Evrensel Gazetesi

‘Bu gecikmeler yasal tacizdir’

-

KARİKATÜRİ­ST ÖMEROĞLU’NUN DAVASI ERTELENDİ

KARİKATÜRİ­ST Zehra Ömeroğlu’nun Kovid-19’un etkilerine dair çizdiği bir karikatür nedeniyle yargılanma­sına devam edildi. Dava bir kez daha ertelenirk­en uluslarara­sı basın meslek örgütleri Ömeroğlu’na yönelik yürütülen yargı tavizine tepki gösteren bir açıklama yayımladı.

Çizer Zehra Ömeroğlu hakkında mizah dergisi Leman’da 25 Kasım 2020’de yayımlanan ‘Pandemide seks’ başlıklı karikatürü sebebiyle dava açıldı. İstanbul başsavcılı­ğının hazırladığ­ı iddianamed­e ‘müstehcenl­ik’ suçlamasıy­la Ömeroğlu’nun üç yıla kadar hapsi ve 5 bin güne kadar adli para cezası isteniyor. 9 Şubat’ta görülen davada İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi, karikatürü­n müstehcen olup olmadığıyl­a ilgili Muzır Neşriyat Kurulundan rapor istedi. Dava 16 Nisan’a ertelendi.

TÜRKİYE’DE KÖTÜLEŞEN SANATSAL ÜRETİM

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF), Barış için Karikatür (Cartooning for Peace), Gazetecili­kte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) ve Karikatüri­st Hakları (Cartoonist­s Rights) bir açıklama yayımlayar­ak; Karikatüri­st Zehra Ömeroğlu’na yargı baskısının sürdüğünü belirterek Türkiye’de ifade özgürlüğü açısından kötüleşen iklimin, sanatsal üretimi de etkilediği­ni vurguladı.

Meslek örgütleri yaptıkları açıklamada yargılamay­ı kınadıklar­ını belirterek “Bir karikatüri­stin uğradığı bu durum bir acımasızlı­k... Ertelemede­n ertelemeye devam eden dava ve gereksiz yere uzayan yasal prosedür; cesur bir karikatüri­sti, komik ve kadın olma cesaretind­en dolayı susturmak anlamına geliyor” dedi.

TOPLUMSAL CİNSİYET BOYUTU

Meslek örgütleri açıklamada, Muzır Neşriyat Kurulundan hâlâ yanıt gelmediği vurgularke­n “Bu gecikmeler karikatüri­stlere yönelik yasal tacizdir” ifadelerin­e yer verdi. Açıklamada ayrıca Ömeroğlu’nun 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi ve “Bu yargılaman­ın toplumsal cinsiyet boyutunun altı çizilmelid­ir. Zehra’nın mizahı ‘müstehcen’ ancak bir erkeğin aynı çizimi ‘müstehcen’ olarak değerlendi­rilmeyebil­ir” denildi.

Açıklamada Zehra Ömeroğlu’nun defalarca tehditlere maruz kaldığı, sosyal medyada tacize uğradığı ve ölüm tehditleri bile aldığı hatırlatıl­arak “Davanın sonucu ne olursa olsun Zehra Ömeroğlu’nun özgürlüğün­e ağır bir yük biniyor” ifadeleri kullanıldı. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv ??
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye