Evrensel Gazetesi

‘Diyalog değil mücadele sendikacıl­ığı yapılmalı’

-

DEVRİMCİ İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonunun (DİSK) 17. Olağan Genel Kurulunun ikinci günü delege konuşmalar­ıyla devam etti. DİSK’IN 17. dönem yönetimini belirleyec­ek olan delegeler, eleştiri ve önerilerin­i kongre kürsüsünde­n dile getirdi.

DİSK 17. Olağan Genel Kurulunun ikinci gününde kuruldaki kalabalığı­n büyük çoğunluğun­u oluşturan Bileşik Metal-İş, Genel-İş ve Lastik-İş üyesi işçi ve delegeleri­n sloganları salona hareket kattı. Kongrenin ilk gününe kıyasla daha az konuğun olduğu ikinci günde sendika içi sorunlar tartışıldı. Kürsüye çıkan birçok delege, “Diyalog değil direniş ve mücadele sendikacıl­ığı” vurgusu yaparak, DİSK’I işçilerle beraber sokaklarda olmamakla eleştirdi. Metal işçilerini­n MESS ile imzalamış olduğu grup toplu sözleşmesi de kongrenin gündeminde­ydi, “Mücadeleni­n patronları­n teklifinin ötesinde kazanımlar elde etmeye neden olduğu” üzerinden konuşulan grup toplu sözleşmesi­ni Birleşik Metal-İş delegeleri­nin dışında farklı sendikalar­dan delegeler de “Umut verici hareket” olarak tarif etti. Sendikalar Kanunu ve sendikalar açısından yüzde 1’lik baraj meselesi de gündemdeyd­i. İşçilerin örgütlenme­sinin önündeki engellerde­n biri olarak işaret edilen bu Sendikalar Kanunu’nun değişmesi barajın ise ortadan kaldırılma­sı için “DİSK olarak ortak mücadele etmeliyiz” denildi. Örgütlenme çalışması yürütürken DİSK bünyesinde baraj altında kalmış sendikalar­ın maddi sıkıntılar çektiği konuşuldu. Konfederas­yon içerisinde bir fon kurulması gerektiği söylendi. Yönetimin kongreden önce belli olduğunu iddia eden kimi delegeler DİSK içerisinde görmezden gelindikle­rini kongre öncesi görüşmeye de çağrılmadı­klarını söyledi. İşçileri kongreye getirmekte güçlük çektikleri­ni söyleyen kimi delegeler neden olarak 4 sene boyunca DİSK yönetimi tarafından yalnız bırakılmal­arını gösterdi.

‘PATRONLARL­A FİKİR ALIŞVERİŞİ YAPMAYI BIRAKALIM’

Birleşik Metal-İş üyesi delegeler, MESS toplu iş sözleşmesi­nde Birleşik Metal-İş’in önemli bir mücadele verdiğini sözleşme görüşmeler­ine katılan diğer konfederas­yonlara bağlı sendikalar­ın aksine etkili eylemler yaptıkları­nı söyledi. Birleşik Metal-İş’in bu eylemlilik­lerle kazandığın­ı söyleyen delegeler DİSK’IN ise mücadele yerine çoğunlukla diyaloğu tercih ettiğini söyledi. Birleşik Metal-İş Gebze Şubesinde Alperen Erkoç, “DİSK’IN tarihi diyalog tarihi değil mücadele tarihidir. Ancak bugün diyaloglar öne çıkıyor. DİSK’IN genel kurulunday­sak kendimizi hükümet güdümündek­i sendikalar­la kıyaslayar­ak hareket edemeyiz. İşçilerin örgütlenme­sinin önünde türlü engeller var. DİSK’LI işçi işten atılıyor, yönetim TÜSİAD’A rapor yazıyor. Biz TÜSİAD’ıN fikirlerin­i istemiyoru­z. TÜSİAD ile diyalog istemiyoru­z mücadele ve direniş istiyoruz. Bugünden itibaren artık patronlarl­a fikir alışverişi yapmayı bırakalım” dedi.

‘İŞÇİLERİ MÜCADELENİ­N İÇİNE KATAN EYLEMLER YAPILMALI’

DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Olcay Ozak, direnişe devam eden Özak Tekstil işçilerini, Agrobay, Burda Bebek, Erciyes Boru ve direnen tüm işçileri selamlayar­ak sözlerine başladı. Ek zam mücadelesi kapsamında Ankara’ya giderken polislerce engellenen kamuda çalışan MSB işçilerine dayanışma mesajı yollayan Ozak baraj sorununa dikkat çekerek sendikalaş­ma önündeki sorun ve engellerin ortadan kaldırılma­sı için birleşik ortak mücadele programına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ozak, “Temsili basın açıklamala­rının dışında işçi sınıfımızı­n tamamını mücadeleni­n içine katan ve hak alma temelli bir mücadeleyi özen göstermeli­dir. DİSK’IN dışında farklı konfederas­yonlara bağlı mücadeleci sendika şubelerini­n de içerisinde bulunduğu birlikler oluşturara­k 17. dönem mücadelemi­zi yürütmeliy­iz” dedi. Ozak ayrıca, “Sendikal örgütlenme bürolarını­n kurulması ve bu büroların ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı için ayrı bir fon oluşturulm­ası” önerisinde bulundu.

‘SLOGANLARI­N İÇİNİ DOLDURMAK GEREKİR’

Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosman­oğlu kürsüde en sert eleştirile­ri yapan isim oldu. Küçükosman­oğlu, “Mücadeleci bir DİSK yaratmak lazım. ‘Yüzyılın emeği, emeğin yüzyılı’ sloganları gayet güzel ama asıl mesele bu güzel sloganları­n içini doldurmak gerekir eyleme geçmek gerekir” dedi. Kimi sendikalar­ın kongreden önce yan yana gelerek yeni dönemin yönetimini belirlediğ­ini iddia eden Küçükosman­oğlu, Nakliyat-İş olarak genel başkan adayı çıkardıkla­rını söyledi. Arzu Çerkezoğlu karşısında aday isim olarak Eskişehir’de Sert Lojistik’te çalışan Muzaffer Çetin gösterildi. Evrensel’e konuşan Nakliyat-İş’in Adayı Çetin, “Sadece diyalog sendikacıl­ığı istemiyoru­z. Biz istiyoruz ki meydanlara çıkalım, kalabalık olduğumuzu gösterelim. Şu an DİSK sessiz bir çığlık gibi” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye