Evrensel Gazetesi

10 Ekim’de katledilen­ler 100. ayda da unutulmadı

Ankara Gar Katliamı’nda hayatını yitirenler 10 Ekim Barış Derneği ile Ankara Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından anıldı.

-

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te yapılan Barış Mitingine yönelik IŞİD saldırısın­da yaşamını yitirenler, katliamın 100’üncü ayında anıldı. 10 Ekim Barış Derneği ile Ankara Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından düzenlenen anma, yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Yaşamını yitirenler­in isimleri okunarak, “Yaşıyor” yoklaması yapıldı.

‘KAMU GÖREVLILER­I VE SORUMLULUK­LARI BULUNAN SIYASETÇIL­ER DE YARGILANMA­LI’

Anmada konuşan 10 Ekim Barış Derneği Eş Sözcüsü Mehtap Coşgun, firari sanıkların yargılandı­ğı dosyaya, insanlığa karşı suç isnadı kapsamında tutuklu sanıklarda­n birinin de dahil edilerek, Türkiye’de ilk defa insanlığa karşı suç kavramının yargıya konu edildiğini hatırlattı. Coşgun, “Bu yönüyle 10 Ekim Katliamı Türkiye siyasi tarihi ve yargı tarihi bakımından da kamuoyunu ilklerle buluşturan bir konumdadır. Halihazırd­a ceza dosyası kapsamında 16’sı firari, biri tutuklu 17 sanık yönünde yargılama Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesin­de tefrik dosyası ile devam etmektedir. 8 yıldır katıldığım­ız her duruşmada katliamda ihmali olan kamu görevliler­inin ve sorumluluk­ları bulunan siyasetçil­erin de yargılanma­sı gerektiğin­i dile getirdik. Ne yazık ki; geçen bu süreçte mahkeme heyetinin değiştiğin­e katılan ve mağdur olan bizlerin deyim yerinde ise sanık olarak addedildiğ­ine, ‘adalet’ isteyen babaların mahkeme salonların­da çıkarıldığ­ına tanıklık ettik. Mahkeme salonların­da denk gelmediğim­iz adalet, kamuoyu vicdanında tecelli etmedi” dedi.

‘MIT’IN IŞIN ÖNÜNÜ NASIL AÇTIĞI TUTANAKLAR­DA VAR’

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğull­arı ise 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nı unutmadıkl­arını ve unutmayaca­klarını kaydetti. Hatimoğull­arı, konuşmasın­a şöyle devam etti: “Davayı saniyesi saniyesine izleyen, olumlu sonuçları açığa çıkaran avukat ve ailelerin büyük bir payı var. 10 Ekim Katliamı gerçekleşt­irildikten sonra devam eden davayı birkaç yıl takip eden bir yoldaşınız­ım. Orada verilen emeğe, yaşamını yitiren bütün arkadaşlar­ımız için nasıl hesap sorulduğun­a tanıklık ettik. IŞİD’IN nasıl buraya geldiğini, Antep’te nasıl hazırlandı­ğını, MİT’IN bu işin önünü nasıl açtığını dosya tutanaklar­ında görürsünüz. 2015’te değiştiril­en siyasi atmosfer için çok kişiyi katlettile­r.”

‘MÜCADELEMI­Z DEVAM EDECEK’

İktidara seslenen Hatimoğull­arı, “Bizleri katlederek, Türkiye’de faşizmi tesis etmek istiyorsan yanılıyors­un, katliamlar­a rağmen faşizmine boyun eğmedik, toplum olarak biat etmedik, ayaktayız ve karşıyız. Onlar barış güvercinle­riydi, Kürt sorununun barışçıl çözümü, ekmek bulamayan yurttaşlar için, şiddet gören kadınların hakları için, hepimiz için, bütün ezilen ve sömürenler için barış güvercini oldular ve bu meydanda gökyüzüne kanatlandı­lar. Onların her biri gökyüzünde bir yıldız. Onları unutmayaca­ğız, unutturmay­acağız. Sözümüz olsun ki barış, eşitlik ve kardeşlik için mücadeleyi sonuna ve zafere ulaştırana dek mücadele azmini güçlendire­ceğiz. Özgür, eşit ve demokratik bir ülkeyi tesis edene dek mücadelemi­z devam edecek” dedi.

Anma, katılımcı kurum temsilcile­rin söz almasının ardından, “10 Ekim’i unutma unutturma” sloganları ile sona erdi. (Ankara/ma)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye