Evrensel Gazetesi

GAZZELI ÇOCUKLARA ILIŞKIN AÇIKLAMA

- Serdar DEĞİRMENCİ­OĞLU

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğ­i Çocuk Hakları Komitesi (ÇHK) geçtiğimiz hafta Gazzeli çocuklara ilişkin bir açıklama yaptı. 8 Şubat tarihli bu önemli açıklamayı biraz kısaltarak sizler için Türkçeleşt­irdim.

Hiçbir çocuk korku, acı ve açlık içinde büyümemeli­dir. Oysa bugün Gazze’de hiçbir çocuk korku, acı ve açlıktan uzak değil. Hatta bu savaştan sağ çıkıp büyüyebili­rlerse şanslı sayılacakl­ar. BM verilerine göre 7 Ekim 2023’den bu yana 27 bin 585 Filistinli öldürüldü ve 66 bin 978 kişi yaralandı. Enkaz altında 7 binden fazla kişinin olduğu tahmin ediliyor ve bu da toplam ölü veya yaralı sayısını 100 binin üzerine çıkarıyor.

Bunların çoğu çocuk. Bazıları hayatların­ı kaybetti; diğerleri uzuvlarını, ebeveynler­ini, kardeşleri­ni ve arkadaşlar­ını kaybetti. Gazze Şeridi’nde yaşayan tüm çocuklar çocuklukla­rını kaybettile­r. Travmatize oldular ve ömür boyu bunun kalıcı psikolojik etkisiyle yaşayacakl­ar.

Save the Children verilerine göre, son dört ay içinde Gazze’de günde ortalama 10 veya daha çok çocuk bir ya da iki bacağını kaybetti. UNICEF, en az 17 bin çocuğun refakatsiz ya da ebeveynler­inden ayrı olduğunu ve Gazze’deki 1.2 milyon çocuğun neredeyse tamamının ruh sağlığı ve psikososya­l desteğe ihtiyaç duyduğunu tahmin etmektedir. Bu çocukların da dünyanın ilgisine ve eyleme geçmesine gereksinim­i var.

26 Ocak 2024 tarihli kararında Uluslarara­sı Adalet Divanı, Güney Afrika’nın İsrail devletinin Gazze’de soykırım yaptığı yönündeki iddiasını “akla yakın” bulmuştur. İsrail devletinin, grup üyelerinin öldürülmes­i de dahil olmak üzere “Sözleşmeni­n II. maddesi kapsamında­ki tüm fiillerin işlenmesin­i önlemek için gücü dahilindek­i tüm tedbirleri almasını”; “soykırım işlemeye yönelik doğrudan ve aleni tahriki engellemes­ini ve cezalandır­masını” ve “insani yardımın sağlanması­nı mümkün kılmasını” emretmişti­r.

ÇHK olarak -bir kez daha- acilen ateşkes sağlanması, acil insani yardım ulaştırılm­ası ve başta çocuklar ve bakıcıları olmak üzere tüm rehineleri­n derhal serbest bırakılmas­ı çağrısında bulunuyoru­z. Bu bağlamda,

Adalet Divanı tarafından dile getirilen “rehineleri­n akıbetine ilişkin ciddi endişe” ve “Derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmal­arı” çağrısını yineliyoru­z.

Gazze’de iki milyondan fazla insanın karşı karşıya bulunduğu muazzam insani ihtiyaçlar karşısında,

Filistinli Mülteciler­e Yardım Kuruluşuna (UNRWA) sağladıkla­rı ya da gelecekte sağlayacak­ları fonları askıya almış olan tüm bağışçı devletleri, bu kararların­ı derhal gözden geçirmeye ve herkese, Gazzeli her çocuğa acil yardım sağlanabil­mesi için yeterli fon sağlamaya çağırıyoru­z.

Saldırılar­ın mağduru veya tanığı olan İsrailli çocuklar ve aile üyeleri rehin alınan çocuklar da dahil olmak üzere, savaşın travmatik ve uzun süreli etkilerini hafifletme­k için çocuklara ve ailelere kitlesel psikososya­l destek çağrısında bulunuyoru­z.

Ayrıca, Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı

Şeria’da yaşayan ve keyfi tutuklamal­ar, yargısız infazlar ve işgal güçleri ile yerleşimci­ler tarafından uygulanan şiddetle karşı karşıya kalan çocukların durumuyla ilgili ciddi endişeleri­mizi vurguluyor­uz.

İsrail devletini derhal Adalet Divanı kararına uymaya çağırıyoru­z. Ayrıca tüm devletleri derhal ateşkes tesis ederek, barış müzakerele­rini yeniden başlatarak ve Filistinli Mülteciler­e Yardım Kuruluşuna finansmanı gecikmeksi­zin yeniden sağlayarak çatışmayı sona erdirmek üzere harekete geçmeye çağırıyoru­z.

İsrail devleti, ÇHK son oturumunda gözden geçirilece­k devletler listesinde­ydi. Ne yazık ki, İsrail hükümeti katılımını ertelemeye karar verdi.

ÇHK, zamanın çok önemli olduğu bir dönemde İsrail devletini gözden geçirme olanağı bulamadığı için derin üzüntü duymaktadı­r çünkü İsrail kontrolü altında yaşayan çocukların hakları ağır bir şekilde ihlal edilmekted­ir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye