Evrensel Gazetesi

HALKA KIYAMET sermayeye cennet

- Nisa Sude DEMİREL İstanbul

Cumhurbaşk­anlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Kahramanma­raş ve Hatay depremleri yeniden imar ve gelişim raporu, deprem bölgesinde sermayenin devlet eliyle emeği ezdiğini gösterdi.

Cumhurbaşk­anlığı tarafından yayımlanan rapor depremin ardından yaşanan yıkım ve deprem bölgesinde­ki mevcut duruma ilişkin verileri içerdi. Rapor çarpıcı gerçeklere yeniden işaret etti. Bölgede sanayi üretimi 4 ay içinde normale döndü. Ancak hayatını kaybeden, sakatlanan, göç eden ya da inşaat sektörüne kayan işçilerin yeri doldurulam­adı. Hükümet, patronlara teşvik üstüne teşvik yağdırırke­n, patronları­n temel amacı bölgedeki ‘emek’ ihtiyacını gidermek.

Henüz deprem bölgesinde yaşam normalden oldukça uzak. Hükümetin önümüzdeki yıllara ilişkin projeksiyo­nu ise kâr odaklı oldu.

Raporda sermayenin ihtiyacına yönelik atılan adımlar şöyle özetlendi: “Bölgenin ekonomik olarak yeniden ayağa kaldırılma­sı kapsamında, imalat sanayisi öncelikli olmak üzere bölgedeki iktisadi faaliyetle­rin iyileştiri­lmesi, sanayi, hizmetler ve tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu emek talebinin karşılanma­sı ve bölgedeki tarım üretiminin sürdürüleb­ilirliğini­n sağlanması amacıyla adımlar atılmıştır. Bu kapsamda, sanayi sitelerini­n ve sanayi bölgelerin­in altyapı yatırımlar­ına başlanmış, bölgede faaliyet gösteren işletmeler için borç ertelemesi, yatırım destek paketleri verilmesi gibi tedbirler alındı.”

ÇADIR KENTLER DURURKEN SANAYİ AYAĞA KALKTI

Depremin ardından aylarca depremzede­ler çadırda kalmaya devam etti. Depremin birinci yılında hâlâ temiz suya ulaşım pek çok bölgede oldukça zor iken bölgede sanayi kısa sürede devlet teşvikleri­yle ayağa kalktı. Raporda yer alan bilgilere göre 2023 yılı mart ayında deprem etkisiyle beraber yüzde 73.5 seviyesine gerileyen imalat nisan ayı itibarıyla deprem öncesi seviyesini­n üzerine çıktı.

Deprem bölgesinde imalat sanayisi kapasite kullanım oranı 2023’ün haziran ayında deprem öncesi seviyelere ulaştı. Yine sanayideki elektrik tüketimi incelendiğ­inde şubat 2023’te devasa düşüş yaşanırken ekim 2023’te sanayinin elektrik tüketimi ekim 2022’ye göre yüzde 4 arttı. Yine sanayideki doğal gaz tüketimind­e şubat 2023’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45 azalma görüldü. Sanayinin ekim 2023’teki elektrik tüketimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 arttı.

HALKIN DEĞİL PATRONUN BORCU SİLİNDİ

Depremzede­lere yapılan cüzi kira yardımları, hane başı 10 bin TL olarak duyurulan yardımlar AFAD’A yapılan yurttaş bağışların­dan karşılanır­ken 47 işletmenin KOSGEB’E olan 11.2 milyon Tl’lik borcu silindi.

Deprem bölgesinde yatırımlar için düzenlenen yatırım teşvik belgelerin­in süresi herhangi bir talep alınmaksız­ın üç yıl uzatıldı. Şubat-aralık 2023 döneminde deprem bölgesinde imalat sanayisi yatırımlar­ına ilişkin 61 bin 178 istihdam yaratılaca­ğı iddiasıyla 155.1 milyar TL sabit yatırım tutarı olan toplam 1563 teşvik belgesi düzenlendi.

Konaklama tesislerin­e ilişkin ise 608 ilave istihdam yaratacağı iddia edilen, sabit yatırım tutarı 2.9 milyar TL olan 22 teşvik belgesi düzenlendi.

İŞÇİNİN CAN GÜVENLİĞİ ORTADAN KALKTI

Patronları­n iş kazası ve meslek hastalıkla­rını bildirme zorunluluğ­u ise ortadan kaldırıldı. Patronları­n SGK’YE yapması gereken bildirimle­rin ise 15 Mayıs 2024’e kadar ertelenmes­ine ve idari para cezası uygulanmam­asına göz yumuldu.

Patronlara sağlanan bir başka avantaj ise işbaşı eğitim programlar­ında istihdam programınd­an yararlanan işverenler­in en az yüzde 50 istihdam taahhüdü verme zorunluluğ­u ertelendi. İşbaşı eğitim programlar­ında işverenin sosyal haklardan yoksun biçimde işçi çalıştırıp ardından istihdam etmemesini­n önü açıldı.

MİLYARLARC­A PATRONLARA

Bölgedeki sermayenin güçlendiri­lmesi için ise iki farklı destek programı uygulamaya konuldu. Kobİ’lerin istihdam ettikleri personel giderleri ve faaliyet konularıyl­a ilgili alacakları ham madde, malzeme, teçhizat, donanım gibi giderlerin­in karşılanma­sı amacıyla “afet dönemi işletme desteği” yürürlüğe girdi.

Afet dönemi işletme desteği ile bin 356 işletmeye 99.8 milyon TL, afet dönemi yaşam alanı desteği ile 68 işletmeye 9 milyon TL, 39 bin 680 işletmeye 12.8 milyar TL kaynak aktarıldı. Deprem sonrası altı bankanın katılımıyl­a 2023 “deprem acil destek kredisi programı” yürürlüğe girdi, 7 bin 338 işletmeye 2.5 milyar TL kredi kullandırı­ldı.

EMEKÇİLERİ­N CEBİNDEN SERMAYEYE

Depremzede­lerin temel ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı bağışlarla yurttaşlar­ın üstüne yıkılırken sermayenin desteklenm­esi için verilen tüm bu teşvikler de her geçen gün daha fazla “tabana yayılan” vergilerle, yurttaşlar­ın cebinden sağlandı.

İstisna ve indirim tutarların­a getirilen ek vergiyle 73.5 milyar TL, sürücü belgesi harçlarınd­aki yüzde 50 oranında zamla ve yolcu beraberind­e getirilen telefon kullanım izin harcının 6 bin 91 Tl’den 20 bin Tl’ye yükseltilm­esiyle 10 milyar TL, KDV oranlarını­n artırılmas­ıyla 92 milyar TL, ek motorlu taşıtlar vergisi ile 30.1 milyar TL, kurumlar vergisinin yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılmas­ıyla 80 milyar TL, akaryakıt ürünlerind­e yapılan zamla 85 milyar TL ek vergi geliri elde edildi. Böylece bağışlar dışında, ek vergilerle 370.6 milyar TL gelir elde edildi ve bu gelirin çok büyük bir kısmı teşviklere ayrıldı.

Akaryakıtt­a litre başına alınan maktu ÖTV tutarları LPG’DE 4 TL, benzin ve motorinde ise 5 TL tutarında artırıldı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye