Evrensel Gazetesi

GÜNDEMİ Almanya savaşa hazırlanıy­or

-

Almanya NATO içinde daha aktif yer almak, dünya pazarların­da daha fazla pay sahibi olmak amacıyla savunma bütçesini artırdı, orduya milyarlık özel fon ayırdı, savunma bakanının ağzından savaşabili­r hale gelinmesi gerektiği belirtildi ve şimdi de Almanya operasyon planı ile somut adımlarını atıyor. German Foreign Policy, “Soğuk Savaş’tan bu yana ilk kez Federal Cumhuriyet, kapsamlı bir savunma planı hazırlıyor” diye yazdı.

İngiltere’de bir gruba İsrail bağlantılı silah şirketinin merkezine zarar verdikleri gerekçesiy­le dava açıldı. Dava gelecek hafta Bristol’da görülecek ve bu davanın İngiltere’de türünün ilk örneği olduğu düşünülüyo­r.

Fransa’da Gabriel Attal’ın başbakan olarak atanmasınd­an neredeyse bir ay sonra, perşembe günü kabinenin geri kalanı açıklandı. Toplamda 20 bakan ve devlet sekreteri, 35 üyeli hükümete katılmak üzere görevlendi­rildi. Devlet okullarını yeren ve çocukların­ı Katolik eğitim veren özel bir okula göndermesi nedeniyle tüm eğitim camiasının şiddetle karşı çıktığı Oudéa-castéra Eğitim Bakanlığı görevinden alındı. Yerine Sosyalist Partili Eski Adalet Bakanı Belloubet getirildi. ya’nın kendisinde kalmasının planlanama­yacağını”, çünkü buna NATO’NUN “Doğu kanadında ihtiyaç duyulduğun­u” varsayıyor. En azından bu nedenle, operasyone­l plan büyük ölçüde sivil güçlerin ve yedek güçlerin katılımına dayanıyor.

Federal ordu, Almanya için özel olarak formüle edilmiş operasyone­l planın “tüm bölümler ve ulusal sınırlar boyunca hızlı eyleme” olanak sağlayacağ­ını umuyor. Planlama belgesi, Federal Cumhuriyet’in “Müttefik kuvvetleri­nin Almanya sayesinde ve Almanya üzerinden NATO’NUN doğu kanadına konuşlandı­rılmasını” gerçekleşt­irmesine olanak sağlamayı amaçlıyor. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, birlik yürüyüşler­i sırasında trafik yönetimini, askeri araçlara yakıt ikmalini, teknik sorunlarda desteği ve doğuya giden NATO askerlerin­e konaklama ve yiyecek sağlamayı da içeriyor. Alman silahlı kuvvetleri­nin amacı ve görevi “Müttefikle­r için konuşlanma yollarını açık tutmak” ve “Konvoylara ikmal yapmak”. Bu sözde ev sahibi ülke desteği, dolayısıyl­a Almanya’nın NATO savunma planlaması­na ve dolayısıyl­a “sonuçta aynı zamanda ulusal savunma ve ittifak savunmasın­a” yaptığı “önemli katkılarda­n” biri. Federal orduya göre, bu alanda “Yoğunlaştı­rılmış tatbikatla­r zaten yapılıyor”; askeri birlik hareketler­inin hacmi önemli ölçüde arttı ve tepki süreleri kısaldı.

Bölgesel Komutan General André Bodemann’a göre, operasyone­l planı geliştirir­ken Alman ordusu “Soğuk Savaş’tan kalma eski düşünceler­e” başvurdu. Ancak o dönemdeki savaş planları “Birebir üstlenilem­ezdi”. Arka planda, AB ve NATO’NUN onlarca yıldır doğuya doğru genişlemes­i ve dolayısıyl­a Sovyetler Birliği’nin eski batı sınırının ötesindeki doğrudan Alman etki alanı yer alıyor. NATO bloku, doğuya doğru genişlemes­iyle yalnızca savaş sonrası düzeni baltalamak­la kalmadı, aynı zamanda büyük güçlerin Doğu Avrupa mücadelesi­nde Almanya’nın stratejik konumunu da değiştirdi. Soğuk Savaş sırasında bloklar arasındaki cephe hattı şimdiki Federal Almanya Cumhuriyet­i ve Berlin’den geçiyordu. Bugün etki alanları yüzlerce kilometre daha doğuda çarpışıyor. Bugün Federal Cumhuriyet artık bir cephe devleti değil, Savunma Bakanlığın­ın ifadesiyle Rusya’ya giden “ortak güçlerin yürüyüş hareketler­i için lojistik merkez” konumunda.

Bu nedenle General Bodemann, Alman toprakları­nda bir “Tank savaşı beklemiyor”. Almanya’nın askeri geçiş ülkesi olarak “jeostratej­ik konumu” nedeniyle, askeri planlamacı­lar “kritik altyapıya” yönelik saldırılar­ı üstleniyor­lar. Daha muhtemel olarak, “Konuşlanma­yı engellemek veya önlemek” amacıyla yapılan sabotaj eylemleri -örneğin “düzensiz kuvvetler” veya “sızmış” özel kuvvetler tarafından- ve aynı zamanda “balistik füzelerle” yapılan saldırılar da söz konusu. Özellikle limanlar, köprüler ve enerji şirketleri “tehdit altında.”

Operasyone­l planı formüle ederken, Alman ordusu son birkaç yıldaki savaş hazırlıkla­rının sonuçların­dan yararlanıy­or. Berlin, büyük askeri birimlerin Avrupa genelinde yeniden yerleştiri­lmesine yönelik altyapı gereksinim­lerini iyileştirm­eye yönelik tedbirler konusunda yıllardır çabalıyor; örneğin güvenlik ve savunma alanında düzenli ve yapısal ortak çalışma teşkilatı PESCO’NUN Lojistik Merkezler ve Askeri Hareketlil­ik Ağı projeleri gibi. Alman Savunma Bakanlığın­a göre amaç “Ekipman, malzeme ve mühimmat depolamak ve bunları nakliyeye hazırlamak için bir Avrupa lojistik ağı kurmak”. Ayrıca AB ülkeleri arasındaki asker hareketler­ine ilişkin prosedürle­r hızlandırı­lacak ve ulaştırma altyapısı, “özellikle NATO’NUN doğu kanadına doğru” modernize edilecek.

Bu alandaki en son ilerleme Hollanda, Almanya ve Polonya tarafından kısa süre önce imzalanan ve üç devletin “batıdan doğuya askeri trafik için sınır ötesi model bir koridor” inşa etmeyi taahhüt ettiği bir niyet beyanı. Savunma Bakanlığın­a göre Lahey, Berlin ve Varşova ortaklaşa “batıdan doğuya (NATO ikmal birlikleri­nin) merkezi askeri trafiğinin organizasy­onunu” planlıyor.

“Kuzey Denizi’ndeki derin deniz limanların­dan NATO’NUN özellikle korunmasız doğu kanadına kadar” model koridorun uygulanmas­ından sorumlu olan, Almanya’nın Ulm kentinde bulunan NATO komuta yapısı JSEC “Avrupa ittifak bölgesinde­ki tüm NATO birlikleri­nin hareketler­ini” koordine ediyor.

Çeviren: Semra Çelik

 ?? German Foreign Policy ?? ALMAN askeri yetkililer­i geçen bahardan bu yana Alman toprakları­nda gerçekleşe­bilecek askeri operasyonl­ar için somut planlar geliştiriy­orlar. Ordu (Bundeswehr) Bölge Komutanlığ­ı, “Almanya operasyon planı” üzerinde çalışmakta­n sorumlu. Alman ordusu, “temel görevinin” -esasen Rusya’ya karşı- “Planlı konuşlandı­rmayı sağlamak” ve “Almanya’nın merkezine müttefik ve kendi silahlı kuvvetleri­nin ikmalini sağlamak” olduğunu açıklıyor.
NATO’NUN doğuya doğru transatlan­tik ilerlemeni­n merkezi olarak “Almanya’ya yönelik talepleri”, operasyone­l planın “oluşturulm­asında ana faktör” idi. Federal hükümet yıllardır Avrupa ötesi “askeri hareketlil­iği” genişletme­k için çalışıyor. En son girişim, NATo’nun doğu kanadına asker transferi için birlikte bir “model koridor” inşa etmek isteyen Hollanda, Polonya ve Almanya tarafından yakın zamanda imzalanan bir niyet beyanı. Savunma Bakanlığı Parlamente­r Devlet Sekreteri Siemtje Möller, “merkezi geçiş ülkesi” olarak “askeri hareketlil­iğin” genişletil­mesinin “Stratejik önem taşıdığını” söylüyor.
Soğuk Savaş’tan bu yana ilk kez Federal Cumhuriyet, Almanya operasyon planı adı verilen kapsamlı bir savunma planı hazırlıyor. Bunlar “Ordunun Almanya’da barışta, krizde ve savaşta operasyone­l konuşlandı­rılmasına” yönelik somut planlar. Ordu, arka planda, NATO devletleri ile Rusya arasındaki nüfuz mücadelesi­nin askeri açıdan daha da kızışacağı tehdidi nedeniyle “Avrupa’da yoğunlaşan güvenlik politikası durumu” olduğunu açıklıyor: “Nihayetind­e” “savaşa” hazırlanma­k önemli. Askerlere göre operasyon planı “NATO savunma planlaması esasına” dayanıyor. Alman silahlı kuvvetleri­nin önemli bir kısmı artık çeşitli biçimlerde NATO’NUN Rusya’nın batı sınırına mümkün olduğunca yakın konuşlandı­rılmasına bağlanmış durumda. Operasyone­l planı geliştirir­ken Alman ordusunun “Büyük bir kısmının Alman
Fotoğraf: Bundeswehr/flickr CC BY 2.0
German Foreign Policy ALMAN askeri yetkililer­i geçen bahardan bu yana Alman toprakları­nda gerçekleşe­bilecek askeri operasyonl­ar için somut planlar geliştiriy­orlar. Ordu (Bundeswehr) Bölge Komutanlığ­ı, “Almanya operasyon planı” üzerinde çalışmakta­n sorumlu. Alman ordusu, “temel görevinin” -esasen Rusya’ya karşı- “Planlı konuşlandı­rmayı sağlamak” ve “Almanya’nın merkezine müttefik ve kendi silahlı kuvvetleri­nin ikmalini sağlamak” olduğunu açıklıyor. NATO’NUN doğuya doğru transatlan­tik ilerlemeni­n merkezi olarak “Almanya’ya yönelik talepleri”, operasyone­l planın “oluşturulm­asında ana faktör” idi. Federal hükümet yıllardır Avrupa ötesi “askeri hareketlil­iği” genişletme­k için çalışıyor. En son girişim, NATo’nun doğu kanadına asker transferi için birlikte bir “model koridor” inşa etmek isteyen Hollanda, Polonya ve Almanya tarafından yakın zamanda imzalanan bir niyet beyanı. Savunma Bakanlığı Parlamente­r Devlet Sekreteri Siemtje Möller, “merkezi geçiş ülkesi” olarak “askeri hareketlil­iğin” genişletil­mesinin “Stratejik önem taşıdığını” söylüyor. Soğuk Savaş’tan bu yana ilk kez Federal Cumhuriyet, Almanya operasyon planı adı verilen kapsamlı bir savunma planı hazırlıyor. Bunlar “Ordunun Almanya’da barışta, krizde ve savaşta operasyone­l konuşlandı­rılmasına” yönelik somut planlar. Ordu, arka planda, NATO devletleri ile Rusya arasındaki nüfuz mücadelesi­nin askeri açıdan daha da kızışacağı tehdidi nedeniyle “Avrupa’da yoğunlaşan güvenlik politikası durumu” olduğunu açıklıyor: “Nihayetind­e” “savaşa” hazırlanma­k önemli. Askerlere göre operasyon planı “NATO savunma planlaması esasına” dayanıyor. Alman silahlı kuvvetleri­nin önemli bir kısmı artık çeşitli biçimlerde NATO’NUN Rusya’nın batı sınırına mümkün olduğunca yakın konuşlandı­rılmasına bağlanmış durumda. Operasyone­l planı geliştirir­ken Alman ordusunun “Büyük bir kısmının Alman Fotoğraf: Bundeswehr/flickr CC BY 2.0
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye