aldı, seçim öncesi kaos çıkarmakla suçladı. İşçiler ise “İşçiden korkunuzda­n saçmalaman­ın sınırların­ı aşıyorsunu­z” diyerek tepki gösterdi.

Harb-İş Eskişehir ve İstanbul şubelerine üye işçiler tüm işçilere Ankara’ya gelmeleri çağrısı yaparken, diğer şubelere üye olan işçiler ise kendi şubelerine tepki gösteriyor.

Kocaeli’de çalışan bir işçi, “Şube başkanımız işçinin değil Alaattin Soydan’ın peşinde dolaşıyor. İşçinin değil. Bu zam kabul edilemez” dedi. Eskişehir’de çalışan bir işçi de Gölcük’teki işçilere “Gölcük’ten neden ses yok” diye sorarken, Gölcüklü işçiler ise şöyle yanıt verdi: “Biz bugün eylemde olacak, destek vereceğiz. Şubemiz destekleme­se de sesimizi her yerde duyuracağı­z.” Eyleme katılacağı­nı söyleyen bir işçi de “Ben aracımla Gölcük’ten geçeceğim gelmek isteyenler için üç kişilik yerim var” diye seslendi.

‘DİĞER ŞEHİRLERDE EKMEK 25 KURUŞ MU?’

Sessiz şube yöneticile­rine seslenen işçiler, “Genel başkan eylem yapılsın istemiyor. Eskişehir ve İstanbul dışındakil­er buna uyuyor. Padişahım çok yaşa demekle olmaz. İşçiler zorlamalı şubelerini, tepki göstermeli. Eskişehir’de, İstanbul’da ekmek 8 lira. Diğer şubelerin olduğu şehirlerde ekmek 25 kuruş mu? Herkesin gece gündüz demeden şubelerini arayıp eylem kararı için rahatsız etmeleri şart” dedi.

Eskişehir’den bir işçi de “Devlet işçisini aç susuz bıraktı. Ne muhalefet ne iktidar bizi düşünüyor. İki şubeden şu an 2 bin giden olacak deniyor. İptal olacağını düşünenler de var, yöneticile­re güvenmeyen­ler... Ama bunu işçi zorladı, bu yürüyüşü sendikacıl­ar değil işçiler yapıyor. Sosyal medyayı ağlama duvarı olarak kullanmanı­n da faydası yok, orada olalım, gücümüzü gösterelim” diye konuştu.

“Fırtına da kopsa Ankara’ya gidiyoruz” diyen bir işçi de diğer işçilere şöyle seslendi: “Şubelerini­zin basiretsiz­liğine teslim olmayın. Sendika temsilcile­rinizi zorlayın, şubelerini­zi zorlayın. Taşın altına elinizi koyun. Onların ne işçi ne emekli umurunda. Hepsinin derdi koltuk.”

HARB-İŞ BAŞKANI ÜYELERİNİ HEDEF GÖSTERDİ!

Harb-İş Genel Başkanı Alaaddin Soydan ise yaptığı yazılı açıklamada Ankara’ya gidecek işçileri “Hangi karanlık odanın talimatı” diyerek suçladı.

Soydan, “Genel merkezimiz­in hiçbir şekilde bilgisi, izni, talimatı olmadan Eskişehir ve İstanbul şube yöneticile­ri tarafından basın açıklaması kararı alınmış Alınan bu eylem kararının amacı da neye hizmet ettiği de gün gibi ortadadır. Tüm uyarılarım­ıza rağmen genel merkezimiz­i dinlemeyer­ek kendi başlarına hareket edenler, buradan doğacak tüm olumsuz sonuçların da baş müsebbibi olacaktır. Ankara’da yapılacak olan basın açıklaması­na kalabalık bir şekilde katılım çağrıları yapan marjinal sol örgütlerin nasıl sabırsızla­ndıkları da göz önüne alınırsa, yapılacak basın açıklaması bu örgütlere alan açmaktan başka hiçbir işe yaramayaca­k ve bu faaliyette üyelerimiz­le marjinal grupların aynı anda buluşturul­masının doğurabile­ceği her türlü olumsuz sonuçların sorumlusu da yine aynı şube başkanları olacaktır. Yerel seçim öncesi ülkede kaos yaratılmak isteniyor” dedi. İstanbul Adalet Sarayı’ndaki saldırıyı hatırlatan Soydan, “Bu ortamda şube başkanları işçiyi sokağa indirerek ne yapmak istemektir? Hangi karanlık odakların talimatı” ifadelerin­i kullandı.

‘SAÇMALAMAD­A ZİRVE YAPTI’

Soydan’ın açıklaması işçilerin tepkisini çekti. Harb-İş üyesi işçiler, “Oturduğun koltuk sallanıyor ve korkuyorsu­n. Bu nedenle saçmalama seviyen de yükseldi. Her türlü zararlı çıkan zaten biziz, var basın açıklaması­yla zarar vermeye çalış. Sen emeğin hakkını nerelere, kimlere sattığını, kime hizmet ettiğini açıkla! Biz işçiler şube başkanları­mıza sahip çıkacağız” dedi.

“Önce depremi, sonra şehit askerleri, şimdi de Çağlayan Adliyesini bahane ediyorlar” diyen işçiler, şunları söyledi: “Şimdiki bahane de artık bu eylemler yüzünden zam vermediler olacak. Kendi şube başkanları­nı, üyesi işçileri teröristle­rle ilişkilend­irmesi ne akla ne vicdana sığar. Yalakalık için savunma sanayide çalışan üyelerine terörist muamelesi yapıyor. Kendi işçine nasıl böyle ithamda bulunursun?”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye