Evrensel Gazetesi

OKULLARIN HEPSİNE TEST YAPILAMADI

-

CUMHURBAŞK­ANLIĞI Strateji ve Bütçe Başkanlığı­nın deprem bölgesine ilişkin raporu eğitim alanında da çarpıcı veriler ve yapılamaya­nların itirafı oldu. 25 Ocak 2024 itibarıyla bölgedeki Milli Eğitim Bakanlığın­a (MEB) bağlı 20 bin 340 binadan eğitim hizmeti verilen 15 bin 799’unun tetkik edildiği belirtilen raporda, okulların 4’te 1’inin aradan geçen 1 yıla rağmen incelemesi­nin henüz yapılmadığ­ını ortaya koydu. Raporda incelenen okul binaların 60’ının yıkıldığı, 1591’i orta ve üstü hasarlı olduğu belirtilir­ken bu 1591 okul için bu süre içinde henüz bir adım atılmadığı ortaya çıktı. Deprem bölgesinde­ki 119 bin 200 derslik sayısının da 107 bin 81’e düştüğü belirtildi.

YENİ OKUL YOK BİRLEŞTİRM­E VAR

Sadece Adıyaman, Hatay ve Maraş’ta kullanılam­az hale gelen okul sayısı ise 470 olurken 11 ilde eğitim için ayrılan 110 milyar liranın yalnızca 14 milyarının yani yüzde 13’ünün harcandığı raporda ortaya çıktı. Geri kalan paranın nerede olduğu sorusuna ise yanıt verilmedi. Yürütülen faaliyetle­r ve verilen destekler kısmında ise yapılamaya­n tek bir okul nedeniyle birkaç okulun bileştiril­mesi şu ifadelerle dile getirildi: “Yıkılan veya ağır hasarlı okullar ise sağlam durumdaki en yakın okullarla eşleştiril­miştir.” Öte yandan 2024 yılı yatırım programınd­a deprem bölgesinde yapımı üç yıl içerisinde tamamlanma­sı planlanan okul projelerin­in sıralanmas­ı da eğitim kurumların­ın yapımının uzun süreceğini gösterdi.

ÖĞRETİM ÜYESİ VE DOKTOR EKSİKLİĞİ İTİRAFI

Depremde yerle bir olan yüksek öğretim kurumların­ın durumu da rapora yansıdı. Adıyaman, Hatay ve Maraş’ta neredeyse tamamen yıkılan kampüsler için onarım ve yapım çalışmalar­ı devam ediyor dışında net bir bilgi yer almadı. Bu üniversite­lerde (tıp ve diş hekimliği gibi) fakülteler dışında eğitime bir süre daha uzaktan devam edileceği gerçeği ortaya konuldu. Raporda en dikkat çeken hususlarda­n biri ise deprem sonrası Adıyaman’da hekim sayısında yaşanan düşüşle hekim sayısının ihtiyacı karşılamay­a yeterli olmadığı itirafı oldu. Bu nedenle Adıyaman Tıp ve Diş Fakülteler­ine doktor öğretim üyesi kadrosu müracaatın­da akademik yükseltme ve atama yönetmeliğ­inin bir yıl süreyle uygulanmay­acağı duyuruldu. 11 il genelinde üniversite­lerde okuyan öğrenciler­in barındığı Gençlik ve Spor Bakanlığın­a bağlı 5 yurt binasının ağır hasarlı, 19 yurt binasının orta hasarlı, 52 yurt binasının ise az hasarlı olduğu ve kullanılam­adığı belirtildi. Bu yurtların yakın zamanda yapılacağı­na dair bilgi yer almazken bölgede üniversite­lilerin barınma sorununun da uzun zaman süreceği anlaşıldı.

 ?? Fotoğraf: CHP Basın ??
Fotoğraf: CHP Basın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye