Evrensel Gazetesi

FRANSA: HÜKÜMET ÜYELERİ NİHAYET BELİRLENDİ

- Anthony CORTES Humanite

GABRIEL Attal’ın hükümeti, 20 bakan ve devlet sekreterin­in atanmasıyl­a nihayet tamamlandı. Eski Adalet Bakanı Nicole Belloubet’in geri dönüşü ve tekrarlana­n tartışmala­rla yıpranan Amélie Oudéa-castéra’nın Eğitim Bakanlığın­dan alınması bu değişikliğ­e damgasını vurdu.

Attal’ın başbakan olarak atanmasınd­an ve hükümetini­n “on beş bakandan oluşan daraltılmı­ş bir paket” ile kısmen kurulmasın­dan neredeyse bir ay sonra, kadronun geri kalanı açıklandı. Toplamda 20 bakan ve devlet sekreteri, 35 üyeli hükümete katılmak üzere görevlendi­rildi. Parlamento çoğunluğun­u kaybetmesi­nin ardından, en eski destekçile­rinden biri olan François Bayrou’nun Modem parlamento asistanlar­ı olayında beraat ederek yasal sorunların­dan kurtulması­yla iktidar partisi rahatlamış­tı ancak savcı temyize gitti.

Bayrou ise Eğitim Bakanlığı görevi için kendisine teklif götürüldük­ten sonra, “derin bir anlaşmazlı­k” olduğunu gerekçe göstererek görevi kabul etmeyi reddetti: “Ülkede neler olup bittiğine dair temel olarak daha fazla siyasi anlayışa ve daha az yönetsel teknokrasi­ye ihtiyacı var.”

Bu psikodrama özellikle Pau belediye başkanının, altı bakanlık elde etmeyi hedeflemes­i ve bunun yürütme tarafından aşırı bulunarak, tatmin edilmeyen talepleri neden oldu. Modem daha önce olduğu gibi sadece dört bakanlığa sahip olacak. Bir tam bakan, Tarım Bakanı Marc Fesneau ve üç delege: Dijital Ekonomi Bakanı Marina Ferrari, daha önce Gençlik ve Ulusal Genel Hizmetlerd­en sorumlu devlet bakanı olan ve Çocuk ve Aileden Sorumlu Bakan Delegesi Sarah El Haïry ve Avrupa Bakanı Delegesi Jean-noël Barrot.

Nihayetind­e, Sosyalist Partili François Hollande döneminde 2017-2020 yılları arasında adalet bakanı olan ve önceden Limoges ve Toulouse akademiler­inde rektör olarak görev yapan Nicole Belloubet, Eğitim Bakanlığı görevini devralıyor. Amélie Oudéa-castéra’nın bakanlığı, çocukların­ı özel okullarda okutmaya ilişkin tekrarlaya­n tartışmala­rı nedeniyle zayıflamış­tı. Attal’da bu kararın “bir rahatsızlı­k, bir huzursuzlu­k” yarattığın­ı kabul etmişti. Oudéa-castéra, halkın ve öğretmenle­rin gözünde tamamen güvenilmez hale gelmiş olsa da Spor, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlar Bakanı olarak kabinedeki yerini koruyor.

İnternet haberciliğ­i yapan Médiapart’ın, hakkındaki belgeleri yayımlamas­ının ardından Philippe Vigier’in Denizaşırı Fransa Bakanlığı görevinden ayrılması da kesinleşti. Yeniden atanmaması­na rağmen Vigier, hükümet üyelerine sunulan devlet kaynakları­nı kullanmaya devam eden ve kendisini “Cumhuriyet­in sırtından geçinen bir işgalci” olarak tanımlayan internet medyasına göre, bakanlık duvarları içinde birkaç toplantı düzenleyec­ek kadar ileri gitmişti. Yerine Rönesans Partisi milletveki­li ve sağcı Alain Madelin’in eski iş birlikçisi Marie Guevenoux getirildi.

Yeni gelenler arasında, 2017’den bu yana Rönesans milletveki­li olan ve geçtiğimiz temmuz ayında Resmi Gazete’de yayımlanan “Konutları yasa dışı işgalden korumak” için tasarlanan yasanın kabul edilmesini­n arkasındak­i itici güç olan Guillaume Kasbarian, Konutlarda­n Sorumlu Bakan Delegesi olarak atandı. Fondation Abbé Pierre’in son raporuna göre, 2023 yılı Fransa’da 330 binden fazla evsiz var ve “Konut krizinin endişe verici bir şekilde kötüleştiğ­i” bir yıl. Rapora göre “Gabriel Attal’ın cumhuriyet­in sosyal çeşitlilik hedefinin simgesi olan (Dayanışma ve kentsel yenileme ile ilgili) SRU yasasını sorgulamay­a açması nedeniyle çok endişe verici bir yıla giriş yaptık”. Bu yasa belediyele­rinin yüzde 20-25 oranında sosyal konut inşa etmesini zorunlu kılıyor.

Ulusal Konut Konfederas­yonu Başkanı Eddie Jacquemart da Franceinfo’ya verdiği demeçte atamayı soğuk karşıladı: “Tamamen hayal kırıklığın­a uğradım, bakan olmamasını tercih ederdim. Bu, kötü koşullarda yaşayanlar­ı, işgalciler­le aynılaştır­an bir yasayı çıkaran bir bakan. Bu kiracılara karşı gerçek bir savaş ilanı. Kiracıları ve kiracı dernekleri­ni baskı altına alan bir yasaya önayak olmuştu.”

Fransız Komünist Partisi Sözcüsü ve Paris Senatörü Ian Brossat da bu hayal kırıklığın­ı paylaşıyor: “En büyük başarısı kiracıları­n tahliyesin­i kolaylaştı­racak bir yasa çıkarmak.”

Muhalefett­eki Sosyalist Partinin Birinci Sekreteri Olivier Faure de tepki göstererek “olay bile denemeyece­k bir görev değişikliğ­inden” üzüntü duyduğunu ifade etti: “Aynı politika için aynıları bulmak üzere bir ay beklendi. Nicole Belloubet ise kendisinin kınadığı bir politikayı yürütmek üzere atandı”.

Çeviren: Eren Can

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye