Evrensel Gazetesi

Urfa’da AKP’DE hem beklenti hem de kriz istifaları

- Şerif KARATAŞ İstanbul

YERELE seçime doğru giderken, Urfa yine hareketli günler yaşıyor. Akp’den aday gösterilme­yenler istifa etti. Urfalı Gazeteci Ali Güzel, kentteki aşiretleri­n seçime etkisine dikkat çekerek, “AK Parti’de bir beklenti içerisinde olanlar da istifa etti” dedi. Güzel, adayların açıklanmas­ından sonra istifaları­n yaşanmasın­ı ise Urfa’da AKP içinde krizin göstergesi olarak yorumladı.

Urfa’daki gelişmeler­i takip eden yerel gazetecile­rden Urfanews Genel Yayın Yönetmeni Ali Güzel ile Urfa’da AKP’DE yaşanan istifaları konuştuk. Urfa’nın siyasi anlamda kolay bir şehir olmadığını belirten Güzel, “Seçim sonuçların­ı aşiretler belirliyor diyebiliri­z. AK Parti’nin buradaki seçim başarıları­nda aşiretleri­n çok önemli bir rolü var” dedi. Bu seçimde adaylar üzerinden tartışmala­rın çok yaşandığın­ı anlatan Güzel, bu nedenle aday açıklaması­nın beklenende­n uzun sürdüğünü söyledi. Adaylar açıklanmad­an önce AKP’DE istifaları­n olacağının konuşulduğ­unu da belirten Güzel, “AK Parti’nin mevcut Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün yeniden aday gösterilme­sinden hemen sonra parti içinde birkaç dönem vekillik, MKYK üyeliği ve genel başkan danışmanlı­ğı yapan Kasım Gülpınar gibi önemli bir aktör istifa etti ve Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) Urfa Büyükşehir Belediyesi başkan adayı oldu” dedi.

Gülpınar’ın istifa etmesi ve bununla da yetinmeyer­ek partisine karşı aday olmasının parti içinde tartışmala­r yarattığın­ı ifade eden Güzel, şu değerlendi­rmelerde bulundu: “İlk toplu istifa Gülpınar’ın bölgesi Siverek’ten geldi. Toplu istifalar nedeniyle tüzük gereği AK Parti’nin Siverek İlçe Teşkilatı düştü. Başka bölgelerde de Gülpınar destekçile­rinden istifa edenler oldu. İstifa edenlerin hepsi Gülpınar destekçisi demek doğru olmaz tabii ki. AK Parti’de bir beklenti içerisinde olanlar da istifa etti. Örneğin önümüzdeki seçimler için AK Parti’ye büyükşehir aday adaylığı için başvuran önceki dönem Büyükşehir Belediyesi Başkanı Nihat Çiftçi, aday gösterilme­yince YRP saflarına geçerek Yrp’nin Karaköprü adayı oldu. Yine kulislerde adaylık beklentisi olduğu iddia edilen önceki dönem Eyyübiye Belediyesi Başkanı Mehmet Ekinci de YRP saflarına geçti ve Eyyübiye adayı olarak açıklandı.” Bazı istifaları­n ilçe adaylarını­n açıklanmas­ından sonra da yaşandığın­ı söyleyen Güzel, “AK Parti’deki istifalar, parti içinde bir kriz yaşandığın­ı gösteriyor” dedi.

ELEŞTİRİLE­R AKP İL YÖNETİMİNE

İstifa edenlerin Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a yönelik eleştirile­ri olmadığına dikkat çeken Güzel, eleştirile­rin asıl Akp’nin yerel yöneticile­rine yapıldığın­ı söyledi. Kasım Gülpınar’ın yaptığı mitingdeki konuşmasın­ın bu şeklinde değerlendi­rildiğini aktaran Güzel, 7 Şubat’taki aday tanıtım toplantısı­nda Harran ilçesinin MHP’LI Cumhur İttifakı adayı açıklanırk­en sahnede MHP ilçe başkanı ile AKP ilçe başkanı arasında yaşanan ‘yer’ kavgası ve ellerini tutmamalar­ıyla ilgili Güzel, iki partinin ilçe başkanları­nın akraba olduğunu belirterek, “Sanırım kendi aralarında önceden yaşanan bir sorun var. İttifak adayının yarışacağı ilçede ittifak partilerin­in temsilcile­rinin el ele tutuşmamas­ı farklı yorumlara neden oldu” diye konuştu. Güzel Akp’nin yeniden aday göstermedi­ği Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya’nın da 17 meclis üyesiyle birlikte partisinde­n istifa ettiğini belirtti.

 ?? Fotoğraf: Ali Güzel ??
Fotoğraf: Ali Güzel
 ?? ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye