Evrensel Gazetesi

DISNEY, OYUNLAR VE AT ZIRHI

- İ. Gökhan BAYRAM bilisim@evrensel.net

Disney CEO’SU Bob Iger, çarşamba günü oyun devi Epic Games’e 1.5 milyar dolar yatırım yapacaklar­ını ve Epic Games ile birlikte çalışarak Marvel, Star Wars, Pixar ve Avatar da dahil olmak üzere Disney’in port folyosunda­n karakterle­ri ve hikayeleri içeren bir “eğlence evreni” oluşturaca­klarını duyur du. Eğlence endüstrisi­nin dijital oyunlar dışında kalan kesimleri bir süredir tutarlı bir şekilde büyümesini sürdüren oyun sektörü pastasında­n pay kapmanın yollarını arıyorlar dı. Disney’in EA gibi bir dağıtımcıy­ı satın ala rak dijital oyun sektörüne yeniden giriş yapa cağı iddia edilmişti. Açıklamala­rdan anlaşıla bildiği kadarıyla Disney kendi fikri mülkiyetle rini Epic’in Fortnite platformu içerisinde “canlı servis” oyunlar halinde sunmayı hedefliyor.

“Canlı servis” oyunlar olarak anılan model oyunlara belirli bir düzen içinde çoğunluğu ücretli yeni içerikler ekleyerek oyuncuları bir yandan oyuna bağlarken diğer yandan da oyun cuların cüzdanları­nı oyun dağıtımcıl­arının banka hesapların­a bağlayan bir model. Kökleri World of Warcraft ve Runescape’e dek uzanan bu model, EA ve Activision Blizzard gibi devlerin son on yılda ciddi kârlara ulaşmaları­nın da en önemli sebebi. Bir kez satın alıp sonsuza dek oynayabil diğimiz “klasik” oyunlar yerini bu sürekli para ödemenizi bekleyen aç gözlü varlıklara bırakıyor. Disney’in Epic’e yatırımı da daha fazla para yatır maya devam edeceğiniz oyunların vaadinden başka bir şey değil.

Disney oyun endüstrisi­nin yabancısı bir şirket değil. ‘80’lerin başlarında­n 2016’da Infinity Stüdyoları­nı kapatana dek onlarca nitelikli oyun üretti Disney. 2016’dan itibaren ise oyun üreti minden çekilerek kendi fikri mülkiyetle­rini oyun endüstrisi­ne kiralayan bir şirkete dönüştü. Bu dönüşümün bir tabloda öngörülen kâr-zarar hesabı ile bağlantılı olduğunu öngörmek güç değil. Bu çıkıştan 8 yıl sonra, bugün, muhteme len yine bir kâr zarar tablosu tahminine dayana rak Disney oyun endüstrisi­ne yeniden giriyor.

Mevcut düzende oyun endüstrisi­nin kâr hedeflemes­inde garipsenec­ek bir durum yok diyebilird­ik elbette ancak son yıllarda büyük oyun stüdyoları başta olmak üzere temel yakla şım oyuncuları­n cüzdanları­nı sonuna kadar boşaltmaya dayalı. 2006’da daha “mikro ödeme” kavramı henüz yeni iken The Elder Scrolls IV: Oblivion, görsel makyajdan başka hiçbir işe yaramayan “at zırhı” indirilebi­lir içeriğini (DLC) 2.50 dolara satmaya başladığın­da büyük tartış maların konusu olmuş, kendi adıyla anılacak bir memin doğmasına yol açmıştı. “At zırhı” artık gereksiz pahalı ve hiçbir işe yaramayan oyun Dlc’lerinin genel adıydı. Ancak bütün bu tartış malara rağmen at zırhı, yapımcı Bethesda’nın en popüler Dlc’lerinden biri oldu.

Bethesda bir daha sadece kozmetik işlevlere sahip bir DLC üretmemeyi tercih etse de Bethesda’nın at zırhından dev bir oyun kozmetiği pazarı doğdu. Bugün pek çok oyunda karakterin görünümünü değiştirme­k dışında hiçbir fonksi yonu bulunmayan “skin”ler irili ufaklı fiyatlarla satılıyor. İşin kötüsü oyuncular, kendi cüzdanla rını boşaltmaya dönük bu yaklaşımla­rı fazlasıyla kanıksamış durumda.

Disney’in sektöre yeniden girişinin oyuncular için daha fazla at zırhından başka bir anlama gelmeyeceğ­ini öngörmek güç değil. Ancak bah settiğimiz­in artık ciddi miktarda alıcısı olan bir at zırhı olduğunu da görmek gerek. Kozmetik ıvır zıvır değil de daha nitelikli oyunlar bekleyen azınlık için kötü zamanlar bunlar.

 ?? ?? The Elder Scrolls IV: Oblivion’da 2,50 dolara satılan DLC ile açılan at zırhı (Görsel: Bethesda)
The Elder Scrolls IV: Oblivion’da 2,50 dolara satılan DLC ile açılan at zırhı (Görsel: Bethesda)
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye