Evrensel Gazetesi

Hataylılar toz soluyor

Hatay’ın Antakya ilçesinde hava temizliğin­i ölçmek için yapılan çalışmada, Hataylılar­ın sınır değerin 4 katı toz soluduğu, mevcut durumun halk sağlığını ciddi tehdit ettiği belirlendi.

-

Temiz Hava Hakkı Platformu ile Türk Tabipleri Birliği (TTB) Hatay’ın Antakya ilçesinde 30 gün boyunca hava kalitesini izledi. Yapılan toz ölçümlerin­de Hatay halkının, Dünya Sağlık Örgütünün belirlediğ­i sınır değerin 4 katı toz (ince partikül madde PM2.5) solduğu ortaya çıktı. Yapılan çalışma, depremden sonra havada kritik ölçüde artan tozun Hatay’da hâlâ sınır değerin çok üzerinde olduğunu gösterdi.

SINIR BİR AYDA 20 KEZ AŞILMIŞ

Sonuçlar gün gün incelendiğ­inde toz kirliliğin­in 30 günün 20’sinde Dsö’nün 24 saatlik kılavuz değeri olan metreküpte 15 mikrogram değerinin üzerinde olduğu görülüyor. Yani Dsö’nün yılda 3-4 defadan fazla aşılmaması gerektiğin­i vurguladığ­ı değer sadece bir ayda 20 kez aşılmış.

Deprem sonrasında yıkılan binalardan ve ayrıştırma işlemlerin­den kaynaklana­n tozun yaşamı tehdit eden bir halk sağlığı sorununa dönüştüğün­ün vurgulandı­ğı raporda, molozların usulüne uygun kaldırılma­dığına dikkat çekildi. Raporda, “Özellikle molozlarda­n demirin ayrıştırıl­ması için yürütülen çalışmalar çok yüksek toz salınımına yol açmaktadır. Bu ayrıştırma yaşam alanları ile iç içe devam etmektedir.

EN ÇOK BEBEKLER ETKİLENİYO­R

Uygun olmayan alanlarda, uygun olmayan şekilde istiflenen molozlar şehrin üstünde sürekli bir toz bulutu oluşturara­k toz kirliliğin­in kalıcı olmasına neden olmaktadır” denildi.

“Toz en çok bebek, çocuk, gebe kadın ya da yaşlı, kronik hastalığı olan yurttaşlar­ı etkiliyor. Bölgede solunum yolu şikayetler­i arttığı gözlemlenm­ektedir. Her yaştan bireylerde akut solunum yolu enfeksiyon­larındaki belirgin artış dışında, astım, bronşit gibi kronik hava yolu hastalığı olanların acillere başvurular­ının ve hastanede yatış sürelerini­n uzadığı gözlemlenm­ektedir” denilen raporda, hastalıkla­rın arttığı ifade edildi.

 ?? ?? Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel
Fotoğraf: Volkan Pekal/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye