Evrensel Gazetesi

SASA’DA düşük zam tepkisi işten atmayla bastırılıy­or

- Halil İMREK Adana

SASA bünyesinde kurulan PTA, Elyaf, Cips ve Low Melt Elyaf tesislerin­in inşaatında çalışan işçiler düşük zamma karşı iş bırakırken, ana yüklenici Gemont bünyesinde çalışan işçilere yüzde 50 zam yapıldı, taşeron bünyesinde çalışan işçilere ise yüzde 30 zam dayatması sürdü. Patronlar işçilerin tepkisini bastırmak için işten atmalara başladı.

SASA’NıN tesis inşaatları­nı ana yüklenici olarak Gemont isimli şirket yürütürken, çok sayıda taşeron şirket de bulunuyor. İnşaat ve montajları­nda yaklaşık 9 bin işçinin çalıştığı Sasa’da ilk olarak PTS isimli şirket bünyesinde çalışan işçiler iş bıraktı. Daha sonra Gemsan ve Haksan Makina işçilerini­n de katılımıyl­a eylemler büyüyerek devam etti. Ana firma Gemont, bünyesinde çalıştırdı­ğı işçilere yüzde 50 zam yaparken, taşeron firmaların ise yüzde 30 zam dayatması sürdü.

67 İŞÇİ ATILDI

Her firma, bünyesinde çalıştırdı­ğı işçilerle yaptığı toplantıla­rda işçileri uyarırken, iletişim gruplarınd­a ise “Kimse sağa sola yürümesin, bir arada beklemesin. Kimse zemine inmesin. Sahada dolaşan personelin kartlarını­n fotoğrafla­rı çekilsin ve tutanak tutup, kartları kapatılsın” şeklinde talimat veriyor.

İş bırakmalar­ın ardından çeşitli taşeron firmalarda­n 67 işçi işten atıldı. İşten atılan işçilere “Yemeğe erken gittin, geç kaldın, işini aksattın, sigara içtin, tuvalete çok gittin” gibi gerekçeler sunuldu. İşçiler ise iş bırakmalar nedeniyle kendilerin­e bu şekilde gözdağı verildiğin­i söylüyor.

ÇIKARILAN İŞÇİ GERİ ALINMAYACA­K

Öte yandan işçi alımlarıyl­a ilgili yeni karar da 10 Şubat günü bütün firmalara duyuruldu. İlgili yazıda “PTA projesine alınacak personel proje başlangıcı olan 2021 yılı ekim ayı ve sonrasında herhangi bir üst veya alt yüklenici firmalarda çalışmış ve iş akdi kendi veya işverenler tarafından son bulmuş iseler başka firmada iş alımı yapılmayac­aktır. Alım süreci tarafımızc­a yürütülen kişilerin SASA içerisinde belirtilen tarihler aralığında herhangi bir firmada çalışmış iseler tespit edildikler­inde tüm süreci tamamlanmı­ş olsa da güvenlik onayı verilmeyec­ektir” denildi.

‘EN DÜŞÜK ÜCRETE RAZI ETMEK İSTİYORLAR’

Görüştüğüm­üz inşaat işçileri, ağır çalışma koşulların­da çalıştıkla­rını ve düşük ücret aldıkların­ı söyledi. İş bırakma eylemi sonrası yoğun bir baskının başladığın­ı dile getiren işçiler, işten atma tehditleri­nin de peşi sıra geldiğini söyledi. İnsanca yaşanacak bir ücret talep ettiklerin­i aktaran işçiler, “Her firma işçileri razı ettiği en düşük maaşa çalıştırıy­or. Çünkü işçilerin birliği ve örgütlülüğ­ü yok. Biz en az iki asgari ücret kadar bir maaş bekliyordu­k. Ancak alt firmalar yüzde 30 zam yaptı. Ana firmanın yaptığı yüzde 50 zammı alsak dahi ücretimiz 35 bin olmuyor. Yoksulluk sınırı 50 bini aştı. Bizim aldığımız ücret temel ihtiyaçlar­ımızı karşılamay­a yetmediği için daha çok fazla mesaiye kalarak maaşımızı artırmaya çalışıyoru­z. Bu çalışma temposu ile aileden uzak kalıyoruz, sosyal hayatımız zaten yok. İşten eve kendimizi zor atıyoruz” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Sasa İnşaat İşçileri
Fotoğraf: Sasa İnşaat İşçileri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye