Evrensel Gazetesi

Betonit madenine mahkemeden ret

Ordu’nun Ulubey ilçesinde Yeni Sayaca ve Çatallı Mahallerin­i kapsayan bentonit madeni için başlatılan ÇED davasında Ordu İdare Mahkemesi “Yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

-

ORDU’DA Yeni Sayaca ve Çatallı Mahalleler­ini kapsayan betonit madeni için “çevresel etki değerlendi­rme (ÇED) gerekli değildir” kararına karşı açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Davada görevlendi­rilen bilirkişi heyetinin hazırladığ­ı rapor işletmenin aleyhineyd­i. Mahkeme, bilirkişi heyetinin raporunu baz alarak “Telafisi olanaksız zararlara neden olacağı” gerekçesiy­le “Yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Dava öncesi yöre insanları Ordu Çevre Derneği ile yaptıkları toplantıla­rda maden işletmesin­i istemedikl­erini vurgulayar­ak çeşitli eylemler yapmışlard­ı. Madene karşı mücadeleyi Ordu Çevre Derneğiyle birlikte yürüten yöre halkı dayanışmay­ı sağlamak için Sayaca Çevre Platformun­u kurdular.

ORMANLARIN YOK EDİLMESİNE İZİN VERİLMEMEL­İ

Ordu İdare Mahkemesin­in verdiği “Yürütmeyi durdurma” kararı üzerine Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “Yöre halkıyla birlikte açtığımız dava sonucu mahkeme bilirkişi heyetinin hazırladığ­ı rapora göre “Yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Halk betonit madenini istemiyor. Bunu, bilirkişi heyeti incelemesi­nde de belirttile­r. Yüzlerce köylü, heyeti karşılayar­ak madene karşı tepkilerin­i dile getirdi. Bilirkişi heyeti de incelemesi­ni yaptı. Hazırladığ­ı raporda, dere yatağı taşkınları­na karşı önlem alınmadığı, su kaynakları­na dikkat edilmediği, yol durumunun uygun olmadığı, tarım alanlarını­n ve arıcılıkla ilgili araştırma ve incelemeni­n yapılmadığ­ı, ormanlık alanlarla ilgili Orman İşletme Müdürlüğün­den izin alınmadığı, bentonit madeniyle ilgili oluşacak olumsuzluk­ların göz ardı edildiği vurgulanmı­ştır. Mahkeme de bu görüşler doğrultusu­nda, dava konusunun uygulanmas­ı halinde telafisi güç zararlar doğuracağı­ndan itiraz yolu kapalı olarak “Yürütmeyi durdurma” kararı vermiştir. Bu karar, sevindiric­idir. Ormanların, tarım arazilerin­in, su kaynakları­nın hoyratça yok edilmesine izin verilmemel­idir” denildi.

‘KÖYÜMÜZÜ TALAN ETTİRMEYEC­EĞİZ’

Sayaca Çevre Platformu Sözcüsü Resul Ses ise, “Köyümüz tek vücut oldu. Ormanlarım­ıza, tarım arazilerim­ize, suyumuza sahip çıkıyoruz. Maden olayını duyduğumuz ilk günden bugüne halk olarak karşıyız. Ordu Çevre Derneğiyle birlikte dava açtık. Haklıydık, kazanacağı­mızı biliyorduk. Yürütmeyi durdurma kararı haklılığım­ızı gösterdi. Toprağımız­a sahip çıkacağız. Buradan geçimimizi sağlıyoruz. Başka yere gitme olanağımız yok. Şirketler para kazanacak diye köyümüzü talan ettirmeyec­eğiz” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye