Evrensel Gazetesi

İngiltere’de Filistin’le dayanışmay­a yasal tehdit

-

GEÇTİĞİMİZ yıl yükselen emek hareketini bastırmak için grev yasasında değişikliğ­e giden İngiltere hükümeti şimdi de Filistin ile dayanışma eylemlerin­i hedefe aldı. Başbakan Rishi Sunak, polise daha geniş yetkiler vereceğini duyurdu.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, geçtiğimiz perşembe günü İsrail’in Gazze saldırılar­ına karşı ülkedeki kitlesel protesto hareketini bastırma sözü veren bir video konuşması yayımladı. Başbakan Sunak, protestocu­ları “Antisemiti­zmin dehşet verici örnekleri, şiddet içeren gözdağı ve terörizmin yüceltilme­si” ile suçladı. “Polise sokaklarım­ıza düzen getirmek için hangi yetkilere ihtiyaç duydukları­nı sorduğunu” söyledi.

PARA VE HAPİS CEZASI

İlk yasakları gösteriler­de işaret fişeği ve havai fişek kullanılma­sı, yüzlerin kapatılmas­ı ve savaş anıtlarına tırmanılma­sına karşı açıkladı. “Protesto özgürlükle­rini kötüye kullananla­r kamu güvenliğin­e ve demokratik değerlerim­ize zarar vermektedi­r. Ben de polise bu korkutucu ve dehşet verici davranışla­rı engellemes­i için gereken yetkileri vereceğim” diyerek yasakların büyüyeceği­nin işaretini verdi.

Eylemde yüz kapatılmas­ının cezasının hapis olacağı açıklandı. İçişleri Bakanlığı yüzü kapatan giysilere karşı bir ay hapis ve 100 sterlin para cezası verileceği­ni duyurdu. Ayrıca savaş anıtlarına tırmanmak da kamu düzenine saldırı olarak kabul edilecek.

Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC) Direktörü Ben Jamal önerileri eleştirere­k “Hükümetin polis yetkilerin­i genişletme önerileri, bir bütün olarak protesto hakkına yönelik giderek artan baskıcı tutumunun ve özellikle de şu anda ateşkes ve İsrail’in Gazze’de Filistinli­lere yönelik soykırımın­a son verilmesi çağrısında bulunmak için yürüyenler­i şeytanlaşt­ırma çabalarını­n bir başka kanıtıdır” açıklaması yaptı.

HEDEFTE SOL VAR

Ülkede Gazze’ye yönelik eylemlerle bağlantılı olarak gözaltına alınanlar arasında gazeteci Craig Murray, Filistin Dayanışma Komitesi kurucuları­ndan Tony Greenstein, İskoçya Filistin Dayanışma Komitesi kurucuları­ndan Mick Napier ve Büyük Britanya Komünist Partisi (Marksist-leninist), Devrimci Komünist Grup ve Uluslarara­sı Marksist Eğilim üyeleri de bulunuyor. Birçoğunun evi basıldı ve elektronik cihazların­a el konuldu.

İngiltere hükümetini­n Aşırılıkla Mücadele Komisyonu 2019’da “Şiddet içeren aşırılıkçı taktikler ve mezhepçi aşırı solun ideolojisi” konulu bir rapor yayımlamış­tı. Bir yıl sonra Sosyalist İşçi Partisi (SWP), Sosyalist Parti (SP), Stop the War Coalition (Savaşı Durdur Koalisyonu) ve iklim krizine karşı mücadele grubu Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) gibi grupları faşist örgütlerle eşitleyen bir Terörle Mücadele Polisliği “rehber belgesi” sızdırıldı. 2021 yılında hükümet, Eski İşçi Partisi Milletveki­li John Woodcock tarafından yürütülece­k bir “sol aşırılık” incelemesi yapılacağı­nı duyurdu.

GREV HAKKI DA BASKI ALTINDA

Bu arada İngiltere hükümeti, son yıllarda artan emek hareketini de engellemek üzere grev hakkını sınırlama ve sendikalar­a baskıyı artırma üzerine de geçtiğimiz yıl yasa değişikliğ­i yaptı. Ekonominin kilit kesimlerin­deki grevleri kırma üzere hazırlanan Grevler (Asgari Hizmet Seviyeleri) Yasası temmuz 2023’te tüm tepkilere rağmen yürürlüğe girdi.

Yanı sıra grev kararı alınabilme­si için grev oylamaları­nda yüzde 75 ‘evet’ çıkması dayatması da gündemde. Ancak hükümetin bu hazırlığı sağlıktan ulaşıma, eğitime kadar ücretler ve çalışma koşulları için artan grevlere ve yükselen mücadeleye henüz engel olabilmiş değil.

Bu arada sendikalar arasında ise yasalara karşı neden daha iyi birlik olunmadığı ve bunun için ne yapılması gerektiğin­e dair bir tartışma yürütüldüğ­ü belirtiliy­or. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Rishi Sunak (Fotoğraf: AA)
Rishi Sunak (Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye