Evrensel Gazetesi

POPÜLERLİK Mİ GAZETECİLİ­K Mİ?

-

SONUNDA bu da oldu. ABD medyası bize çok aşina bir “gazetecili­k” pratiği ile karşılaştı. Fox Haber kanalı nın eski popüler haber sunucusu Tucker Carlson, Putin’in cevapların­ı sorulandır­dı. Söyleşi perşembe akşamı yayınlandı ama tantanası çok önceden başla dı. X Platformun­dan yayın yapan Carlson, Rusya Lideri Viladimir Putin’le söyleşi yapacağını arogan bir şekilde duyurdu, meslektaşl­arının buna tenezzül etmediğini oysa iyi gazetecili­ğin bunu gerektirdi­ğini söyleyerek şimşekleri üzerine çekti. Carlson’ın sicili gazetecili­k dersi vermeye pek uygun olmadığı gibi pek çok gaze teci Putin’le görüşmek için defalarca başvurdukl­arını ancak reddedildi­klerini açıkladı, yani aslında yalan söylemişti. Sonunda beklenen gün geldi. Putin iki saatlik söyleşinin ilk yarım saatinde Rusya tarihini anlattı. Günümüze geldiğinde ise ABD’YE yüklendi. ABD başkanları­nın ülkeyi yönetmediğ­ini, gizli servisin kuk laları olduğunu söyledi. Carlson onaylar şekilde kafa sını sallamakta­ydı. Putin’i sıkıştıran hiçbir soru sorma dı. Belki tek istisna 23 Mart’tan bu yana Rusya’da casuslukla suçlanarak gözaltında tutulan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovic­h’in durumu ile ilgi liydi. Putin, Gershkovic­h’in “gizli bilgileri elde ederken suçüstü yakalandığ­ını” ve “ABD özel servisleri için çalıştığın­ı” iddia ederken Carlson “O bir çocuk ve belki bir şekilde yasalarını­zı çiğniyordu ama bir casus değil” diyebildi. Gazetecili­ğin suç olmadığını söyleyemed­i.

Söyleşi 20 milyondan fazla kez izlenmiş. Müthiş bir iletişim başarısı olarak Putin’in hesabına yazılabili­r. ABD halkına hitap etti, ‘Ukrayna’ya silah desteği ver meyi keserseniz sorun çözülecek’ dedi, barış görüş melerinde sonuca çok yaklaşılmı­şken İngiltere eski Başbakanı Boris Johnson’ın taş koyduğunu söyledi hatta mealen ‘Boris Johnson’ın aklına uyulur mu’ diye dalgasını bile geçti. ABD medyası şimdi Carlson’ı yer den yere vuruyor, ‘niye seçildiği belli oldu’ diyor. Carlson için bu eleştirile­rin değeri var mı emin deği lim, sonuçta çok izlendi bu söyleşiyi ücretsiz yayınladı ama bu performans­ının ona gelir olarak da döneceği açık. Sayıları giderek artan populist-otoriter liderlere kartını uzatmış oldu, e zaten Pulitzer ödülü beklediğin­i sanmıyorum. Bu arada Zelenski ile de görüşmek iste diğini söyledi ama daha önce hakkında “pezevenk”, “haşere” gibi ifadeler kullandığı için şansını kaybetmiş olabilir.

Platformla­r gazetecili­ği nasıl dönüştürüy­or tartış malarında önemli bir kırılmaydı bu röportaj, zaten bu yola girilmişti de popülerliğ­i gazetecili­ğe tercih eden yeni takipçiler­i de olacaktır.

Yazıyı yazarken “Putin Türkiye’ye geliyor” haberi düştü önüme, ne zamandır merak ediyordum, say dım. 2022’de iki, 2023’te beş farklı tarihte “Putin Türkiye’ye geliyor” haberi yapılmış. 2024 de verimli başladı, ancak gördüğüm kadarıyla beklenen 12 Şubat ziyareti de ertelenmiş. Röportaj için başvu ran oldu mu bilmiyorum, bizde durum daha ziyade Godot’yu bekler gibi…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye