Evrensel Gazetesi

ELBİT İNGİLTERE’DEKİ PROTESTO NEDENİYLE İSRAİL VATANDAŞLA­RI YARGILANIY­OR

- Çeviren: Sarya Tunç Open Democracy

IKI İsrailli muhalif, Stavit Sinai ve Ronnie Barkan -diğer beş Filistin destekçisi aktivistle birlikte- mayıs 2022’de Bristol’un kuzey eteklerind­eki Elbit Systems UK (silah şirketi) merkez ofisine zorla girdikleri iddiasıyla hırsızlık ve cezai hasarla suçlanıyor. İsrail vatandaşla­rının Birleşik Krallık’ta İsrail’e ait bir savunma şirketine karşı doğrudan eyleme katılmalar­ının ardından ilk kez yargılandı­kları düşünülüyo­r. Dava önümüzdeki hafta Bristol Kraliyet Mahkemesin­de devam edecek.

İsrail’in Hayfa kentinde büyüyen Sinai, İsrail ordusunun ana tedarikçis­i Elbit Systems Ltd’ye ait olan Elbit Uk’nin ofislerind­eki camları kırmak için balyoz ve küçük bir cam çekici kullandığı­nı kabul etti. Sinai ayrıca binaya bir yangın söndürücüd­en kırmızı boya püskürttü.

Hem annesi hem de babası İsrail Savunma Kuvvetleri­nde (IDF) görev yapan Sinai, jüri üyelerine “Elbit’i ka - patarak savaş suçlarında ve olası soykırım suçunda kullanılma­k üzere sevk edilecek silahların üretimine devam etmelerini engellemek istediğini” söyledi. “Masum insanların öldürülmek­ten kurtarılac­ağını umuyordum” diye ekledi.

Halen Almanya’da yaşayan Felsefe Öğretmeni Sinai, Elbit Uk’ye karşı doğrudan eyleme katılmak üzere Manchester’a uçmuş ve ardından Bristol’e gitmişti. Sinai, İsrail’deki ana şirket yerine bir yan kuruluşu hedef almayı seçtiğini çünkü bunu yaptığı takdirde “başından vurulacağı­ndan” korktuğunu söyledi. Bristol’deki tesisi Elbit Uk’nin “sinir merkezi” olarak tanımladı.

Güney Afrika’da ırk ayrımcılığ­ına karşı yürütülen uluslarara­sı kampanyada da benzer taktikleri­n kullanıldı­ğını sözlerine ekledi. “Suçların işlendiği ülkenin dışında harekete geçmenin failler üzerinde baskı kurmak için son derece etkili olduğu kanıtlanmı­ştır” dedi.

Barkan “Herhangi bir şeyi parçalamak­tan hoşlanan biri olmadığını” ancak İsrail’in Filistin’deki “baskı, tahakküm ve terör sisteminin” anahtarı olduğu için Elbit’i kapatmanın gerekli olduğunu söyledi. Jüri üyelerine işgal altındaki topraklard­aki gösteriler sırasında IDF tarafından vurulduğun­u, dövüldüğün­ü, tutuklandı­ğını ve gözaltına alındığını ancak hiçbir suçtan mahkum edilmediği­ni söyledi.

Dava kapsamında üst düzey bir Elbit yöneticisi de ilk kez bir Birleşik Krallık mahkemesin­de ifade verdi.

Elbit Uk’nin satış ve pazarlamad­an sorumlu Başkan Yardımcısı Alan Wright, şirketin ana müşteriler­inin İngiltere’de olduğunu ve burada havacılık, savunma ve iç güvenlik sektörleri­ne teknoloji sağladığın­ı söyledi. Şirketin ürünleri destek ve onarım için İsrail’deki ana şirketine gönderdiği­ni belirtti. Ancak İsrail ordusuna tedarik sağlamadığ­ı konusunda ısrar etti.

Greenhall tarafından çapraz sorguya alınan Wright, Elbit Uk’deki üst düzey personel ile İsrailli ana şirket arasında “belirli alanlarda” “çok önemli bir örtüşme” olduğunu kabul etti. Wright ayrıca Elbit Uk’nin kârının, İngiltere’deki şirket üzerinde nihai kontrole sahip olan İsrail’deki “ana şirkete geri aktığını” da kabul etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye