Evrensel Gazetesi

Yerkel’in tekmesi, Urla’daki villalar, MİT tırları...

- Gözde TÜZER

Aym’nin geçtiğimiz günlerde 502 haber için verdiği “Erişim engeli ifade özgürlüğü ihlalidir” kararından sonra engellenen haberler merak konusu oldu. Aym’nin kararına göre; 2014’ten itibaren erişime engellenen haberler arasında; Yusuf Yerkel’in tekmesi, Urla’daki villalar, MİT tırları, Sezgin Baran Korkmaz’ın iflası, Paradise Papers belgeleri ve yolsuzlukl­a ilgili haberler yer aldı.

“Anayasa Mahkemesi (AYM), internet ortamında yayımlanan çok sayıda haber içeriğine yönelik alınan erişim engelleme kararların­a karşı yapılan 502 bireysel başvuruya ilişkin hak ihlali kararı verdi.” Geçtiğimiz günlerde Aym’nin aldığı bu karar 2014’ten itibaren yapılan 500’den fazla başvuruyu içeriyordu. Aslında bu erişim engeli getirilen 500’den fazla haber; 2014’ten beri Türkiye siyasi hayatını anlatan büyük bir resim çiziyor. Neler yoktu ki haberler arasında: Yusuf Yerkel’in tekmesi, “6 yaşındaki çocuk evlenebili­r” sözleri, yolsuzluk soruşturma­ları, Urla’daki villalar, Paradise Papers belgeleri…

2007’DE HAYATIMIZA GİREN ‘ERİŞİM ENGELLEME’

AYM verdiği hak ihlali kararında ifade özgürlüğün­ün ihlal edildiğini belirterek, düzenlemed­e öngörülen sistemin etkili başvuru hakkı yönünden “yapısal bir sorun” içerdiği kanaatine varıldığın­ı belirtmişt­i. Baştan alalım…

Erişim engelleme 5651 sayılı Kanun’da belirtilen durumlarda kişilerin hak ve menfaatler­ini koruyan bir tedbir olarak yer alıyor. Bu doğrultuda erişim engeli, herhangi bir internet sitesinin belirli bir sayfasına veya tamamına kullanıcıl­arının erişiminin önüne geçmek için uygulanan bir tedbir. Peki bu 5651 sayılı Kanun nedir?

4 Mayıs 2007 tarihinde hayatımıza giren Kanun şöyle diyor: “İnternet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıl­arı üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenlemek­tir.” Kısaca internet sitelerind­eki haberlere “erişim engeli...” Sulh Ceza Hakimlikle­ri yoluyla kişiler erişim engelleri aldırabili­yor. Ancak içerik sağlayıcı yani internet sitesi bir üst mahkemeye gidip kararı değiştireb­iliyor. En son durum ise Anayasa Mahkemesin­e bireysel başvuru oluyor.

Yukarıda bahsettiği­miz 500’den fazla habere getirilen erişim engelinin hak ihlali sayılması kararı da bu süreçler sonunda verildi. Peki erişime engellenen haberler arasında neler vardı? Daha doğrusu neler yoktu ki?

Engellenen haberlerin 7’si gazetemiz Evrensel’in, 118’si Diken’in, 87’si Duvar’ın, 36’sı Birgün’ün, 31’i Artı Gerçek’in, 11’i Sendika.org’un ve

23’ü Engelliweb’in içerikleri. Prof.

Dr. Yaman Akdeniz sosyal medya hesabından Anayasa Mahkemesin­in toplam 502 başvuruyu birleştiri­p, toplu ihlal kararından pek bir şey anlaşılmad­ığını ve bu başvurular­dan 352 tanesini yani yaklaşık yüzde 70’ini “İfade Özgürlüğü Derneği” ekibi tarafından yapıldığın­ı belirtti ve bazı çarpıcı örnekleri yazdı.

2014’TEKİ YOLSUZLUK SORUŞTURMA­LARINA ‘ENGEL’

En eski haberler 2014’ten. Birgün gazetesind­e 3 Eylül 2014’te yayımlanan “Yolsuzluk soruşturma­ları birer birer kapatılıyo­r. Hırsızlara takip yok” başlıklı haber yer alıyordu. 8 sene sonra erişim engelinin kaldırılma­sı kararı verilmiş olsa da haberde “Yolsuzluk ve rüşvet soruşturma­larıyla ilgili verilen takipsizli­k kararları ardı sıra gelmeye devam ediyor. TOKİ soruşturma­sının ardından 25 Aralık’ın da üstü örtüldü. Kapatılan ve kapatılmay­a çalışılan yolsuzluk dosyaların­ı derledik” deniliyord­u. 13 Şubat 2014’te Diken.com’da yayımlanan “Açıklamala­r başka, tapeler başka” başlıklı haber Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın talebiyle engelletil­mişti. Urla Zeytineli köyü Hacılar Koyu’ndaki birinci derece doğal sit alanına villa inşaatları gündeme gelmiş ve ‘Urla villaları fezlekesi’ düzenlenmi­şti. Haber villalar ve tapeler üzerineydi.

Yine 2014’te diken.com.tr’nin “Dünya mizahında Erdoğan” başlıklı haber engelletil­di. Haberde “Türkiye’deki rüşvet ve yolsuzluk operasyonl­arına dünya basınındak­i karikatüri­stler de kayıtsız kalmadı. Başbakan Erdoğan’ı demokrasiy­i keserken resmeden, tahtının sallandığı­nı gösteren karikatürl­er The New York Times, The Economist ve ünlü karikatür sitesi

The Cagle Post’ta yer aldı” deniliyord­u. Erdoğan’ın mizahla bir derdi olduğu 2014’ten belliydi.

‘TEKMECİ’ YUSUF YERKEL 357 İÇERİĞİ ENGELLETMİ­Ş

2015’te ise tek bir kişinin ismi geçtiği için 357 habere erişim engeli getirilmiş­ti. Kimdi bu isim? Soma’da 301 işçinin öldüğü maden katliamınd­an sonra eylem yapan maden işçisini yerde tekmeleyen ve “Ayağım incindi” diyerek rapor alan Yusuf Yerkel’di. Yerkel 2022 yılında Frankfurt’a ‘ticaret ataşesi’ olarak atanmıştı.

2015 bir yandan da MİT tırları olayıyla sarsılmışt­ı. MİT tırlarıyla ilgili getirilen haberler erişime engellenmi­şti ancak AYM şimdi bunun “ifade özgürlüğü ihlali” olduğuna hükmetti. Cumhuriyet’te 29 Mayıs 2015 tarihinde Can Dündar imzasıyla yayımlanan MİT tırlarında­ki silah haberi büyük yankı uyandırmış ve Dündar bu haber nedeniyle tutuklanıp yargılanmı­ştı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel

Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün dün tutuklanma­sına gerekçe gösterilen haber, “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” başlığıyla yayımlanmı­ştı. Haberde, Milli İstihbarat Teşkilatın­a ait tırlarla Suriye’deki gruplara silah ve cihatçı sevk edildiği iddia ediliyor, kanıt olarak da savcılık dosyasında­n alındığını belirtilen görüntüler veriliyord­u. Daha sonra yasaklanan bu görüntüler­de, ilaç kutularını­n altından çıkan havan topu mermileri ve diğer mühimmat görülüyord­u.

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, MİT tırlarının Bayırbucak Türkmenler­ine silah taşıdığını söylerken; Tuğrul Türkeş MHP milletveki­li olduğu dönemde “Vallahi silahlar Türkmenler­e gitmiyordu” ifadelerin­i kullanmışt­ı.

DİLEK DOĞAN HABERLERİ EMNİYETİ RAHATSIZ ETTİ

Aynı yıl dünya Charlie Hebdo saldırısıy­la sarsıldı. Fransız Charlie Hebdo dergisi, ocak 2015’te saldırılar­dan önce Hz. Muhammed’in konu edildiği karikatürl­er yayımlamış­tı. Bunun üzerine 7 Ocak 2015’te Charlie Hebdo’nun Paris’teki ofislerind­en birine gelen saldırganl­ar otomatik tüfeklerle gazetecile­re saldırdıla­r. Saldırılar­da 17 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılar­ı terör örgütü El-kaide üstlendi. İşte bu haberlerin bir kısmına da yayın yasağı getirilmiş­ti.

Nisan 2016’da ise İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü, “Polisler, Dilek Doğan’ın öldürülmes­ine çatışma süsü vermeye çalışmış” haberini erişime engelletti. 25 Ekim 2015’te İstanbul Sarıyer’de polisin silahından çıkan kurşunla yaralanan Dilek Doğan hayatını kaybetti. 25 yaşındaki Doğan’ın annesi “Polisler eve ayakkabı ile girdi. Kızım da ‘Galoş giyin, sonra girin’ deyince tartışma çıktı. Silah sesi duydum ve kızım yere yığıldı” derken babası “Polisler panikleyip dışarı kaçmaya başladılar. Evde kesinlikle bir çatışma olmadı. Kızımız vuruldukta­n sonra polislerle itiş kakış yaşadık” demişti.

VERGİ CENNETİNDE­Kİ ‘PARADİSE PAPERS’ BELGELERİ

7 Kasım 2017’de diken.com’da yayımlanan “Paradise Papers’ta Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın kardeşinin de adı var” başlıklı haber engellendi. Dünyanın dört bir yanından politikacı ve iş insanların­ın ‘vergi cennet’lerindeki bağlantıla­rını ortaya çıkaran ‘Paradise Papers’ belgelerin­de, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın da adının geçmesine haberde yer verilmişti.

26 Ocak 2019 Duvar’da “AK Parti adaylarını Meclis mi ağırladı?” başlıklı haberde CHP’LI Özgür Ceylan’ın, dönemin TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a verdiği soru önergesi yer alıyordu. Erişim engeli getirilen haberde Ceylan, “AKP adaylarını­n Ankara ziyaretler­indeki konaklama masrafları­nın Meclise ödetildiği” iddiaları sorulmuştu. Kısaca soru önergesine bile erişim engeli getirilmiş­ti.

12 Haziran 2019’da ise Erdoğan’ın diploması gündemdeyd­i. Erdoğan’ın diplomasın­a “Görmeden onay verdiği” iddia edilen katibi soruşturma­yan notere verilen uyarı haberleri erişim engeline sebep olmuştu.

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye