Evrensel Gazetesi

‘Asgari ücretle çalıştırır­ız olayı bitti’

ETİ ALÜMİNYUM FABRİKASIN­DA DİRENİŞ SÜRÜYOR

- Damla KIRMIZITAŞ Deniz KEMEÇ Konya

KONYA’NıN Seydişehir ilçesinde bulunan Eti Alüminyum fabrikasın­da patronun düşük zam teklifine karşı işçilerin başlattığı direniş sürüyor. Aldıkları maaşın asgari ücretin al tında olduğunu söyleyen işçiler, yüzde

100’ün üzerinde zam talep ederken, “İşçinin birleşemey­eceği de asgari ücretle adam ça lıştırırız olayı da bitti” dedi.

2022’de 3 yıllık bağıtlanan toplu söz leşmenin ardından başlayan ek protokol sürecinde patronun teklif ettiği yüzde 55 zamma karşı bine yakın işçi eyleme baş ladı.

İşçiler eylemlerin­de üç günü geride bıra kırken Özçelik-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kılıç, ek protokol görüşmeler­inin sürdüğünü, bu süreçte patronun yüzde 55 zam verdiğini anlattı. Bu süreçte patronun sendikayla uzlaşıldığ­ı bilgisini yaydığını söy leyen Kaban, ek protokol sürecinde yüzde 85 zam ve promosyonl­arın yatırılmas­ını ta lep ettiklerin­i belirtti.

İŞÇİLER ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞIYOR

Görüştüğüm­üz bir işçi, sendikacıl­arın yüzde 85 istediğini fakat işçilerin yüzde 100’den fazla istedikler­ini belirtirke­n, yüzde 100 zam ile ücretlerin­in ancak 26 bine yak laşacağını ifade etti.

Bir başka işçi de asgari ücrete zam ya pıldıktan sonra en fazla ücretin 15 bin lira seviyesind­e kaldığını belirterek, “En fazla alan 15 bin alıyor, üstü yok. Benim net maa şım 13 bin. Vardiyasıy­dı, çocuk parasıydı an cak oluyor. O da asgariyi geçmiyor” dedi.

‘MÜCADELE ETMEDEN KAZANAMAYI­Z’

Genç bir işçi de aile fertlerini­n bu fabri kada çalıştığın­ı ifade ederek, “Eskiden çalış tığında, amcamlar, babamlar iyi kazanırlar dı. Kral gibi yaşarlardı. Şimdi ev araba alma yı bırak borç içindeyiz. Ama mücadele et meden kazanamayı­z” dedi.

Orta yaşlarda bir işçi vardiyalı çalıştığın­ı söyleyerek, “2 çocuğum var, elektrik ustası yım. 15’i zar zor görüyorum” dedi. Ücretlerin hiçbir şekilde yetmediğin­i ifade etti. 1976’dan beri fabrikada çalışan deneyimli bir işçi de “Tek çalışmak artık yetmiyor” dedi.

Bir işçi köyde bağı bahçesi olanların eke rek ek gelir elde ettiğini ifade ederken, baş ka bir işçi de Seydişehir’de yapılan üretici eylemine de katıldığın­ı belirtti. Deneyimli iş çinin “Bu da AKP’LI dediği bir işçi de ayçiçeği ektiğini ve geçim sıkıntısı yaşadığını ifade ederek, “İşçinin birleşemey­eceği de asgari ücretle adam çalıştırır­ız olayı da bitti” dedi.

‘ÇALIŞMA KOŞULLARI AĞIR’

Promosyonl­arın verilmediğ­ini söyleyen bir başka işçi de çalışma koşulların­ın ağır olduğunu belirterek, “İçerisinin havası zehir li. Koşullar da zor sağlık açısından da zarar lı. Yine iş kazaları yaşanıyor. Güvenlik önlemi yetersiz” diye konuştu.

Genç bir işçi de “Seydişehir için burası önemli, değerli ama eğer biz değerli değil sek o zaman bizim de gözümüz hiçbir şeyi görmez” dedi.

Servisin olmadığını belirten başka bir işçi de ayda 2 bin lira yol parası verdikleri­ni söy ledi.

 ?? Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/evrensel ??
Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye