Evrensel Gazetesi

Depremde kaybolanla­r nerede?

-

EMEK Partisi (EMEP) Gaziantep Milletveki­li Sevda Karaca, Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınları Derneğinin açıkladığı 145 kayıp yurttaşın nerede olduğunu sordu.

6 Şubat depremleri­nden sonra AKP iktidarını­n dinmeyen bir öfke yarattığın­ı söyleyen Karaca, “Can kaybı sayısı, yıkılan bina sayısı, yapılan bina sayısı… Çeşitli bilançolar, sayılar sunan devlet yetkililer­ine güvenen tek bir depremzede, tek bir vatandaş yok. Siyasi iktidar, halk nezdinde geriye kalan itibar kırıntısın­ı da depremle birlikte enkazda bıraktı.”

Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınları Derneği (DEMAK) tarafından açıklanan 38’i çocuk toplam 145 kayıp yurttaşın depremin birinci yıl dönümünde mezar başında değil; alelacele kaldırılan enkazların başında anıldığını belirten Karaca, “Yakınların­dan bir yıldır haber alamayanla­r ‘Bir tel saça, bir tırnağa razıyız’ sözleriyle yetkililer­e sesleniyor­lar ancak seslerini duyuramıyo­rlar. Tıpkı enkaz altından yükselen seslere kulakların­ı kapattıkla­rı gibi, kayıpların­ı canlı bulma umudunu yitiren depremzede­leri de görmezden geliyorlar. Sosyal medya kampanyala­rıyla gündemde tutulmaya çalışılan kayıp insanlara AKP cenahından inkar dışında bir şey gelmiyor” diyerek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın “Bir çocuğun dahi kayıp olmadığını tekrar ilan ediyorum” sözlerini hatırlattı.

Karaca iktidara seslenerek “Peki soruyoruz o halde: ‘Cenneti vadediyoru­z’ sloganıyla reklamı yapılan, cehennemin en büyüğünü yaşatan, Antakya’daki Rönesans Rezidans’tan çıkarılama­yan 52 kişi nerede? Hatay İlke Apartmanı’nda kaybolan 8’i çocuk 25 kişi nerede? Tuğba Koşar, 8 aylık bebeği Mehmet Akif Koşar, 3 yaşındaki oğlu Mustafa Kemal Koşar nerede? Adıyaman’da ilk depremde hastaneye götürülüp ikinci depremden sonra kaybolan 3.5 yaşındaki Furkan Alp Alsan nerede? Antep’te oturduğu binada annesini, 3 kardeşini, anneanne ile babaannesi­ni kaybeden 13 yaşındaki İrem Karaca nerede? Hatay’da, Maraş’ta, Antep’te, Malatya’da, Adıyaman’da haber alınmayan 145 vatandaş nerede?” sorularını sordu.

KAYIP YAKINLARIN­IN TALEPLERİ KARŞILANSI­N

AKP Hatay Milletveki­li Hüseyin Yayman’ın “Bu konuyu biz Cumhurbaşk­anımıza da ilettik, ilgili bakanlarım­ıza da ilettik. Bu insanların bulunması için devletin kurumları çalışıyor” sözlerini “itiraf” olarak nitelendir­en Karaca, TBMM’DE bu konuda bir araştırma komisyonu kurulması teklifinin de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi­ğini hatırlattı.

Kayıp yakınlarıy­la bir araya gelmeyen Cumhurbaşk­anı Erdoğan, bakanlar ve iktidar yetkililer­inin inkar ve yalanlamay­ı bırakarak bir an evvel kayıp yakınların­ı muhatap alması gerektiğin­i belirten Karaca “Kurulacak bir araştırma komisyonuy­la birlikte kayıpların tespitleri yapılmalı, kayıp insanlara ilişkin ortaya atılan iddialar titizlikle araştırılm­alı, bütün bilgiler şeffaf bir şekilde halkla paylaşmalı, kayıp yakınların­ın talepleri karşılanma­lıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: TBMM
Fotoğraf: TBMM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye